
Stromy stoja v šíku ako vojaci a vidieť, že sa o ne stará ruka pedantného gazdu. Ovocinárstvu sa venuje pán Kubjatko šiesty rok. Je na dôchodku, má teda na svoju záľubu oveľa viac času ako keď bol zamestnaný.
Je dôkazom toho, že začať s dobrou vecou nie je nikdy neskoro. V záhrade má približne 15 druhov stromkov, prevládajú odrody Rubín, Jonagoret, Jonagold, Selena, James grive, Šampión a Rubinola. So svojimi skúsenosťami sa chce podeliť aj s našimi čitateľmi.
Keďže je čas sadenia stromčekov a mnohí sa ho pýtajú ako pestovať takzvané štíhle vreteno, možno sa pár jeho rád pestovateľom zíde: „Ja som sa rozhodol pestovať holandské štíhle vreteno. Je to jednoduchý tvar ovocného stromku, ktorý má stredne zvisle rastúcu hlavnú os, na ktorej sú vodiace konáre. Úrodu začínajú prinášať už v 2. roku po výsadbe, asi 4 kg, v 3. roku je to už 7 kg a od 5. roku v plnej rodivosti dávajú až okolo 20 kg. Sadíme ich do radu od 0,8 m do 1,2 m a viac. Rady sú od seba vzdialené 2,2 - 2,5 m,” radí ovocinárom Š. Kubjatko. Štíhle vreteno vyžaduje po vysadení oporu. Jama má byť hlboká 50 cm, s priemerom 60 cm, vyplnená dobrou ornicou a kompostovou zeminou s 0,5 kg NPK hnojiva, ktoré nesmie prísť do styku s koreňmi.
Takto zasadený stromček má dobré podmienky pre rast. „Pestuje sa na podpníku M 9 (až 90%). Dostatočné zavlažovanie vodou je dôležité najmä v prvom roku po výsadbe. Pri pestovaní štíhleho vretena by sme mali aspoň v prvých rokoch po výsadbe udržiavať nezatrávnenú plochu popod stromy - priemer 70 cm - alebo súvislý príkmenný pás rovnako široký. Osvedčila sa mi letná odroda Júlia, jesenná Vanda, včasné zimné Melódia, Šampiňon, Selena, zimné Rubín, Rubinola, Rosana a neskoré zimné Jonalord, Jonagold, Topaz.” Aby ste dosiahli kvalitnú úrodu, nesmiete zabudnúť na správnu odrodu na správnom podpníku, dobrú pôdu, výživu, závlahu, ochranu pred škodcami a chorobami, na rez, pestovateľský tvar a rezistenciu. „Každú prácu v záhrade robte s láskou, trpezlivosťou a hlavne to nevzdávajte. Výsledkom i prospechom pre vaše zdravie budete prekvapení,” dodáva ovocinár Štefan Kubjatko.