O vaše výrobky je stále väčší záujem. Kedy ste vlastne začali?
Začali sme v roku 1993. Zamestnávame 25 zamestnancov a ročne spracovávame päť miliónov litrov mlieka. Výrobky sú prevažne konzumného charakteru. To znamená plnotučné a polotučné pasterizované mlieko, smotany, jogurty smotanové a nízkotučné. Vyrábame aj tvaroh mäkký, hrudkovitý a mliekarenskú hrudku na ďalšie spracovanie chutných korbáčikov.
Odkiaľ vykupujete mlieko? Máte ho dostatok?
Surové kravské mlieko nakupujeme od poľnohospodárov z okresov Čadca, Bytča. Na nedostatok mlieka sa nemôžeme sťažovať. Mlieko je kvalitné, minimálne dvakrát od dodávateľa kontrolované. Jeho kvalita je vyhovujúca.
Na našom, slovenskom trhu, je konkurencia veľká. Ako sa s tým dokážete vysporiadať?
Na prvom mieste je u nás kvalita výrobkov. Naše jogurty sú známe a čo nás teší, je o ne záujem. Máte pravdu, že konkurencia je veľká. Mnohé mliekarenské firmy sa zlúčili a v jednotlivých závodoch je úzko špecializovaná výroba. Presadzujeme sa kvalitou a snažíme sa prispôsobiť aj cenovým reláciám. Očakávame, že do konca roka dostaneme osvedčenie o začatí ďalšej výroby.
Pripravujete niečo v krátkej budúcnosti v oblasti výroby?
Áno. Perspektívne uvažujeme s výrobou masla. Naša mliekareň mala tradíciu s touto výrobou a o maslo bol záujem. Je to vďaka kvalitnému, dobrému prameňu vody, ktorá je nevyhnutná pri výrobe masla. Na túto tradíciu by sme chceli nadviazať. Uvažujeme aj o výrobe tvarohu pre gazdinky, v atraktívnom balení s rôznou ponukou a receptami na spracovanie.
Neplánujete teda zníženie zamestnancov ako sa šušká? Vyzerá to práve naopak.
Vychádzame z toho, že je potrebné maximálne využiť zamestnancov, ktorých tu máme. Znamená to, aby produktivita a rentabilita práce bola na patričnej úrovni. Samozrejme, že ak dostaneme objednávku, ktorá nás prinúti robiť na dve smeny, prípadne predĺžené smeny, počet zamestnancov zvýšime. Zamestnávame aj brigádnikov, rôzne pomocné pracovné sily. Neuvažujeme o prepúšťaní. Nie je to pravda, kto to hovorí.
Firmy nechcú hovoriť o tom, kde ich ako sa povie „tlačí topánka“...
Viem, kam mierite a odpoviem vám. Sme dosť limitovaní a obmedzovaní s našimi možnosťami, finančnými a investičnými. Radi by sme rozšírili technologický park. Potom by sme mohli uvažovať o inovácii výrobkov a pod. Sme neustále pod kontrolou. Musíme zrealizovať rôzne úpravy, rekonštrukcie, je toho dosť. Aj keď sa snažíme investovať, myslíme aj na zamestnancov. Priemerný plat bol v minulom roku u nás 9502 korún.
Ako sa vás dotkne vstup Slovenska do EÚ?
Môžem povedať, že dosť významne. Svojou spracovateľskou kapacitou sme zaradení do kategórie priemyselných podnikov. To znamená, že sa na nás vzťahujú rovnaké pravidlá ako sú veterinárne opatrenia, stavebné a technologické riešenia. Sú teda také isté ako na mliekarenské závody, ktoré spracovávajú nepomerne väčšie množstvo mlieka. Tieto pravidlá sú pre nás značne prísne. Cez toto všetko sa aj tak snažíme budovy inovovať, stavebne ich doriešiť. Dôležité sú aj hygienické a technologické opatrenia. Chcel by som ešte upozorniť našich občanov, že na výrobkoch z našej mliekarne je označenie ALKE. Mnohí sa pýtajú, či to nie je nejaká nová firma. Zdôrazňujem, že je to skratka našej spoločnosti AGROSPOL KYSUCE.
Je pravda, že niektoré naše podniky, menšie závody, firmy sa budú mať čo oháňať, aby prežili. Daná situácia vyplýva zo súčasného stavu v obchode s mliečnymi výrobkami, kde jednoznačne ponuka prevyšuje dopyt. Ponuka tuzemských výrobcov je rozšírená o voľný dovoz vysoko dotovaných a cenovo lukratívnych zahraničných výrobkov, čo vytvára pretlak ponuky. Pochopiteľne, že následne znižuje ceny a zvyšuje náklady na predaj (akciové ceny, zľavy a pod.) Ekonomika štátu nedovoľuje pružne reagovať na vývoj svetových cien zvýšením exportných dotácií. Výrobky sa preto hromadia doma a negatívne pôsobia na možnosti výroby. Manažment AGROSPOL KYSUCE s.r.o. Mliekareň Svrčinovec sa však snaží udržať zamestnanosť a vyrovnať sa s podmienkami, aké u nás momentálne sú.
Pripravil Vladimír Kollár
Foto: (jkk)