Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Plávka nie je muchotrávka zelená

Otravy hubami sú stále častejšie. Sú vyhľadávané,

ale aj veľmi nebezpečné.

Na svete je približne 15 tisíc druhov tzv. vyšších húb, ktoré majú plodnice viditeľné voľným okom. Na Slovensku je známych asi 5 tisíc. Hubárstvo je dnes jednou z najrozšírenejších záľub ľudí, ktorá nielenže vhodne spestruje jedálny lístok, ale má širší – pohybovo – rehabilitačný, estetický a rekreačný význam, či ďalšie pozitívne účinky. Huby obsahujú množstvo minerálov, často však aj takých, ktoré sú pre človeka škodlivé, prípadne rádioaktívne a to podľa miesta, kde boli nazbierané.

Skryť Vypnúť reklamu

Len asi 20 druhov húb má

praktický význam

Konzumácia húb má aj svoje tienisté stránky. Otravy od ľahkej nevoľnosti až po smrť, alebo invalidizáciu pacienta. Napriek skutočnosti že Slovensko je bohaté na huby, neexistuje prakticky žiadna organizovaná cieľavedomá osveta. Každoročne aj u nás umierajú ľudia na otravy hubami, najmä muchotrávkou zelenou. Poznáme asi 150 druhov húb, ktoré môžu spôsobiť závažnú otravu a vyskytujú sa na Slovensku. Zberateľský a praktický význam má asi 20 druhov. To hovoria skúsení hubári. Jedovaté huby sú tie, ktoré obsahujú nejakú jedovatú látku, prípadne viac látok s potenciálom poškodiť zdravie človeka. Ak môžu spôsobiť smrť, hovoríme o smrteľne jedovatých hubách. Nejedlé huby sú tie, ktoré nie sú jedovaté, ale nehodia sa na konzumáciu. Zvyčajne majú odpudivý vzhľad, konzistenciu, chuť alebo zápach. Jedlé huby sú také, ktoré po vhodnej úprave nevyvolávajú žiadne zdravotné problémy. Presný výskyt otráv hubami nie je u nás známy, pretože chýba centrálny register a veľa otráv uniká pod inými diagnózami.

Skryť Vypnúť reklamu

Kedy sme otrávení?

Otravy hubami možno rozdeliť na pravé – spôsobené špecifickými mykotoxínmi. Tieto toxíny sa v hubách môžu vyskytovať prirodzene, alebo môžu vzniknúť po nesprávnom skladovaní, nesprávnej príprave a následne nesprávnej konzumácii. Môžu byť (nie je to však pravidlom) ničené aj teplom. Nepravé otravy sú spôsobené netoxickými časťami húb (nedostatočná tepelná príprava alebo ich kontaminácia – ťažké kovy, pesticídy, plesne a pod., prípadne aj alergia). Pseudootravy sú chorobné stavy, najčastejšie navodené psychicky v súvislosti s konzumáciou húb, ale nie ich priamym účinkom. Hoci rozvinutý obraz otravy hubami je veľmi komplexný, všeobecne možno povedať, že huby v rozličnej miere postihujú najmä zažívací aparát, pečeň, obličky a celý nervový systém. Samozrejme že nie všetky a všetko v rovnakej miere. Podľa odborníkov zažívací systém je „prvý na rane„ a je postihnutý takmer vždy, a to aj u otráv nepravých alebo pseudootráv. Po akútnych zažívacích ťažkostiach, ktoré môžu byť veľmi mierne, dochádza k rôzne dlhému bezpríznakovému obdobiu, kedy postihnutý nadobúda pocit, že mu už nič nie je a lekárska pomoc sa oddiali. Žiaľ aj vtedy pokračuje tiché poškodzovanie pečene, obličiek a speje k smrti.

