O tom, že ovčiarska téma zaujala, svedčilo množstvo ľudí, ktorí prišli. Skôr než bačovia a honelníci ukázali svoj fortieľ, konala sa pred miestnou kaplnkou svätá omša. Po nej sa to všetko začalo. V ohrade, pripomínajúcej miniatúrny košiar, našlo dočasné ubytovanie niekoľko ovečiek, ktoré poslúžili ako živé ukážky. Svoju zručnosť pri dojení predviedol bača Ondrej Novotný. Jeho pomocníci ukázali, ako sa z nadojeného mlieka pripravuje ovčí syr. O tom, koľko treba podojiť ovečiek, aby vznikla hrudka syra, hovorí fakt, že pri jednom "pôdoji" dostaneme od jednej maximálne pol litra mlieka.
Keďže jednou zo surovín, pre ktorú sa ovce chovajú, je aj vlna, honelníci ukázali jej prvotné získavanie - klasickými nožnicami ich zbavovali ozdoby. Aby bol výpočet úžitkovosti úplný, návštevníci si mohli pochutnať aj na kvalitnom baraňom guláši. K ovečkám neodmysliteľne patria aj ručne kované zvonce. Ich výrobu predviedol majster zvonkár Stanislav Otruba zo Zázrivej.
Tí návštevníci, ktorých ovčiarstvo zaujímalo menej, mohli využiť iné atrakcie zo širokej ponuky. Vypredané boli predovšetkým jazdy na horskej lesnej úvraťovej železničke. Malým deťom sa zasa páčila jazda na ozajstných živých koníkoch. V skanzene bolo skutočne čo pozerať. K dobrej nálade prispelo aj počasie a známa country skupina Bakuľa z Rakovej.
Autor: jkk