Pondelok, 8. august, 2022 | Meniny má Oskar

Jablká, čo by zimu v debničke nevydržali, môžu byť osožné

Aj keď by sa váš šéf v práci neviem ako snažil, sotva by sa mu podarilo vyžmýkať vás tak, ako dokážu skalitskí záhradkári vyžmýkať tamojšie kysucké jablká.


Majú totiž svoju muštáreň a keď sa jabĺčka začnú na stromoch zrelé usmievať, majú plné ruky práce. Nielen so zberom úrody, ale aj s jej spracovaním v muštárni.

Záhradkári v Skalitom sa začali v posledných rokoch viac venovať pestovaniu jabĺk a keďže nie všetky sú vždy vhodné na zimné uskladnenie, začali premýšľať o tom, ako využiť aj tie, ktoré by cez zimu nevydržali. A tak členovia základnej organizácie (ZO) Slovenského zväzu záhradkárov (SZZ) prišli s myšlienkou zaobstarať si lis a zriadiť vlastnú muštáreň. Lis sa im podarilo získať od republikového výboru SZZ a po ťahaniciach o priestory sa napokon našlo miesto v bývalej materskej škole, ktorá patrí obecnému úradu. Muštáreň im teda naplno slúži takmer 10 rokov. Samozrejme, že bolo potrebné lis zrenovovať, vylepšiť ho, opraviť.

SkryťVypnúť reklamu

Za skutočne symbolickú cenu tak pre svojich členov i ostatných obyvateľov spracúvajú úrodu, predovšetkým jabĺk. Ako nás informoval podpredseda ZO SZZ Štefan Jurišta, tento rok je úroda naozaj dobrá, čo sa nedá povedať o tej vlaňajšej. Svedčí o tom aj skutočnosť, že keď sme sa prišli pozrieť na ich prácu, mnoho ľudí sa pristavilo a objednávalo si termín sa spracovanie jabĺčok. Nosia ich zväčša v plátených vreciach. Z dvoch vriec, ktoré dovedna pojmú približne 70 kg jabĺk, vytečie z lisu asi 50 litrov jablčnej šťavy. Farba i chuť závisí od odrody ovocia. A hoci by sa zdal opak, jeho lisovanie nie je žiadna ľahká práca.

Manipulácia s ním je, ako inak, ručná. Všetky jablká treba postupne vysypať do drvičky, kde sa zomelú na kašu. Na lise je už pripravená forma, do ktorej sa položí plátno a naň sa vysype jablčná kaša. Zakryje sa plátnom, odoberie sa forma, ktorá zabezpečila, aby masa držala tvar. Na túto vrstvu sa položí drevený rošt, opäť forma, plátno, kaša a celý postup sa opakuje, kým nie sú pripravené tri vrstvy jablčnej kaše. Potom príde na rad lis. Postupne, ako sa masa po lisovaní zmenšuje, podkladajú sa bukové alebo dubové klátiky. Lis pôsobí na ovocie tlakom 150 - 180 kilopascalov. Šťava potom v spodnej časti steká do nádob, odkiaľ ju prelievajú do konvíc. Pestovatelia si ich už potom prelievajú do svojich fliaš. Najčastejšie do plastových.

SkryťVypnúť reklamu

Pokiaľ je šťava určená na priamu konzumáciu, v chladnom prostredí vydrží i týždeň, netreba ju konzervovať. No ak si chcete zachovať jej sviežosť i na neskoré zimné dni, dobré je zohriať ju na 65 stupňov Celzia, pozbierať z nej penu a naliať do predhriatych fliaš. Pomôže aj kúsok postrúhaného chrenu, hoci uberie na chuti, pridá na zdraví. Štipka alkoholu, pokiaľ fľaša stojí, tiež zabráni kvaseniu pri uskladnení. No ak ju chcete nielen na osvieženie, ale i na zahriatie, je vraj vynikajúca s kvapkou rumu alebo domácej slivovičky.
Chlapi sa pri lise veru majú čo obracať. Od začiatku októbra až do polovice novembra.

