Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Húb už sú plné lesy aj kuchyne

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Lesy a lúky sú plné húb rôznych druhov a pomaly sa množia aj v našich domácnostiach.

Niekto ich spracuje sušením, veď vôňa sušených húb je nezameniteľná, iný ich zmrazí, aby ich mohol použiť ako čerstvé. My vám ponúkame niekoľko receptov, ako si z nich hneď môžete pripraviť nejakú dobrôtku. Dobrú chuť.


Guláš z kuriatok
Potrebujeme: 500 g čerstvých kuriatok, 60 g cibule, 100 g údenej slaniny, 500 g hovädzieho mäsa na guláš, soľ, mleté čierne korenie, hovädzí vývar, worcesterovú omáčku, 20 g petržlenovej vňate
Ako na to: Očistené kuriatka dobre umyjeme, necháme odkvapkať. Cibuľu očistíme a nadrobno posekáme. Údenú slaninu pokrájame na kocky a opražíme spolu s cibuľou do zlatista na panvici. Mäso pokrájame na kocky, opražíme na rozpálenom tuku zo všetkých strán. Pridáme kuriatka, osolíme, okoreníme, zalejeme horúcim vývarom a udusíme domäkka. Pred dokončením dochutíme worcestrovou omáčkou a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi, zemiakovými knedľami a čerstvým zeleninovým šalátom.
Hubové knedle
Potrebujeme: 200 g čerstvých alebo sušených húb, 300 g celozrnného pečiva, 0,2 l mlieka, 3 vajcia, 1 PL hladkej múky, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, 125 g masla, 50 g strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie, cesnak
Ako na to: Na rozpustenom masle opražíme roztlačený cesnak, pridáme pokrájané huby a dusíme asi 20 minút, kým nezmäknú (sušené namočíme na 20 minút do vody). Pečivo nakrájame na kocky, pridáme mlieko, rozšľahané vajcia, vychladnuté huby, múku, vňať, 1/2 lyžice rozpusteného masla, soľ, korenie a všetko zamiešame. Necháme 30 minút postáť. Vytvarujeme knedličky, ktoré varíme v slanej vode 15 minút. Pred podávaním posypeme strúhaným syrom a polejeme maslom.
Hubové rezníčky
Potrebujeme: tvrdšie hríbovité huby, vajcia, strúhanku, korenie, soľ, olej
Ako na to: Huby nakrájame na hranolky. Najlepšie pravé hríby. Obalíme ich v rozšľahaných vajciach, ktoré sme ochutili korením a soľou. Vo vyššej vrstve rozpáleného oleja ich vypražíme do chrumkava. Výborná príloha je pečivo, radšej cereálne ako biele.
Hubový guláš
Potrebujeme: 500 g čerstvých húb, 50 g masti, 50 g cibule, mletá červená paprika, 1 lyžička hladkej múky, soľ, vegeta
Ako na to: Huby dôkladne očistíme, umyjeme a pokrájame. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, očistené huby a dusíme. Počas dusenia huby dochutíme soľou, vegetou a podľa potreby podlievame horúcou vodou. Nakoniec huby zaprášime múkou, opražíme, podlejeme vodou a povaríme. Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebom.
Hubový šalát
Potrebujeme: 500 g húb, 2 cibule, 1 lyžica oleja, koreniny, soľ
Ako na to: Huby pokrájame a v osolenej vode s bobkovým listom uvaríme. K horúcim hubám pridáme na tenko nakrájanú cibuľu, ocot, cukor, soľ a mleté čierne korenie. Všetko premiešame a necháme postáť.
Pečené zemiaky
s hubami
Potrebujeme: 60 g masla, 1 kg zemiakov, 2 vajcia uvarené natvrdo, 500 g húb, 100 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, 1 vajce, 5 dl mlieka
Ako na to: Do maslom vymazaného pekáča striedavo vrstvíme v šupke uvarené a na plátky pokrájané olúpané zemiaky, rozkrájame na kolieska vajcia a huby udusené na cibuli. Všetky vrstvy osolíme a okoreníme. Navrch dáme zemiaky, pokvapkáme ich maslom a pečieme v rúre asi štvrť hodiny. Nakoniec zemiaky polejeme vajcom rozmiešaným v mlieku a dopečieme.
Kuriatka pre labužníka
Potrebujeme: 600 g kuriatok, 60 g slaniny bez kože, 30 g oleja, 150 g cibule, soľ, 1 dl červeného vína, 10 g hladkej múky
Ako na to:  Kuriatka uvaríme a pokrájame na malé kúsky, pričom drobné plodnice môžeme nechať aj celé. Slaninu pokrájame na malé kocky a opražíme na oleji s posekanou cibuľou do zlatista. Potom pridáme huby a všetko spolu krátko podusíme, osolíme, zalejeme červeným vínom a na miernom ohni dusíme ešte 20 minút. V studenej vode rozmiešame múku a za stáleho miešania prilejeme k hubám. Spolu ešte povaríme a podľa chuti osolíme. Ako prílohu podávame varené zemiaky.
Hubové taštičky z lístkového cesta
Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta (300 g), 1 krajec bieleho chleba alebo rožok, trochu mlieka, 50 g šampiňónov, 1 lyžica oleja, 150 g mletého bravčového mäsa, petržlen, bazalka, soľ, mleté čierne korenie, sladká paprika, 1 lyžička provensálskeho korenia, múka na vyvaľkanie cesta, 2 žĺtky, 1-2 lyžice mlieka
Ako na to: Pripravíme si plnku: Chlieb alebo rožok pokrájame a pokropíme mliekom. Očistíme šampiňóny, pokrájame ich na malé kúsky a krátko opražíme na oleji. Z pečiva vytlačíme mlieko. Mleté bravčové mäso, chlieb, šampiňóny a bylinky dobre zmiešame a ochutíme soľou a koreninami. Lístkové cesto vyvaľkáme na troche múky, pokrájame ho na 20 obdĺžničkov a na každý dáme trochu plnky. Okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom, prehneme ich do stredu a dobre pritlačíme. Taštičky kladieme na plech vystlatý papierom na pečenie. Zmiešame zvyšný žĺtok s mliekom, potrieme vrch taštičiek a posypeme paprikou. Pečieme 12-15 minút pri 225 °C.


