Kurča po gazdovsky
1 kurča, soľ, 3 väčšie zemiaky, 2 strúčiky cesnaku, majorán. mleté čierne korenie, 2 lyžice hladkej múky, 1 lyžica strúhanky, 1 cibuľa, 50 g údenej slaniny, 3 lyžice oleja, mletá červená paprika, petržlenová vňať.
Umyté kurča zvonku i zvnútra osolíme. Olúpané zemiaky postrúhame do misky, kde ich zamiešame s pretlačeným cesnakom, majoránom, mletým čiernym korením, soľou, múkou a strúhankou. Cibuľu nadrobno posekáme a opražíme na polovici pokrájanej slaniny.
Pridáme ju do zemiakovej zmesi a premiešame. Touto plnkou naplníme kurča a bielou niťou zašijeme. Na pekáči kurča obložíme zvyšnými plátkami slaniny a prudko ho zapečieme na rozpálenom oleji. Potom ho za občasného podlievania horúcou vodou upečieme do mäkka. Hneď po upečení kurča posypeme mletou červenou paprikou a posekanou petržlenovou vňaťou.
Zemiaková polievka
500 g zemiakov, kúsok zeleru, 120 g mrkvy, 1 pór, cibuľa, 20 g masti, 1 l mäsového vývaru (z masoxu), soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, majorán, 40 g údeného bôčika, 2 párky, 1 l/2 dl smotany, petržlenová vňať
Zemiaky, zeler, mrkvu a pór očistíme a nadrobno pokrájame. Cibuľu pokrájame, opražíme na masti, pridáme k nej pokrájanú zeleninu a krátko podusíme. Zalejeme ju mäsovým vývarom, osolíme a povaríme asi 30 minút. Pridáme mleté čierne korenie, kúsok postrúhaného muškátového orieška, majorán, pokrájaný a vyškvarený bôčik a na kolieska pokrájané umyté párky. Do hotovej polievky prilejeme smotanu a vložíme posekanú petržlenovú vňať.