Pôstny boršč
1 kg očistenej cvikly, 1 cibuľu, 3 PL oleja, 3 mrkvy, 2 petržleny, kúsok zeleru, 2-3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové lístky, 1 čili papričku, 1 plechovičku paradajkového pretlaku, 3 PL paradajkového kečupu, 2 kocky zeleninového bujónu, soľ a čierne mleté korenie podľa chuti, asi 2 l vody, trochu čerstvej alebo sušenej bazalky, mletého zázvoru a citrónovej šťavy na ochutenie, petržlenovú vňať na ozdobu, kyslú smotanu alebo biely jogurt navrch.
Na oleji speníme posekanú cibuľu, pridáme nadrobno pokrájanú cviklu a koreňovú zeleninu, cesnak, bobkový list, bazalku a spolu dusíme za občasného podlievania takmer do zmäknutia. Pridáme paradajkový pretlak, kečup, rozmrvené zeleninové kocky, dolejeme potrebné množstvo vody na polievku a dovaríme domäkka. Vyberieme bobkový list, polievku rozmixujeme alebo pretrieme cez sito a dáme späť do hrnca. Podľa potreby ešte posolíme, ochutíme čiernym mletým korením, zázvorom a necháme krátko prevariť. Na tanieri ešte posypeme petržlenovou vňaťou a navrch dáme kyslú smotanu alebo jogurt. Podávame s pečivom, alebo opečeným sendvičom.
Pikantná pochúťka
kg diétnej salámy, 4-5 kyslých uhoriek, pohár kápie (3 dl), 2 cibule, 3-4 strúčiky cesnaku, 2-3 feferónky, 4 polievkové lyžice oleja, 2 polievkové lyžice horčice, 1 polievková lyžica octu, 1 ostrý kečup (3 dl), konzerva šampiňónov,
Všetky suroviny nakrájame na malé kúsky. Zmiešame. Osolíme, okoreníme, pridáme vegetu, cukor a šampiňóny. Pridáme ocot, olej, horčicu a kečup. Ešte raz riadne premiešame a dáme schladiť do chladničky.