
K chovateľom patril aj Rudolf Šadibol z Vychylovky. Teraz však hovorí, že chovať tohto operenca sa už nevypláca.
Zostali mu dva pštrosy a uvažuje, že aj tie v jeseni predá. Spoločne so synom Slavomírom sa chovu venovali niekoľko rokov. „Momentálne je to nerentabilné, môžeme to skôr brať ako záľubu, než ako zdroj príjmov,“ vysvetľuje Rudolf. A dodáva, že im zrejme nezostane iné, než s chovom skončiť. V súčasnosti im ešte po záhrade behajú dva pštrosy. Časy, keď išli na odbyt mláďatá či mäso, sú preč. Hotelieri by chceli mäso kupovať za lacný peniaz, o mláďatá už nie je veľký záujem. Pritom náklady pri začiatku chovu nie sú lacné. Samec vyjde na 30 tisíc korún, samica na 25 tisíc.
Pštros dvojprstý obýva južnú časť Afriky na juh od Sahary. Jeho domovom sú šíre africké savany, polopúšte a púšte, vyskytuje sa aj v krovinatých stepiach. Urastený samec môže vážiť až145 kg a jeho priemerná váha je asi 100 kg. Samice sú menšie a ľahšie. Bežiaci pštros urazí až 50 km za hodinu a robí pritom skoky aj štyri metre dlhé. Prvé sa začali chovať pre perá v roku 1857 v severnej Afrike na pokusnom statku pri meste Alžíra. Aj u Šadibolovcov sa zvykli zastaviť zbrojnoši či rytieri, ktorí vystupovali na rôznych podujatiach v kysuckom skanzene a pýtali si perá, aby si spestrili klobúky a odev.
Teoreticky možno spracovať 95 percent celého zvieraťa, ale u nás je záujem len o mäso. Chutí ako hovädzia sviečková „šmrncnutá“ srnčím a má rekordne nízky obsah cholesterolu. Z vtáka je zhruba 60 až 70 kíl čistého mäsa.
Cenná je aj koža. Vypracovaná rukavičkárska je kvalitnejšia než krokodília. Z kože nohy pod kolenom sa vraj robia kovbojské topánky na celý život. Rudolf Šadibol hovorí, že v minulosti sa orientovali zväčša na odpredaj jedincov na ďalší chov a jatočné účely. Ľuďom sa však mäso vidí drahé, aj keď pravdou je, že „pštrosacina“ je veľmi kvalitná. Okrem iného obsahuje minimálne množstvo cholesterolu. A aký bol obľúbený rodinný recept u Šadibolovcov? Vraj pštros na šafráne. Šafrán sa rozpustí v troške vody. Pridá sa šťava zo zovretého maslového výpeku a poukladajú sa doň naklepané osolené pštrosie prsíčka. Sú vraj vynikajúce k ryži.