Skryť Vypnúť reklamu

Huby môžu byťdrogou

Postihnutie nervového systému má veľmi pestrý obraz. Od psychických prejavov, halucinácií, delíria, až po nervovosvalové kŕče, potenie, poruchy zraku, mravenčenie. Primeranou zdravotnou starostlivosťou sa dá zabrániť vážnejším poruchám zdravia, smrť býva zriedkavá. Huby s výrazne psychotropnými účinkami často vyhľadávajú aj pestujú narkomani, majú halucinogénny účinok podobný LSD, spôsobujú závislosť, najmä duševnú. Medzi tzv. neurotropné huby patria ďalšie muchotrávky (A. muskaria, A. pantherina), ďalej rody Strmuľka Clitocybe, Vláknica-Inocybe, Holohlavec-Psylocibe.

Poškodenia iných orgánov sú väčšinou neskoré a nastupujú v čase, kedy sú už otrávení v nemocničnom ošetrovaní. Praktický význam upozorňujúci na možnú otravu majú najmä príznaky zažívacie a nervové. Poškodeniu zdravia hubami sa dá predchádzať prevenciou, na úrovni celospoločenskej – rozsiahlou osvetou a zapojením celej spoločnosti do boja proti negatívnym javom v súvislosti s konzumáciou húb. V rámci primárnej prevencie musí mať každý hubár základné vedomosti o jedlých a nejedlých hubách. Doporučuje sa zbierať len huby, ktoré bezpečne poznáme. Žiadne experimenty sa neodporúčajú. Pri najmenších pochybnostiach treba nechať huby v prírode.

Predaj bez kontroly

Pri kupovaní húb musí predávajúci ukázať osvedčenie, ktoré huby má právo predávať. Rozhodne sa nesmie vykonávať iný spôsob predaja húb, keď nemáme istotu, že huby sú zdravé, čerstvé (nejedovaté), prípadne inak kontaminované.

Slovenská špecialita – ambulantný predaj húb popri cestách - nesie pre konzumentov horeuvedené riziká a orgány štátneho zdravotného dozoru by si ho mali viacej všímať. Pre mládež (a nielen pre ňu) predstavuje dobrá úroda húb vítané prilepšenie finančnej situácie, ale nie vždy to môže dobre skončiť. Na Slovensku chýba kontrola predaja húb a kompetentné orgány vôbec nedisponujú odborníkmi – mykológmi!

Ako zbierať a spracovávať huby

Huby, ktoré majú na spodnej strane klobúka lupene, zbierame zásadne len vtedy, ak vieme bezpečne odlíšiť jedovaté druhy.

Zásadne nezbierame huby v priekopách a okrajoch lesov, pozdĺž ciest pre motorové vozidlá, v spáde tepelných a jadrových elektrární, pri hutiach, chemických závodoch. Ďalej v okolí polí, kde sa používajú pesticídy, insekticídy a podobne. Huby v týchto oblastiach vo zvýšenej miere akumulujú príslušné xenobiotiká, najmä ťažké a rádioaktívne kovy.

Huby zbierame neporušené s celým hlúbikom, aby pri prípadnej otrave celé plodnice napomohli identifikácii.

Nezbierame veľmi malé a malé plodnice, ktoré sa nedajú spoľahlivo odlíšiť od jedovatých.

Nezbierame prestarnuté, plesnivé a nahnité huby, huby presiaknuté vodou po dažďoch a tiež červivé huby.

Huby zbierame do prútených alebo iných vzdušných košíkov, zásadne nie do igelitových alebo plastových tašiek a vreciek.

Huby nespracované hneď po zbere môžeme skladovať pri teplote do 4 stupňov Celzia, maximálne 48 hodín.

Zmrazovanie húb nie je optimálne, ale veľmi používaným spôsobom konzervovania. Starostlivo zabalené môžu ostať hlboko zmrazené maximálne šesť, sedem mesiacov.

Ak huby po rozmrazení nenadobudnú pôvodnú vôňu a chuť, nemali by sa konzumovať.

