Kým z chlebíka neodkrojíš, musíš vykonať veľa namáhavej práce, ktorú naši predkovia vykonávali s láskou, obetavosťou, skromnosťou a veľkosťou ducha zdedeného z pokolenia na pokolenie , aby uživili svoje rodiny.
Obrábanie kamenistej kysuckej pôdy, siatie, obilia, kosenie, mlátenie, mletie zrna na žarnách, alebo v mlyne to všetko sa udialo, kým prišiel na svet chlieb, ktorý by nemal chýbať v každej rodine. „Od zrna ku chlebu“ je názov programu, s ktorým sa predstaví dňa 3. septembra 2006 o 13.30 hod. v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke folklórna skupina Makovanka z Makova, ktorá pracuje pod vedením Júlie Masnicovej. Nebude chýbať ani kuchyňa starých materí, v ktorej vám pracovníčky skanzenu pripravia tradičné kysucké pochúťky pripravované na starých dobových peciach. Ak budete mať záujem o recepty pripravovaných jedál, môžete si ich zakúpiť v predajni suvenírov v Oščadnickom dome. Samozrejme, nezabudnite sa zviezť vláčikom na železničke, ktorá je najväčším skvostom a národnou kultúrnou pamiatkou na Kysuciach.