Chcem vysvetliť, že jednou z mnohých iných, nie menej dôležitých povinností inšpektorov Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Čadci, je zabezpečiť kontrolu nad dodržiavaním podmienok pre uvádzanie do obehu na našom trhu kvalitných a zdravotne neškodných potravín. Táto povinnosť nám vyplýva zo zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov a s ním súvisiaceho Potravinového kódexu Slovenskej republiky," vysvetľuje riaditeľka RVaPS J. Ščuryová. V čom teda spočíva práca inšpektorov v oblasti potravinového dozoru?
"Naši inšpektori denne vykonávajú kontroly v predajniach potravín. Týkajú sa osobnej i prevádzkovej hygieny, hygieny predaja potravín a manipulácie s nimi, dodržiavania správnych teplôt pri skladovaní jednotlivých druhov potravín, dodržiavania dátumu najneskoršej spotreby, označovania potravín, nakladania s odpadmi v predajni. Nezabúdame ani na kontrolu dokumentácie týkajúcej sa pôvodu potravín či evidenciu vykonávania čistenia a sanitácie."
V tomto roku inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Čadci vykonali 511 kontrol, pri ktorých uložili 101 pokút v hodnote 120 000 korún. Išlo o závažnejšie nedostatky pri ktorých mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravia spotrebiteľa. Z predaja vylúčili viac ako 2000 kg potravín v hodnote viac ako 31 000 korún.
Vydali 130 nápravných opatrení na odstránenie zistených nedostatkov. Najčastejšie išlo o predaj nevyhovujúcich a zdravotne škodlivých výrobkov, nevyhovujúcu kvalitu potravín, nedodržanie osobnej a prevádzkovej hygieny, nedodržiavanie teplôt skladovania, predaj tovaru po uplynutí dátumu najneskoršej spotreby a nesprávne označenie potravín. Podľa slov riaditeľky v rámci veterinárnej preventívnej činnosti a Národného programu kontroly potravín inšpektori pravidelne odoberajú vzorky jednotlivých druhov potravín, ktoré "vyšetrujú" v súvislosti so zdravotnou neškodnosťou a kvalitou. Ak je vzorka nevyhovujúca, okamžite sa ten ktorý druh sťahuje z obehu. V takýchto prípadoch sú informované systémom rýchlej výmeny informácií všetky Regionálne veterinárne a potravinové správy na Slovensku. Ide o to, aby bol uvedený druh stiahnutý celoplošne.
Aby k takýmto prípadom dochádzalo čo najmenej, inšpektori robia aj pravidelný dozor u samotných výrobcov potravín. "Toto je len zlomok celej našej činnosti, ktorú robíme v záujme ochrany zdravia našich spoluobčanov. Je po tom na nich nakupovať rozvážne a skontrolovať si z obalov potravín, kedy končí ich záruka, aké majú zloženie, kto ich vyrobil, ako sa majú skladovať. To všetko musí výrobca na svojich výrobkoch deklarovať", dodáva riaditeľka.
Autor: ih