Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Húb už sú plné lesy aj kuchyne

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Lesy a lúky sú plné húb rôznych druhov a pomaly sa množia aj v našich domácnostiach.

Niekto ich spracuje sušením, veď vôňa sušených húb je nezameniteľná, iný ich zmrazí, aby ich mohol použiť ako čerstvé. My vám ponúkame niekoľko receptov, ako si z nich hneď môžete pripraviť nejakú dobrôtku. Dobrú chuť.


Guláš z kuriatok
Potrebujeme: 500 g čerstvých kuriatok, 60 g cibule, 100 g údenej slaniny, 500 g hovädzieho mäsa na guláš, soľ, mleté čierne korenie, hovädzí vývar, worcesterovú omáčku, 20 g petržlenovej vňate
Ako na to: Očistené kuriatka dobre umyjeme, necháme odkvapkať. Cibuľu očistíme a nadrobno posekáme. Údenú slaninu pokrájame na kocky a opražíme spolu s cibuľou do zlatista na panvici. Mäso pokrájame na kocky, opražíme na rozpálenom tuku zo všetkých strán. Pridáme kuriatka, osolíme, okoreníme, zalejeme horúcim vývarom a udusíme domäkka. Pred dokončením dochutíme worcestrovou omáčkou a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi, zemiakovými knedľami a čerstvým zeleninovým šalátom.
Hubové knedle
Potrebujeme: 200 g čerstvých alebo sušených húb, 300 g celozrnného pečiva, 0,2 l mlieka, 3 vajcia, 1 PL hladkej múky, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, 125 g masla, 50 g strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie, cesnak
Ako na to: Na rozpustenom masle opražíme roztlačený cesnak, pridáme pokrájané huby a dusíme asi 20 minút, kým nezmäknú (sušené namočíme na 20 minút do vody). Pečivo nakrájame na kocky, pridáme mlieko, rozšľahané vajcia, vychladnuté huby, múku, vňať, 1/2 lyžice rozpusteného masla, soľ, korenie a všetko zamiešame. Necháme 30 minút postáť. Vytvarujeme knedličky, ktoré varíme v slanej vode 15 minút. Pred podávaním posypeme strúhaným syrom a polejeme maslom.
Hubové rezníčky
Potrebujeme: tvrdšie hríbovité huby, vajcia, strúhanku, korenie, soľ, olej
Ako na to: Huby nakrájame na hranolky. Najlepšie pravé hríby. Obalíme ich v rozšľahaných vajciach, ktoré sme ochutili korením a soľou. Vo vyššej vrstve rozpáleného oleja ich vypražíme do chrumkava. Výborná príloha je pečivo, radšej cereálne ako biele.
Hubový guláš
Potrebujeme: 500 g čerstvých húb, 50 g masti, 50 g cibule, mletá červená paprika, 1 lyžička hladkej múky, soľ, vegeta
Ako na to: Huby dôkladne očistíme, umyjeme a pokrájame. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, očistené huby a dusíme. Počas dusenia huby dochutíme soľou, vegetou a podľa potreby podlievame horúcou vodou. Nakoniec huby zaprášime múkou, opražíme, podlejeme vodou a povaríme. Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebom.
Hubový šalát
Potrebujeme: 500 g húb, 2 cibule, 1 lyžica oleja, koreniny, soľ
Ako na to: Huby pokrájame a v osolenej vode s bobkovým listom uvaríme. K horúcim hubám pridáme na tenko nakrájanú cibuľu, ocot, cukor, soľ a mleté čierne korenie. Všetko premiešame a necháme postáť.
Pečené zemiaky
s hubami
Potrebujeme: 60 g masla, 1 kg zemiakov, 2 vajcia uvarené natvrdo, 500 g húb, 100 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, 1 vajce, 5 dl mlieka
Ako na to: Do maslom vymazaného pekáča striedavo vrstvíme v šupke uvarené a na plátky pokrájané olúpané zemiaky, rozkrájame na kolieska vajcia a huby udusené na cibuli. Všetky vrstvy osolíme a okoreníme. Navrch dáme zemiaky, pokvapkáme ich maslom a pečieme v rúre asi štvrť hodiny. Nakoniec zemiaky polejeme vajcom rozmiešaným v mlieku a dopečieme.
Kuriatka pre labužníka
Potrebujeme: 600 g kuriatok, 60 g slaniny bez kože, 30 g oleja, 150 g cibule, soľ, 1 dl červeného vína, 10 g hladkej múky
Ako na to:  Kuriatka uvaríme a pokrájame na malé kúsky, pričom drobné plodnice môžeme nechať aj celé. Slaninu pokrájame na malé kocky a opražíme na oleji s posekanou cibuľou do zlatista. Potom pridáme huby a všetko spolu krátko podusíme, osolíme, zalejeme červeným vínom a na miernom ohni dusíme ešte 20 minút. V studenej vode rozmiešame múku a za stáleho miešania prilejeme k hubám. Spolu ešte povaríme a podľa chuti osolíme. Ako prílohu podávame varené zemiaky.
Hubové taštičky z lístkového cesta
Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta (300 g), 1 krajec bieleho chleba alebo rožok, trochu mlieka, 50 g šampiňónov, 1 lyžica oleja, 150 g mletého bravčového mäsa, petržlen, bazalka, soľ, mleté čierne korenie, sladká paprika, 1 lyžička provensálskeho korenia, múka na vyvaľkanie cesta, 2 žĺtky, 1-2 lyžice mlieka
Ako na to: Pripravíme si plnku: Chlieb alebo rožok pokrájame a pokropíme mliekom. Očistíme šampiňóny, pokrájame ich na malé kúsky a krátko opražíme na oleji. Z pečiva vytlačíme mlieko. Mleté bravčové mäso, chlieb, šampiňóny a bylinky dobre zmiešame a ochutíme soľou a koreninami. Lístkové cesto vyvaľkáme na troche múky, pokrájame ho na 20 obdĺžničkov a na každý dáme trochu plnky. Okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom, prehneme ich do stredu a dobre pritlačíme. Taštičky kladieme na plech vystlatý papierom na pečenie. Zmiešame zvyšný žĺtok s mliekom, potrieme vrch taštičiek a posypeme paprikou. Pečieme 12-15 minút pri 225 °C.


 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 050
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 055
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 898
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 235
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 226
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 659
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 986
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 727
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 677
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 595
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Erik Gašinec (prvý sediaci zľava) ako kapitán na spoločnej fotografii mužstva ŠK Radoľa.

Za MŠK Žilina odohral aj niekoľko turnajov v zahraničí.

14 h
Ondrej Veselý

Podľa skúseného pedagóga je výučba náročná pre učiteľa, ale aj žiaka.

20 h
Patrícia Hmírová (v zelenom) v drese Leczny v zápase Ligy majstrov proti PSG.

Góly strieľala za Slovensko aj za klub.

20. jan

Škola pripravuje virtuálny Deň otvorených dverí.

20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

20 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

18 h

Muža našli už bez známok života.

21. jan

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?