Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Húb už sú plné lesy aj kuchyne

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Lesy a lúky sú plné húb rôznych druhov a pomaly sa množia aj v našich domácnostiach.

Niekto ich spracuje sušením, veď vôňa sušených húb je nezameniteľná, iný ich zmrazí, aby ich mohol použiť ako čerstvé. My vám ponúkame niekoľko receptov, ako si z nich hneď môžete pripraviť nejakú dobrôtku. Dobrú chuť.


Guláš z kuriatok
Potrebujeme: 500 g čerstvých kuriatok, 60 g cibule, 100 g údenej slaniny, 500 g hovädzieho mäsa na guláš, soľ, mleté čierne korenie, hovädzí vývar, worcesterovú omáčku, 20 g petržlenovej vňate
Ako na to: Očistené kuriatka dobre umyjeme, necháme odkvapkať. Cibuľu očistíme a nadrobno posekáme. Údenú slaninu pokrájame na kocky a opražíme spolu s cibuľou do zlatista na panvici. Mäso pokrájame na kocky, opražíme na rozpálenom tuku zo všetkých strán. Pridáme kuriatka, osolíme, okoreníme, zalejeme horúcim vývarom a udusíme domäkka. Pred dokončením dochutíme worcestrovou omáčkou a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi, zemiakovými knedľami a čerstvým zeleninovým šalátom.
Hubové knedle
Potrebujeme: 200 g čerstvých alebo sušených húb, 300 g celozrnného pečiva, 0,2 l mlieka, 3 vajcia, 1 PL hladkej múky, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, 125 g masla, 50 g strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie, cesnak
Ako na to: Na rozpustenom masle opražíme roztlačený cesnak, pridáme pokrájané huby a dusíme asi 20 minút, kým nezmäknú (sušené namočíme na 20 minút do vody). Pečivo nakrájame na kocky, pridáme mlieko, rozšľahané vajcia, vychladnuté huby, múku, vňať, 1/2 lyžice rozpusteného masla, soľ, korenie a všetko zamiešame. Necháme 30 minút postáť. Vytvarujeme knedličky, ktoré varíme v slanej vode 15 minút. Pred podávaním posypeme strúhaným syrom a polejeme maslom.
Hubové rezníčky
Potrebujeme: tvrdšie hríbovité huby, vajcia, strúhanku, korenie, soľ, olej
Ako na to: Huby nakrájame na hranolky. Najlepšie pravé hríby. Obalíme ich v rozšľahaných vajciach, ktoré sme ochutili korením a soľou. Vo vyššej vrstve rozpáleného oleja ich vypražíme do chrumkava. Výborná príloha je pečivo, radšej cereálne ako biele.
Hubový guláš
Potrebujeme: 500 g čerstvých húb, 50 g masti, 50 g cibule, mletá červená paprika, 1 lyžička hladkej múky, soľ, vegeta
Ako na to: Huby dôkladne očistíme, umyjeme a pokrájame. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, očistené huby a dusíme. Počas dusenia huby dochutíme soľou, vegetou a podľa potreby podlievame horúcou vodou. Nakoniec huby zaprášime múkou, opražíme, podlejeme vodou a povaríme. Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebom.
Hubový šalát
Potrebujeme: 500 g húb, 2 cibule, 1 lyžica oleja, koreniny, soľ
Ako na to: Huby pokrájame a v osolenej vode s bobkovým listom uvaríme. K horúcim hubám pridáme na tenko nakrájanú cibuľu, ocot, cukor, soľ a mleté čierne korenie. Všetko premiešame a necháme postáť.
Pečené zemiaky
s hubami
Potrebujeme: 60 g masla, 1 kg zemiakov, 2 vajcia uvarené natvrdo, 500 g húb, 100 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, 1 vajce, 5 dl mlieka
Ako na to: Do maslom vymazaného pekáča striedavo vrstvíme v šupke uvarené a na plátky pokrájané olúpané zemiaky, rozkrájame na kolieska vajcia a huby udusené na cibuli. Všetky vrstvy osolíme a okoreníme. Navrch dáme zemiaky, pokvapkáme ich maslom a pečieme v rúre asi štvrť hodiny. Nakoniec zemiaky polejeme vajcom rozmiešaným v mlieku a dopečieme.
Kuriatka pre labužníka
Potrebujeme: 600 g kuriatok, 60 g slaniny bez kože, 30 g oleja, 150 g cibule, soľ, 1 dl červeného vína, 10 g hladkej múky
Ako na to:  Kuriatka uvaríme a pokrájame na malé kúsky, pričom drobné plodnice môžeme nechať aj celé. Slaninu pokrájame na malé kocky a opražíme na oleji s posekanou cibuľou do zlatista. Potom pridáme huby a všetko spolu krátko podusíme, osolíme, zalejeme červeným vínom a na miernom ohni dusíme ešte 20 minút. V studenej vode rozmiešame múku a za stáleho miešania prilejeme k hubám. Spolu ešte povaríme a podľa chuti osolíme. Ako prílohu podávame varené zemiaky.
Hubové taštičky z lístkového cesta
Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta (300 g), 1 krajec bieleho chleba alebo rožok, trochu mlieka, 50 g šampiňónov, 1 lyžica oleja, 150 g mletého bravčového mäsa, petržlen, bazalka, soľ, mleté čierne korenie, sladká paprika, 1 lyžička provensálskeho korenia, múka na vyvaľkanie cesta, 2 žĺtky, 1-2 lyžice mlieka
Ako na to: Pripravíme si plnku: Chlieb alebo rožok pokrájame a pokropíme mliekom. Očistíme šampiňóny, pokrájame ich na malé kúsky a krátko opražíme na oleji. Z pečiva vytlačíme mlieko. Mleté bravčové mäso, chlieb, šampiňóny a bylinky dobre zmiešame a ochutíme soľou a koreninami. Lístkové cesto vyvaľkáme na troche múky, pokrájame ho na 20 obdĺžničkov a na každý dáme trochu plnky. Okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom, prehneme ich do stredu a dobre pritlačíme. Taštičky kladieme na plech vystlatý papierom na pečenie. Zmiešame zvyšný žĺtok s mliekom, potrieme vrch taštičiek a posypeme paprikou. Pečieme 12-15 minút pri 225 °C.


 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 873
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 901
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 210
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 348
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 319
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 125
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 893
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 950
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 795
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 735
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

V Krásne nad Kysucou budú testovať aj v kolkárni - bowlingovom centre. V prípade priaznivého počasia sa bude pracovať cez okná.
ARCHÍVNY TEXT

Na prvý foťák si zarobil brigádou na stavbe. Snímky mladíka vám vyrazia dych

Snažím sa byť vždy jedinečný a originálny, hovorí mladý fotograf Adam Kuric.

Mladý fotograf Adam Kuric.

Ručičky sa opäť posúvajú

Ohľadom zrušenia striedania letného a zimného času nepadol doposiaľ konečný verdikt. Rokovalo sa o tom v minulosti už dlho, faktom zatiaľ zostáva, že na Slovensku v nedeľu opäť prejdeme na „zimný“. Hodiny sa posunú z 3. na 2. hodinu.

Niektorým na letnom či zimnom čase absolútne nezáleží.

Rýchlostnej cesty sa tak skoro vo Svrčinovci nedočkajú

Rozhodnutie ministerstva vraj bude mať negatívny dopad na cestné prepojenie do Českej republiky.

Takto vyzeralo plánované trasovanie R5.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Už ste čítali?