Štvrtok, 16. september, 2021 | Meniny má ĽudmilaKrížovkyKrížovky

Šampanské je vínom kráľov a kráľom vín

Pili ste ho správne? Je pravdou, že počas silvest

Pili ste ho správne?

Je pravdou, že počas silvestrovských osláv sa bontónu priveľmi nedarí. A tak sa stáva, že víno, dokonca šampanské pijeme priamo z fliaš a na ulici. Nepochybne tomu nebolo inak ani v uplynulých dňoch. V takýchto prípadoch sa hrubé prehrešky proti servírovaniu vín a sektu dajú prepáčiť. No poučte sa s nami, ako si ich vychutnať pri iných, azda trošku dôstojnejších príležitostiach. Technológiu, pri ktorej druhým kvasením v uzavretej fľaši vzniká šumivé respektíve perlivé víno, objavili v 16. storočí vo francúzskej vinárskej oblasti Champagne. A len šumivé víno, vyrobené z hrozna urodeného práve tam, sa môže honosiť názvom šampanské. Prírodné vína z odrôd, ktoré sa pestujú v Champagne, nie sú veľmi kvalitné, a preto sa takýmto spôsobom ďalej šampanizujú. Obyčajné, bez uvedenia ročníka, zrejú vo fľašiach minimálne rok, pri uvádzaní ročníka je to trojnásobne dlhšie. Pri rozlievaní vína do fliaš, kde sekundárne kvasí, sa pridáva takzvaný tirážny likér – víno, cukor a kvasinky. Podľa zloženia tohto likéru môže byť šumivé víno suché, to obsahuje do 15 gramov cukru na liter, polosuché 15-40, polosladké 40-80 gramov na liter, sladké viac ako 80. Zaujímavé je, že v cárskom Rusku uprednostňovali sladké až presladené šumivé víno s takmer 300 gramami cukru v litri. Nemci a Francúzi obľubovali také, ktoré obsahovali okolo 20 gramov a kvalitu suchého ocenili až Angličania. Veľmi dôležité sú „zásnuby„ jedla s vínom. Víno by rozhodne nemalo narúšať jeho vychutnávanie. Šampanské či značkové šumivé vína sú vynikajúcim aperitívom. Musia však byť servírované v správnej teplote. O tej si povieme neskôr. Najprv sa povenujme správnemu otváraniu fľaše. Pri sekte každý očakáva poriadnu ranu, zvukový efekt pri uvoľňovaní tlaku. Môžete si však byť istí, že ten, kto to urobí náročky, absolútne vínu nerozumie. V pohostinstvách na úrovni sa na príručnom stolíku najskôr pred zákazníkom odstráni staniol a kovový košík zo zátky. Čašník by mal fľašu uchopiť do bieleho obrúska a nakloniť ju do 45 stupňového uhla. Zátku počas týchto úkonov pridŕža palcom. Aj počas rotovania fľaše v rukách čašníka, ktoré umožňuje pomalé odzátkovanie bez „rany„ a bez úniku nápoja. Po otvorení by mala obsluha utrieť okraje fľaše a symbolicky naliať do pohárov, ktoré doleje po spadnutí peny, najviac však do dvoch tretín pohára. Aby sa šampanské, sekt, šumivé víno mohlo dobre otvoriť, musí byť správne vychladené. Ideálna teplota takýchto vín je 8-10 stupňov. Ak fľaša sektu postojí v nádobe s ľadom 20 minút alebo 3-4 hodiny v menej chladnom oddelení chladničky, má nepochybne tú správnu teplotu na konzumáciu. Šumivé vína, ako by sa mnohí domnievali, nenalievame do širokých pohárov. Najlepšie sú poháre takzvaného tulipánového tvaru. Teda vysoké, štíhle a úzke. Z nich si môžeme najlepšie vychutnať arómu, výraz nápoja. Najmä z Ameriky sa k nám rozšíril zvyk podávať sekt s jahodami. Je pravdou, že sme náchylní preberať exotické a pre nás neopodstatnené zvyklosti, no Francúzi, obyvatelia kolísky šampanského, by takejto kombinácii povedali rezolútne nie. (r)

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Radosť zachytiť tieto krásne krivky
  2. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  5. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  6. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  2. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  3. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  8. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  9. ŠKODA prišla s unikátnou platformou
  10. Nová služba v dm – expresné vyzdvihnutie v ľubovoľnej predajni
  1. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 9 152
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 5 880
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 719
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 3 559
  5. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 3 068
  6. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 248
  7. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 837
  8. Prvá dáma festivalu 1 787
  9. Za koľko zradil Judáš Ježiša podľa dnešných peňazí? 1 756
  10. Časté zápaly ústnej dutiny či nádcha? Vyskúšajte nano striebro 1 455
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Susedné okresy Žilina a Bytča sú v červenej farbe.


18m

Na túto ale aj mnohé iné otázky od vás odpovedáme v našej právnej poradni.


1 h

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR v spolupráci s Asociáciou pre podporu rozvoja ICM v Českej republike vytvorili inovatívnu mapu príležitostí zameranú na sebarozvoj mladých.


(PR) 2 h

Hosťom relácie je viceprezident iClinic Bratislava Capitals, Dušan Pašek.


6 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muža unášal prúd, mal oblečené rifle a tričko.


14. sep

Návšteva pápeža nebol dobrý nápad, vraví Bošňák.


15. sep

Mesto tvrdí, že pôvodne zamýšľaná výstavba sa konať nebude. Ľudí argumenty mesta veľmi nepresvedčili.


21 h

Tretia fáza ohrozenia prináša značné obmedzenia.


11. sep

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu