400 g mletého bravčového mäsa (môžeme použiť aj 200 g bravčového čerstvého a 200 g údeného), 1 vajce, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, rasca, soľ, vegeta, 1 stredne veľká cibuľa, strúhanka, olej, pór, malé cibuľky, čerstvá zelená paprika
Mäso zomelieme, pridáme koreniny, vajce, nadrobno pokrájanú cibuľu a toľko strúhanky, aby sa z masy dali formovať guľky. Na ihlu (prípadne zastrúhanú špajľu) napichujeme striedavo s mäsovými guľkami kúsky zelenej papriky, póru alebo cibule. Uložíme na pekáč, potrieme olejom a upečieme (alebo ugrilujeme). Podávame so zeleninou a pečenými zemiakmi.
Pórová polievka
2 póry, 80 g Ramy, 40 g hladkej múky, 4 zemiaky, soľ, bazalka, 250 ml mlieka, 600 ml vody (bujónu)
Ramu rozpustíme, pridáme múku, rozmiešame a zalejeme studenou vodou (bujónom). Miešame, kým nezačne vrieť.
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na tenké plátky, pór očistíme a pokrájame na kolieska. Oboje pridáme do polievky, osolíme ju, ochutíme bazalkou a varíme asi 15 minút.
Keď sú zemiaky aj pór mäkké, prilejeme mlieko a ešte chvíľu povaríme.
Môžeme podávať s opraženými kockami pečiva alebo chleba.