Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Študenti sa na Cypre nedali zahanbiť

Hovorí sa, že niet nad dobrú skúsenosť. Tejto pravdy sa držia aj niektorí študenti Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Čadci. Tí sa v máji rozhodli odskúšať si za hranicami "naostro" to, čo ich naučila ich alma mater.

Do skupinky, ktorá sa vybrala na Cyprus, strediska AYIA NAPA, patrila aj 19-ročná Janka Kováčová, študentka 5. ročníka. Výučný list kuchár, čašník má už v kapse, tento rok ju čaká maturita. A potom? Ktovie. Možno vysoká škola. Janka však jedno vie iste, že budúce leto chce ísť opäť na Cyprus.

"Pracovala som v prímorskom hoteli Aktea Beach Village. Niekedy som bola v kuchyni a robila, čo bolo treba. Pomáhala som tiež cukrárovi pri príprave dezertov pre reštauráciu. V kuchyni som zasa robila rýchle občerstvenie, takzvané "snack". Väčšinou išlo o hamburgery, či rybie prsty. Skrátka jedlo, ktoré som robila, bolo hotové do dvadsať minút. Hostia si ho zväčša dávali medzi obedom a večerou," spomína Janka. Na otázku, čo si hostia objednávali najčastejšie, hovorí, že im chutili napríklad cestoviny, ryby, kalamáre. Čo bolo však zvlášť chutné a na čo si spomína aj ona, je "halloumi" - kozí syr. Ten sa bez obaľovania buď vyprážal, no bol chutný aj čerstvý. Keďže robila tiež v cukrárni, spomína chutný, typický cyperský koláč Dugisa. Janka, ale aj jej spolužiaci, ktorí boli s ňou na Cypre - Monika Horčičiaková, Marek Pavlička i ďalší, hodnotia pobyt veľmi pozitívne.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovoria najmä o skúsenostiach, ktoré sa nedajú ničím zaplatiť. Pracovali deväť hodín denne, raz za týždeň mali voľno. Vtedy si vyšli na pláž, alebo do okolitých miest na výlet. Bývali v ubytovniach pre zamestnancov, peniaze za ubytovanie im strhávali z platu. Čo mimoriadne kvitujú, bola starostlivosť zo strany zamestnávateľov. Mladých pomocníkov zo Slovenska nekritizovali a pokojne im vysvetlili, čo majú robiť. Slušne sa k nim správali, platili im pravidelne mzdu, poistenie. Na tamojších úradoch im vybavili všetky potrebné formality, napríklad im zaplatili aj pas cudzinca, ktorý potrebovali. Prístup od zamestnávateľov označili za vynikajúci. Ako spomína Janka, väčšina hotelov je nová, boom cestovania na Cyprus začal zhruba pred piatimi rokmi, kedy sa aj viac začal budovať cestovný ruch. Študentka hovorí aj o čistote v kuchyni i celom komplexe. "V kuchyni sme denne všetko umývali, všade muselo byť čisto". Na otázku, ako sa dohovorila, odpovedá, že pomocou angličtiny, ktorú Cyperčania bežne používajú na dorozumievanie sa s cudzincami.

Skryť Vypnúť reklamu

Po piatich mesiacoch sa študenti vrátili do školy a ich povinnosti mali zrazu úplne iný charakter. Hovoria, že prechod nebol práve najjednoduchší a dosť ťažko sa im prispôsobovalo inému režimu. Nehovoriac o tom, že museli dobehnúť zameškané učivo. Nič však neľutujú. Ba naopak. Je im smutno. Za krajinou i priateľmi. Ako nostalgicky dodáva Janka, už teraz jej chýbajú. Vľúdny kuchár, recepčný, milé chyžné. A šum mora. Preto pri odchode z tohto krásneho ostrova nepovedali zbohom, ale dovidenia.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 061
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 699
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 232
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 074
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 010
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 691
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 314
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 244
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 230
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 079
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Šimák zomrel v utorok (26. 1.) vo veku 72 rokov po dlhej a ťažkej chorobe.

Šimák bol spoluzakladateľom vydavateľstva 7 Plus a týždenníka PLUS 7 DNÍ.

10 h

Patrí medzi najlepšie stredné odborné školy s najmenším počtom nezamestnaných absolventov v Žilinskom kraji. Viac ako 70 % jej absolventov úspešne pokračuje v štúdiu na vysokej škole. Má tie najmodernejšie technológie, ktoré čakajú na šikovných študentov. Staň sa jedným z nich!

15 h

Stredná odborná škola strojnícka na Športovej ulici v Kysuckom Novom Meste už dlhodobo patrí medzi najkvalitnejšie a najprogresívnejšie školy svojho druhu v Žilinskom kraji so zameraním na strojárstvo, elektrotechniku, ekonomiku a poľnohospodárstvo.

15 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

14 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

20 h

Poradia sa od včera zmenili.

8 h

Už ste čítali?