zorňujú, že denne by sme mali vypiť dva až tri litre tekutín. Mnohí podceňujú pravidelné pitie a tým ohrozujú svoje zdravie. V obchodoch je široký výber nealkoholických nápojov. Sú však rôzne chemicky „prifarbené,„ nie je to čistá príroda. Pri cestách máme možnosť vidieť opadnuté jablká, stáva sa, že niekedy ostávajú aj na stromoch, lebo ich nemá kto obrať. Čo by za také jabĺčka dali ľudia v Sudáne či Somálsku.... Stačí ich pozbierať a zaniesť do muštárne. Takúto „dielňu„ na výrobu muštu majú v Rakovej. Boli sme sa pozrieť, ako sa ten zdravý a čisto prírodný mok vyrába. Privítal nás podpredseda Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov (ZO SZZ) František Chabreček. „V našej muštárni lisujeme najmä jadrové ovocie. Ide o jablká a hrušky. Zo strany občanov je o mušt záujem. Na Kysuciach nebola taká bohatá úroda jabĺk. Tie, ktoré sa urodili, však mali pomerne vysokú cukornatosť (10 až 11%). Mušt má tú výhodu, že je prírodný, bez chemického zásahu. Pomáha pri trávení, piť by ho mali nielen deti, ale aj dospelí,„ hovorí František Chabreček. Mali sme možnosť vidieť, ako zručne, rýchlo a za prísnych hygienických predpisov sa mušt robí. Z jedného vreca jabĺk sa dá vyrobiť až tridsať litrov. Ceny sú prijateľné. Člen ZO SZZ zaplatí za liter tri koruny, ostatní záujemcovia štyri. „Dobré je pridať do muštu čiernu aróniu, prípadne mrkvu. Vtedy je mušt ešte chutnejší,„ dodáva F. Chabreček. V muštárni sa „záhradkári„ striedajú a každému, kto prejaví záujem o lisovanie jabĺk, sa snažia vyhovieť. Otvorené majú každý utorok a štvrtok od 15.00 do 18.00 h v sobotu od 8.00 do 15.00 h. Dá sa však dohodnúť aj na iný deň. „Vlani sme tu skoro aj spávali. Nerobilo nám to však žiadne problémy. Robíme to radi, veď je to služba pre ľudí,„ uzavrel František Chabreček. Vladimír Kollár
Foto: (jkk)