Dôvodom je, že pokiaľ včas nevymenia v svojom výčape kompresor na vzduch za zariadenie so stlačenou zmesou dusíka a oxidu uhličitého, nezostane im iné, než po vstupe do Európskej únie zatvoriť „podnik„. Európske predpisy totiž požadujú aby sa pri točení piva používala zmes plynov, ktoré zabraňujú oxidácii. Podľa slov Jána Veselého, predsedu zväzu pivovarov a sladovní, však väčšina českých krčiem a reštaurácií má už čapovacie stolice, chladenie, sklo a sanitáciu na slušnej úrovni, takže sa prísnych noriem nemusia obávať. Kompresor na vzduch však používa ešte asi tretina krčiem, takže ich majitelia na výmenu zariadenia majú už len rok. Samozrejme že rovnaký osud zrejme postihne aj našich výčapníkov, pokiaľ vstúpime do EÚ. Na Kysuciach, zvlášť v dedinských krčmičkách, sú kompresory bežné. Odborníci hovoria, že sú nevhodné zvlášť v reštauráciách, ktoré majú nízky odbyt piva. Vzduchom sa totiž šíria choroboplodné zárodky. Môže sa stať, že potom takýto mok občas privodí nepríjemné črevné problémy všetkým, ktorí ho konzumovali. Väčšinou sa tieto prípady stávajú v dobe zretia ovocia. Pri dedinských krčmách bývajú stromy, pod nimi hnije ovocie a odtiaľ sa baktérie a spory šíria vzduchom. Načatý sud s pivom je ich druhý deň plný, pretože kompresor nasávajúci vzduch víry doslova vháňa pod tlakom do piva. Preto EÚ prísne trvá na plynoch, ktoré choroboplodné zárodky ničia. Podľa názoru odborníkov nepôjde o zvlášť nákladnú investíciu, ale krčmári sa musia pripraviť. Zatiaľ ich však ešte predpisy netlačia. A tak môžu veselo „točiť„. (ih)