spodárenia, ktorý je maximálne šetrný k životnému prostrediu, nevnáša do ekosystému syntetické agrochemikálie, vylučuje týranie zvierat a tiež dbá na šetrné spracovanie svojich produktov. Je dôsledne kontrolovaný nezávislou kontrolnou organizáciou inšpektorov. Prvou firmou na Kysuciach, ktorá je zároveň aj jednou z prvých na Slovensku, ktorá sa zaoberá výrobou biopotravín, je Poľnohospodárske obchodné družstvo Radoľa. Špecializuje sa na výrobky z mlieka. Vyrába bio korbáčiky, oštiepky a bryndzu. Nezásobuje len obchodnú sieť na Kysuciach, ale aj iné kúty Slovenska. Družstvo získalo „certificate of biofond„ čo znamená, že svoje výrobky bude môcť vyvážať aj do štátov Európskej únie. Podstatnú časť územia na Slovensku tvorí poľnohospodárska krajina. V minulosti naši predkovia hospodárili uvážlivo, v posledných desaťročiach sa však poľnohospodárstvo stalo v dôsledku svojej intenzifikácie veľkým znečisťovateľom životného prostredia. Riaditeľ Regionálneho odboru Ministerstva pôdohospodárstva SR v Čadci Ing. Pavol Frolo pre Kysucké noviny uviedol, že na Kysuciach je zhruba osemdesiat percent poľnohospodárskych podnikov napojených na ekologickú výrobu. Ministerstvo pôdohospodárstva im straty spôsobené menšou výrobou nahrádza formou dotácií.
Iveta Hažíková