 

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  2. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  3. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  4. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  5. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  6. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  7. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  8. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  9. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  10. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  1. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  2. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  3. Zmeny v systéme revíznych postupov
  4. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  5. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  8. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  9. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  10. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 472
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 025
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 780
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 286
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 153
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 083
  7. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 2 863
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 703
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 878
  10. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 815

Blogy SME

  1. Juraj Paškuliak: Ako moja matka pracovala pre podvodníka
  2. Rudolf Pado: Spoločenstvo pozitívnej deviácie alebo ako prežiť pandémiu
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad
  4. Ján Marton: Vízia moderného poľnohospodárstva zabudla na moderné poľnohospodárstvo a vidiek.
  5. Marian Nanias: Jadrová energia – Vyhrážky a vydieranie ako štýl energetickej politiky?
  6. Tupou Ceruzou: Omikron vs. Delta
  7. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom
  8. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 040
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 443
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 763
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 293
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 927
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 792
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 217
  8. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 3 973
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

František Mudrík, kapitán TJ Slovan Skalité.

Slovan Skalité trpel najmä v ofenzívnej fáze hry. Cez zimu chcú v tíme popracovať na mnohých veciach.


15 h

Raz vyrobila aj maturitné tablo z medovníkového cesta a fotografie na ňom ozdobila ornamentmi z polevy. No jej špecialitou sú šperkovnice rôznych tvarov, do ktorých ukladá malé medovníčky. Medovnikárka Alena Bistárová zo Žiliny.


16 h

Na území Žilinského kraja sú voľné len štyri umelé pľúcne ventilácie.


18 h
J. Bírová, víťazka Monika Mišúnová Šormanová, M. Grupač - predseda poroty

Celoslovenská literárna súťaž mladých prozaikov Jašíkove Kysuce 2021 bola slávnostne vyhodnotená a spojená s viacerými zaujímavými sprievodnými podujatiami.


Helena Pagáčová 19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zatvoriť školy sa rozhodla okresná hygienička, pretože na dvoch infikovaných dospelých pripadá jedno dieťa do 18 rokov.


21 h

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


27. nov

Výsledkom nerešpektovania opatrení je podľa Vidoviča viac chorých, viac práce, menej miesta v nemocnici.


29. nov

Má ísť do väzenia, skrýva sa.


ROS 16 h

Blogy SME

  1. Juraj Paškuliak: Ako moja matka pracovala pre podvodníka
  2. Rudolf Pado: Spoločenstvo pozitívnej deviácie alebo ako prežiť pandémiu
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad
  4. Ján Marton: Vízia moderného poľnohospodárstva zabudla na moderné poľnohospodárstvo a vidiek.
  5. Marian Nanias: Jadrová energia – Vyhrážky a vydieranie ako štýl energetickej politiky?
  6. Tupou Ceruzou: Omikron vs. Delta
  7. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom
  8. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 040
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 443
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 763
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 293
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 927
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 792
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 217
  8. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 3 973
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu