e viac tekutín ako v zime. Každý si smäd snaží „zahasiť„ podľa svojich osvedčených procedúr. Niekto pije minerálku, iný ľadový čaj, džús, vodu, pivári sú verní „zlatému moku.„ Občania však zabúdajú na mušty. Táto šťava z ovocia je nielen zdraviu prospešná. Jej výroba je lacná a dobre vychladený mušt dokáže osviežiť. Ako nám povedal podpredseda Slovenského zväzu záhradkárov v Rakovej František Chabreček, v muštárni ktorú v obci zriadili lisujú jablká, hrušky, čiernu aróniu a tiež cviklu na prifarbenie a dochutenie. „Mrzí ma, že pri cestách často vidieť kopy opadaných jabĺk. Pritom si neuvedomujeme, že z jedného vreca jabĺčok sa dá urobiť až 30 litrov muštu. Odpad, ktorý ostane, sa dá použiť pre zver. Dokážeme vyrobiť aj kvalitný kalvados. Ceny sú primerané, člen nášho združenia zaplatí tri koruny za liter, nečlen štyri,„ hovorí F. Chabreček. Priznajme si, mnohokrát sme ľahostajní k tomu, čo nám príroda nezištne poskytuje. (vk)