Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Šampanské je vínom kráľov a kráľom vín

Pili ste ho správne? Je pravdou, že počas silvest

Pili ste ho správne?

Je pravdou, že počas silvestrovských osláv sa bontónu priveľmi nedarí. A tak sa stáva, že víno, dokonca šampanské pijeme priamo z fliaš a na ulici. Nepochybne tomu nebolo inak ani v uplynulých dňoch. V takýchto prípadoch sa hrubé prehrešky proti servírovaniu vín a sektu dajú prepáčiť. No poučte sa s nami, ako si ich vychutnať pri iných, azda trošku dôstojnejších príležitostiach. Technológiu, pri ktorej druhým kvasením v uzavretej fľaši vzniká šumivé respektíve perlivé víno, objavili v 16. storočí vo francúzskej vinárskej oblasti Champagne. A len šumivé víno, vyrobené z hrozna urodeného práve tam, sa môže honosiť názvom šampanské. Prírodné vína z odrôd, ktoré sa pestujú v Champagne, nie sú veľmi kvalitné, a preto sa takýmto spôsobom ďalej šampanizujú. Obyčajné, bez uvedenia ročníka, zrejú vo fľašiach minimálne rok, pri uvádzaní ročníka je to trojnásobne dlhšie. Pri rozlievaní vína do fliaš, kde sekundárne kvasí, sa pridáva takzvaný tirážny likér – víno, cukor a kvasinky. Podľa zloženia tohto likéru môže byť šumivé víno suché, to obsahuje do 15 gramov cukru na liter, polosuché 15-40, polosladké 40-80 gramov na liter, sladké viac ako 80. Zaujímavé je, že v cárskom Rusku uprednostňovali sladké až presladené šumivé víno s takmer 300 gramami cukru v litri. Nemci a Francúzi obľubovali také, ktoré obsahovali okolo 20 gramov a kvalitu suchého ocenili až Angličania. Veľmi dôležité sú „zásnuby„ jedla s vínom. Víno by rozhodne nemalo narúšať jeho vychutnávanie. Šampanské či značkové šumivé vína sú vynikajúcim aperitívom. Musia však byť servírované v správnej teplote. O tej si povieme neskôr. Najprv sa povenujme správnemu otváraniu fľaše. Pri sekte každý očakáva poriadnu ranu, zvukový efekt pri uvoľňovaní tlaku. Môžete si však byť istí, že ten, kto to urobí náročky, absolútne vínu nerozumie. V pohostinstvách na úrovni sa na príručnom stolíku najskôr pred zákazníkom odstráni staniol a kovový košík zo zátky. Čašník by mal fľašu uchopiť do bieleho obrúska a nakloniť ju do 45 stupňového uhla. Zátku počas týchto úkonov pridŕža palcom. Aj počas rotovania fľaše v rukách čašníka, ktoré umožňuje pomalé odzátkovanie bez „rany„ a bez úniku nápoja. Po otvorení by mala obsluha utrieť okraje fľaše a symbolicky naliať do pohárov, ktoré doleje po spadnutí peny, najviac však do dvoch tretín pohára. Aby sa šampanské, sekt, šumivé víno mohlo dobre otvoriť, musí byť správne vychladené. Ideálna teplota takýchto vín je 8-10 stupňov. Ak fľaša sektu postojí v nádobe s ľadom 20 minút alebo 3-4 hodiny v menej chladnom oddelení chladničky, má nepochybne tú správnu teplotu na konzumáciu. Šumivé vína, ako by sa mnohí domnievali, nenalievame do širokých pohárov. Najlepšie sú poháre takzvaného tulipánového tvaru. Teda vysoké, štíhle a úzke. Z nich si môžeme najlepšie vychutnať arómu, výraz nápoja. Najmä z Ameriky sa k nám rozšíril zvyk podávať sekt s jahodami. Je pravdou, že sme náchylní preberať exotické a pre nás neopodstatnené zvyklosti, no Francúzi, obyvatelia kolísky šampanského, by takejto kombinácii povedali rezolútne nie. (r)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 999
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 246
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 404
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 952
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 029
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 932
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 226
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 914
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 713
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

2 h
Karin Ann.

Na slovenskej scéne debutovala singlom Ruky preč.

6 h
Pri testovaní pomáhajú aj dobrovoľníci z Červeného kríža.

Do Dlhej nad Kysucou sa prichádzajú otestovať aj ľudia z okolitých obcí a miest.

11 h
Testovanie vo Vysokej nad Kysucou.

Viaceré samosprávy pripravili pre svojich občanov online vysielanie spred odberných miestností.

12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

9 h

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

7 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan
AKTUALIZOVANÉ 23. 1. o 21.24 o vyjadrenie prednostky OÚ

Zaočkovali aj 34-ročnú prednostku za OĽaNO v Nitre

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

22. jan

Už ste čítali?