vateľskej pálenice v Ochodnici. Ako nás informoval garant pre výrobu destilátov firmy TOBECO, s.r.o Ochodnica Milan Benko v súčasnosti sa venujú údržbe technického zariadenia, aby po spustení prevádzky nenastali žiadne problémy. Dozvedeli sme sa, že Kysučania netvoria až takú početnú klientelu. Vypáliť slivovicu, hruškovicu či kalvados sem prichádzajú skôr z okolitých regiónov, najmä zo susednej Žiliny. Faktom je, že na Kysuciach má ešte stále tradíciu podomácky vyrobená pálenka. Samozrejme že takýto destilát je často nekvalitný a nepôsobí ako domáca medicína, skôr naopak. Najmenšie množstvo kvasu, s ktorým môžu záujemcovia prísť, je 250 litrov. Ceny v pálenici sa oproti vlaňajšku údajne nezmenia. Aj túto sezónu sa bude určite najviac páliť kalvados, pretože úroda jabĺk je dobrá. Vraj najkvalitnejší sa získa prepálením jablkového vína. So slivovicou to bude horšie. Sliviek majú nedostatok aj v susednej Morave. Tamojší výrobcovia predpovedajú, že asi o päťdesiat korún zdraží liter slivovice získaný z tohtoročnej úrody. Ovocia sa podľa odhadu Ovocinárskej únie ČR zozbieralo asi 3077 ton, čo je o pätinu menej než vlani. Liter slivovice pritom na začiatku tohto roku predávali drobní pestovatelia z juhu Moravy za 200 až 250 korún. Záujemcovia o lahodný mok musia počítať s tým, že za litrovú fľašu vydajú až tristo korún. Cena bude v podstate rovnaká ako u značkových destilátov a whisiek z dovozu. U susedov je pritom o slivovicu z produkcie drobných pestovateľov ovocia, ktorí si ju nechávajú vypáliť v súkromných páleniciach, stále veľký záujem. Odhad tohtoročnej úrody sliviek je síce podstatne vyšší než v rokoch 1998 a 2000, ale zozbierali sa plody menej kvalitných odrôd. Zväčšiť objem sa dá dosladením kvasnej suroviny. Odborníci hovoria, že v žiadnom prípade nie je možné pridávať cukor do základu, ten by sa mal získať len z ovocia. Aj na Kysuciach bude tento rok slivovice z domácich zdrojov málo. Mnohí si však zásoby drinkov v pivniciach doplnia spomínaným tradičným kalvadosom.
Iveta Hažíková