Tepelná úprava húb je pestrá bez ohľadu na spôsob úpravy. Táto musí trvať intenzívne aspoň 30 minút. Za túto dobu sa teplom likvidujú termolabilné jedy, napr. v niektorých druhoch hríbov (hríb satanský, podhríb žlčový). Nezabudnite! Čím staršia huba, tým dlhšia príprava!

Zásadne sa neodporúča podávať hubové pokrmy deťom do troch rokov, osobám s ochorením brušnej slinivky, pečene a osobám alergickým na viac než tri druhy potravín.

Všeobecne sa neodporúča za hubami aspoň niekoľko hodín piť alkohol! Pre zaujímavosť uvádzame, že po konzumácii jedlej huby – hnojník atramentový - sa nesmie piť alkohol ešte štyri dni!

Treba si tiež uvedomiť, že ani mykologické atlasy nie sú vždy spoľahlivou studnicou informácií. Dôležité je, že ak zlyhá primárna prevencia a dôjde ku konzumácii nevhodných húb, nastupuje prevencia sekundárna, ktorá má zabrániť vývoju poškodenia zdravia, prípadne smrti postihnutého.

Zásada je, že každé akékoľvek menšie podozrenie na otravu hubami patrí do rúk lekára.

Čo robiť, keď...

Pri otrave hubami čo najrýchlejšie zaistiť odvoz do nemocnice.

Predtým treba dať postihnutému veľa pitnej vody, vhodná je osolená (jedna plná polievková lyžica soli na liter vody), prípadne vyvolať zvracanie dráždením koreňa jazyka.

Nikdy nedávajte postihnutému alkohol, mlieko, ruský čaj, ani kávu!

Pre účely toxikologického vyšetrenia je vhodné (skôr nutné) zaistiť zvyšky jedla, húb, prípadne zvratky, čím sa urýchli identifikáciia huby a začatie optimálnej liečby.

Pri zbere húb na konzumáciu sa nevypláca chamtivosť, súťaženie a zber za každú cenu. Uplynulé týždne boli na Slovensku veľmi tragické. Po konzumácii muchotrávky zelenej zomrel aj hubár, o ktorom sa vedelo, že patrí medzi „znalcov.„ Pomýlil si plávky a muchotrávkou zelenou a lekára navštívil až po 32 hodinách. Žiaľ neskoro. Prípady s ťažkými otravami hubami sa množia. Kysučania sú však opatrní. „Na našom oddelení sme nezaregistrovali vážne prípady otravy hubami. Obyvatelia tohto regiónu patria medzi tých, ktorí huby dobre poznajú. Verím, že tomu bude tak aj naďalej,„ povedala MUDr. Marta Fojtíková z interného oddelenia a vedúca lekárka jednotky intenzívnej starostlivosti NsP v Čadci.

Vladimír Kollár

Snímka: archív

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 881
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 710
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 495
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 544
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 819
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 720
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 601
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 176
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 161
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Vpred ho ženie myšlienka byť najlepším na svete

Ladislav Litva začínal ako futbalista.

Ladislav Litva chcel byť v mladosti najlepší futbalista na svete. Dnes patrí k najlepším naturálnym kulturistom.

Sofia zo Starej Bystrice vás očarí spevom a hrou na heligónke

Sofia Králiková účinkovala už aj v Teleráne, zahrala si po boku Kandráčovcov.

Sofia Králiková, mladá heligonkárka zo Starej Bystrice.
SOM REPORTÉR

Oslovte vaším článkom tisíce čitateľov na Kysuciach aj mimo nich

Napíšte zaujímavý článok a MY mu dáme priestor na našich weboch v rámci nového projektu Som reportér.

Celoplošné testovanie

Celoplošné testovanie: Prebehne počas dvoch termínov, odporúča sa absolvovať oba razy

V prípade pozitívneho výsledku a potrebnej karantény budú zabezpečené dočasné ubytovacie zariadenia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?