zemiaky v pivnici, kapusta v súdku a prasiatko v diežke, môže sa zima na Kysuciach pokojne začať. Na Slovensku a zvlášť v našich končinách vari neexistuje rodina, v ktorej by sa začiatok jesene neniesol v znamení nakladania kapusty.
O tom, že táto zelenina sa u nás teší veľkej obľube, svedčí i malý príklad. V prieskumnej predajni, v objekte konzervárne Turzovka s jej predajom začali v utorok 23. septembra. Zatiaľ, ako nám prezradila predavačka Janka Skorčíková, záujem u ľudí sa postupne zvyšuje. Denne jej v rezanom stave predávajú okolo 400 až 500 kilogramov. Je predpoklad, že sa dostane na každého záujemcu, nakoľko tohtoročná úroda je celkom dobrá. Rovnako možno takmer pred každým obchodom s potravinami vidieť, že ľudia sa snažia na zimu predzásobiť a odvážajú si domov, každý podľa potreby, vrecia s kapustnými hlavami. Kapusta ako poživatina sa teší veľkej obľube aj v tradičnom liečiteľstve. Je to potravina bohatá na vitamíny, a pritom bežná porcia obsahuje iba 16 kilokalórií. Cenné sú najmä zelené druhy, ktoré majú vysoký obsah vitamínu C (30 – 120 mg), vitamínu K a sú vynikajúcim zdrojom vitamínu E (1 – 9 mg). Ďalej kapusta obsahuje asi 2 percentá bielkovín, 3 percenta uhlohydrátov a 1 percento celulózy. Z minerálnych látok vo väčšom množstve obsahuje vápnik (30 mg). Nechýba v nej ani vláknina, kyselina listová a tiamín. Kapuste sa pripisujú liečivé účinky pri žalúdočných vredoch, pretože obsahuje S – metylmetionín, ktorý má schopnosť urýchľovať zaceľovanie vredových rán a zmierňovať bolesti. Tradičná liečba doporučuje vypiť denne približne liter surovej kapustovej šťavy. Účinok by sa mal prejaviť už po ôsmich dňoch. Vari najcennejším pokladom tejto rastliny sú látky, ktoré prispievajú k prevencií vzniku rakoviny. Z výsledkov zahraničných výskumov vyplýva, že pravidelná konzumácia kapusty s najväčšou pravdepodobnosťou potláča rast predrakovinových polypov výstupnej časti hrubého čreva. U žien kapusta navyše urýchľuje metabolizmus estrogénu, čím do istej miery prispieva k ochrane pred vznikom rakovinových nádorov, ktoré s týmto hormónom súvisia. Kvasená kapusta vďačí za svoju chuť bakteriálnemu kvaseniu. Užitočné mikroorganizmy, ktoré pri ňom pôsobia, podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a tie zasa uľahčujú trávenie. Ako z uvedeného vyplýva, kapusta je nielen potravina výbornej chuti a širokého použitia, ale aj nenahraditeľným zdrojom vitamínov a živín nevyhnutne potrebných pre zdravý vývoj a udržiavanie ľudského organizmu. (jkk)