Polievka z bravčových nožičiek
4 bravčové nožičky, soľ, 1 cibuľa, 1 malý kel, 50 g krúpok, 1 strúčik cesnaku, 2 dl mlieka, 1 žĺtok, zelená petržlenová vňať.
Nožičky očistíme, umyjeme, rozsekneme, vložíme do osolenej vody a uvaríme do polomäkka. Potom pridáme očistenú cibuľu, malý očistený kel v celku a dovaríme. Nožičky a kel vyberieme, vývar precedíme a prebytočný tuk zoberieme. Mäso vykostíme, pokrájame nadrobno a dáme späť do polievky. Pridáme dobre umyté krúpky a uvaríme do mäkka. Nakoniec do polievky vložíme uvarený pokrájaný kel, pridáme cesnak rozotretý so soľou, prilejeme mlieko, v ktorom sme rozšľahali žĺtok, a ochutíme zelenou petržlenovou vňaťou posekanou na drobno.
Zemiakový závin
Cesto: 500 g v šupke uvarených zemiakov, 150 g hrubej múky, 50 g detskej krupice, 1 vajce, soľ.
Plnka: 300 g odkvapkanej kyslej kapusty, 50 g domácej klobásy (alebo údeného mäsa), 1 strúčik cesnaku, mleté čierne korenie, soľ.
Kapustu do mäkka podusíme na masle. Pridáme rozotretý cesnak, korenie, soľ. Klobásu (alebo mäso) pomelieme a vmiešame do kapusty. Necháme vychladnúť. Zemiaky očistíme, prelisujeme a zamiešame s múkou, krupicou, vajcom a soľou. Zemiakové cesto na doske vyvaľkáme asi do hrúbky 1 cm. Na povrch vyvaľkaného cesta rovnomerne rozložíme kapustovú plnku. Cesto zvinieme. Závitok zabalíme do vlhkého obrúska a konce zviažeme špagátikom. Varíme 30 minút vo väčšej nádobe. Po uvarení rozbalíme a rozrežeme na porcie. Podávame s opraženou cibuľou a so šalátom.