Bačovia, Dunčovia v tom “prsty“ nemajú

Do únie len s korbáikmi z Radole

Kysuce – Májovú idylu sprevádza na kysuckých vŕškoch bľačanie ovečiek. V teréne bude až do zimy takmer 11 000 kusové stádo oviec, ktoré tvoria plemenné jarky a bahnice.

Aj Roľnícke družstvo Veľká Rača Oščadnica, ktoré patrí k najväčším chovateľom oviec na Kysuciach, “vyhnalo“ na lúky 2500 oviec, z toho 1400 bahníc. Predseda Róbert Kotyra hovorí, že v tomto roku odpredali len 300 veľkonočných jahniat. Jedným z dôvodov bola aj nízka cena – len 85 korún za kilo. Čo sa týka mlieka, to predávajú Agrofarme Červený kameň, ktorá vyrába mnohé známe syrárske výrobky. Predseda hovorí, že za sezónu vyexpedujú okolo 60 až 70 tisíc litrov mlieka. Pre poľnohospodárske družstvo je takýto postup jednoduchší aj v súvislosti s nedávnym vstupom do EÚ, ktorá pri spracovaní mlieka vyžaduje mnohé certifikáty. Za liter mlieka “inkasujú” 22 korún za liter. V Oščadnici využívajú jednu stabilnú a jednu prenosnú dojáreň, ktoré spĺňajú kritériá požadované EÚ. Túto sezónu im budú fungovať štyri salaše. Podľa slov R. Kotyru s odpredajom vlny momentálne problémy nemajú. Skupujú ju rôzni díleri. Za rok majú z ovce zhruba tri kilogramy vlny, celkom 6 až 7 ton. Ovca sa strihá dvakrát do roka. Strihačom treba za kus zaplatiť 18 korún a vyplatiť aj pomocníkov, a tak summa summarum, vychádza to jedna k jednej. Z vlny teda družstvo zisk nemá. Našťastie vlna pri chove oviec nie je rozhodujúcim artiklom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Chov oviec mal na Kysuciach svoju tradíciu. Podobne ako iné oblasti Slovenska aj Kysuce boli známe salašníckym chovom oviec. V minulosti salašnícke podnikanie a jeho organizácia v severnej časti Kysúc – Oščadnica, Skalité, Čierne bolo mimoriadne zaujímavé a nemalo obdobu v slovenskej časti Karpát. Bolo podobné ako v susedných oblastiach poľského a moravského okolia Tešína. Salaše na Kysuciach bývali umiestnené na horských pasienkoch alebo pri poľnohospodárskej pôde v údoliach. Pri salašníckom spôsobe chovu oviec sa spracovávalo ovčie mlieko na hrudkový syr. Na zrážanie mlieka sa používala šťava z teľacieho žalúdka, čo viacerí praktizovali doposiaľ. Salaše boli raritou najmä pre ľudí prichádzajúcich z miest. Zvlášť, keď si mohli ochutnať zo žinčice či oštiepka. Parenice, korbáčiky, oštiepky a ovčia hrudka boli kedysi najlepším “podarúnkom“, niekedy lepším platidlom než slovenská koruna. Zdá sa, že kvôli sprísneným podmienkam týkajúcich sa spracovania mlieka, táto tradícia zakape. Vinu na tom bačovia ani Dunčovia nemajú. Skôr prísne predpisy, ktoré majú napomôcť nášmu správnemu vykročeniu do Európskej únie. Faktom je, že na Kysuciach majú kredit na spracovanie výrobkov z ovčieho mlieka, ako je bryndza, korbáčiky, parenice len Poľnohospodárske obchodné družstvo Radoľa, ostatné takýmito spracovateľskými kapacitami nedisponujú.

SkryťVypnúť reklamu

Iveta Hažíková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. V Malackách vybudovali čajové impérium
  2. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  3. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  6. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  7. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  8. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  1. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  2. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  3. V Malackách vybudovali čajové impérium
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  6. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  7. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 444
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 11 764
  3. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 9 870
  4. Ľuboš Fellner otvorene 8 022
  5. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 7 247
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 383
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 253
  8. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 3 929
  1. Anton Kovalčík: Z národovca zradcom národa. Vatikán a Jozef Tiso. Prvá časť.
  2. Dušan Piršel: Po amputácii charakteru sa dá žiť, ale aj slušne?
  3. Martin Turčan: Počujte Kotlára, vypusťte Krakena!
  4. Martin Fronk: SISI a Gödöllő: Romantika cisárovnej v barokovom paláci
  5. Tomáš Kuvik: Názor: Stane sa z Čiech po voľbách ďalší spojenec Fica a Orbána?
  6. Ján Valchár: Expedície v Novej Vieske alebo výlety do slovenského pliocénu. Časť druhá.
  7. Monika Albertiová: Od čias Masaryka sa v Horných Uhroch nič nezmenilo. Keby hlúposť kvitla... ...vlastne žijeme v Getsemanskej záhrade
  8. Martin Korčok: Ako dať Redtube červenú? Svalovica zápästia trápi čoraz viac ľudí
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 104 857
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 21 499
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 17 505
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 479
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 036
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 731
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 905
  8. Miroslav Daniš: Štát sme MY, nie vy, súdružky a súdruhovia ! 3 971
  1. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  2. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  3. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  4. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  5. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  6. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  7. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
  8. Dušan Koniar: Ako vystúpiť z Európskej Únie v troch krokoch
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu