V súvislosti s otvrdením výskytu vtáčej chrípky na Slovensku, sme sa opýtali vedúceho živočíšnej výroby tamojšieho družstva Ing. Karol Hausmana, čo pre nich v súvislosti s touto situáciou, pri chove hydiny vyplýva.
„Počas zimy sme kvôli šetreniu nákladov hydinu nechovali, no už od marca začne znova. Začneme s chovom 60 tisíc kusov. Žiadne špeciálne povinnosti pre nás v súvislosti so vzniknutou situáciou nevyplývajú. Jednodňovú hydinu privezieme v uzavretých autách do výkrmní, v uzavretých priestoroch ju chováme a v uzavretých autách ju aj odvážame,“ povedal. Prirodzene, že veterinári budú stav hydiny kontrolovať, no pravdepodobnosť nákazy je mizivá, pretože vo výkrmniach i počas cesty do nej i z nej hydina neprichádza do styku s okolím, inými zvieratami. Iná situácia by nastala, keby sa v blízkosti chovu našlo ohnisko nákazy, vtedy by sa hydina nesmela ani presúvať, to však už udalosti predbiehame. Komplikácie však nastávajú pri predaji hydiny.
Keďže spotreba hydiny za ostatné dni klesla na Slovensku o 50 percent (pohybuje sa len na 40 percentách úrovne z minulého roka), hydinárske závody majú plné mraziaky mäsa a vykupujú ho preto za nižšie ceny. Chovatelia hydiny sa zas snažia tlačiť na predajcov kŕmnych zmesí, aby na túto situáciu reagovali znížením cien krmív. Zníženiu zásob hydinového mäsa by azda sčasti pomohol zákaz dovozu hydiny zo zahraničia. Keďže vírus vtáčej chrípky H5N1 sa objavil u uhynutých vtákov - sokola pri Gabčíkove a potápača pri bratislavskom Slovnafte, veterinári kontrolujú najmä veľkochovy a drobných chovateľov v 10-kilometrovom pásme okolo týchto miest. Na Slovensku veľkochovatelia chovajú asi 30 miliónov kusov hydiny a drobní chovatelia približne 3 milióny.
Autor: iva