A hoci je v muštárni chladno, studená je i jablčná kaša, s ktorou manipulujú, predsa ich čosi hreje. Pocit, že sú užitoční a výsledok ich práce, skromne povedané, osoží zdraviu všetkých, ktorí tam svoje jabĺčka prinesú.

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za vysokou spotrebou sa často skrýva zlá kondícia motora
  2. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  3. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  4. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  5. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  6. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať
  7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila
  1. Čo robiť, aby dieťa neskončilo v nemocnici s črevnou virózou?
  2. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  3. Goralské folklórne slávnosti po prvýkrát priamo v horách
  4. Za vysokou spotrebou sa často skrýva zlá kondícia motora
  5. Ktoré regionálne projekty podporí Nadácia COOP Jednota?
  6. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  8. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  1. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 9 724
  2. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 7 168
  3. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina 6 316
  4. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 6 243
  5. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 5 506
  6. Kde u nás kúpite domácke potraviny 2 663
  7. Dobrá správa pre pacientov s cukrovkou 2 491
  8. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 2 328

Blogy SME

  1. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu
  2. Rastislav Puchala: Bábuška a čierny kocúr
  3. Liga za duševné zdravie SR, n.o.: Ako sa zo smútku, depresie a úzkosti stal online trend
  4. Štefan Vidlár: Politický hnus a zvratky
  5. Erik Kriššák: O diskrétnosti istej dámy
  6. Michael Achberger: VIDEO: beach towel workout - tréning na uteráku na pláži
  7. Vladimir Skala: Z učiteľov kriminálnici: Rok po regulačnej búrke v Číne.
  8. Jaroslav Polaček: Cesty a chodníky rekonštruujeme s jasným cieľom – máme plán pre budúcnosť dopravy v Košiciach
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 94 685
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 26 562
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 10 518
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 7 324
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 7 227
  6. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 4 288
  7. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 4 173
  8. Ján Valchár: Ako Rusko na kozmonautov nemalo, ale flotilu lietadlových lodí budovať chcelo 3 211
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  2. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  3. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  4. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  5. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Spolupráca štátu s UNIPHARMOU sa osvedčila a počas pandémie ukázala ako spoľahlivá. Napriek tomu zákonodarcovia uvažujú o zmene, nad ktorou visí množstvo otáznikov, vládnu pochybnosti.


5 h
Marek Timek (dole v čiernom) bojoval telom i dušou.

„Bytča bola výborná, najmä v útoku,“ uznal kvalitu popri premiére v šiestej lige kouč Vadičova.


12 h
A dôvod na radosť je na svete!

Prvé kolo malo jasný vizuál.


15 h
Krásno odštartovalo ročník veľmi pohodlne.

"Toľko šancí na jednu bránu som už veľmi dlho nevidel," zhodnotil miestami naivného súpera veliteľ Krásna Vladimír Kuťka.


16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na konkurz do Markízy ju dotlačili rodičia.


2. aug

Takmer 90 km dlhá cyklotrasa vedie horským prostredím s výhľadmi na Kráľovu hoľu.


17 h

Neexistuje zlý pes, iba nezodpovedný majiteľ.


6. aug

Na miesto privolali aj kontrolné chemické laboratórium.


24 h

Blogy SME

  1. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu
  2. Rastislav Puchala: Bábuška a čierny kocúr
  3. Liga za duševné zdravie SR, n.o.: Ako sa zo smútku, depresie a úzkosti stal online trend
  4. Štefan Vidlár: Politický hnus a zvratky
  5. Erik Kriššák: O diskrétnosti istej dámy
  6. Michael Achberger: VIDEO: beach towel workout - tréning na uteráku na pláži
  7. Vladimir Skala: Z učiteľov kriminálnici: Rok po regulačnej búrke v Číne.
  8. Jaroslav Polaček: Cesty a chodníky rekonštruujeme s jasným cieľom – máme plán pre budúcnosť dopravy v Košiciach
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 94 685
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 26 562
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 10 518
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 7 324
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 7 227
  6. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 4 288
  7. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 4 173
  8. Ján Valchár: Ako Rusko na kozmonautov nemalo, ale flotilu lietadlových lodí budovať chcelo 3 211
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  2. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  3. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  4. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  5. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu