mála na Slovensku ešte „dýcha.„ Je to určite zásluha majiteľov a súčasného vedenia tejto spoločnosti. Konzervárne prežívali „boom„ pred rokom 1989. Vyrábalo sa veľa kompótov, či iného sortimentu a bol zabezpečený aj odbyt. Súčasné legislatívne normy sú pre malých a stredných podnikateľov dosť tvrdé. Ťažko je zistiť, koľko konzervární na Slovensku vlastne pracuje. „Nedá sa to presne povedať, lebo je to každým dňom iné,„ hovorí konateľka spoločnosti Ing. Emília Dlhopolčeková a pokračuje: „Pri týchto prácach je veľký pohyb. Samozrejme, že si treba uvedomiť, že ide o sezónne práce. Podľa toho je to aj so zamestnanosťou. U nás v súčasnosti pracuje 36 pracovníkov a na to, čo robíme, je to postačujúci stav,„ uzavrela Emília Dlhopolčeková. V konzervárňach v Turzovke vyrábajú kompóty z hrušiek, sliviek, čerešní, spracovávajú lesné plody, najmä čučoriedky. Sústreďujú sa aj na výrobky – sortiment DIA. Okrem toho spracovávajú aj sterelizovanú zeleninu. Vo výrobe nechýba ani kyslá kapusta, chutné „kvašáky„ a pripravujú aj prekvapenie. Na prelome novembra a decembra budú predávať aj kapustnicu. Ich cena by sa mala pohybovať od 10 do 15 korún. Popri tomto klasickom sortimente vyrábajú aj rôzne druhy šalátov a iných sterelizovaných pochúťok. O prácu v tejto konzervárni je záujem. Pracujú tu najmä ženy z okolia Turzovky. Koľko zarábajú a či sú spokojné, nám konateľka spoločnosti povedala, že sú to primerané mzdy, podľa možností, no ženičky si nesťažujú, keď na sezónne práce pravidelne nastupujú. Svoju prácu už poznajú a vykonávajú ju kvalitne. Zaujímalo nás, ako je to s výkupom jabĺk. Tohtoročná úroda sa ukazuje ako dobrá a čo s takým množstvom jabĺk? „Pred troma rokmi sme jablká vykupovali na spracovanie po tristo aj štyristo kilách. Ich spracovanie by sme zvládli, ale išlo o rôzne odrody a jablká nám začali kvasiť. Utrpeli sme stratu a teraz musíme byť opatrnejší,„ dodala Emília Dlhopolčeková. Konzerváreň Turzovka s.r.o. sa teda zatiaľ drží. Bola by škoda, keby musela zavrieť brány výroby. Aj tých približne 40 pracovných miest Kysuce potrebujú.
(vk)