Gazdinky túto lahodnú lesnú plodinu zavárajú, spracovávajú na džem, alebo dajú kvasiť na víno. Po minulé roky vykupovali niektoré predajne hríby. Čo sa týka húb aj skôr narodení Kysučania hovoria, že si takúto sezónu ešte nepamätajú. Hovoria dokonca o prírodnom úkaze, keďže aj v predtým bohatých lokalitách sa vplyvom horúčav úplne stratilo podhubie. Zisťovali sme, či obchody promptne nezareagovali a nevykupujú aspoň černice. V minulosti fungovali napríklad v Krásne nad Kysucou takzvané výberne černíc. Za liter platili sedem československých korún. V súčasnosti zatiaľ žiadne zberne podľa našich informácií neexistujú. „Je to veľká škoda, že o černice neprejavili záujem žiadne spracovateľské podniky. Pritom tento rok sa ich urodilo skutočne veľmi veľa. Mnohí by si radi takýmto spôsobom zarobili. Najmä deti, ktoré po iné roky predávali hríby a tak aspoň prišli k nejakej korunke navyše,„ uviedol Alexander Griga z predajne vo Vychylovke. (ih)