Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Využite bylinky na prípravu likérov i octov

Na liečivé účely i na osvieženie V minulom týždni

Na liečivé účely i na osvieženie

V minulom týždni sme priniesli reportáž o zbere a využití liečivých rastlín, ktorému sa už dvadsať rokov venuje bývalý učiteľ prírodopisu a zemepisu Pavol Mazúr z Kláštora pod Znievom. So svojimi poznatkami a skúsenosťami sa podelil vo viacerých knihách receptov zo zelenej lekárne. Vzhľadom na to, že zber liečivých byliniek je v plnom prúde, niektoré z nich, ktoré si môžete pripraviť aj sami doma, vám dnes ponúkame.

Likéry a liehové nápoje z liečivých rastlín

Skryť Vypnúť reklamu

Likér z plodov bazy čiernej I.

Asi 2 000 gramov odstopkovaných plodov bazy čiernej dobre umyjeme. Dáme ich v 1 000 ml vody na krátko rozvariť. Cez sitko ich potom precedíme, tak aby semená neprešli. Zvyšok po scedení znovu zalejeme litrom vody a prevaríme. Po precedení obe šťavy zmiešame.

Do šťavy dáme 1 000 gramov a 2 balíčky vanilkového cukru. Krátko povaríme. Po vychladnutí pridáme 500 ml rumu alebo inej 40 percentnej konzumnej liehoviny. Premiešame a zlejeme do menších fliaš. Dobre zazátkujeme a uložíme v chlade. Mali by sme takto získať najmenej 1 500 ml likéru.

Pri žalúdočných ťažkostiach užívame po štamperlíku.

Likér z plodov bazy čiernej II.

Z plodov dobre umytých odstopkovaných plodov bazy čiernej vylisujeme asi 1 000 ml šťavy. Pridáme 1 000 gramov cukru, na príchuť škoricu, klinčeky a dobre umytú citrónovú kôru.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko zmiešame so 60 percentným liehom. Pomer možno použiť: 750 ml šťavy a 250 ml liehu.

Likér má výbornú chuť, prekrásnu farbu a je dobrým liekom pri žalúdočných ťažkostiach.

Likér z čiernych ríbezlí

350 gramov plodov čiernych ríbezlí bez stopiek po umytí rozdrvíme a dáme do 1 000 ml liehu alebo domácej ražovice. Pridáme 2 gramy klinčekov a 4 gramy celej škorice.

V uzavretej fľaši necháme v tme a teple vylúhovať tri týždne. Potom si podľa chuti uvaríme 350 – 400 gramov cukru s vodou a vlejeme do ríbezľového macerátu. Premiešame a necháme ustáť. Stiahneme do fliaš, ktoré uzatvoríme novými zátkami.

Lipový likér

Do 500 ml 40 – 50 percentného liehu dáme macerovať zmes z 50 gramov kvetu lipy a 50 gramov zmesi z koreňa sladkého drievka hladkoplodého, kvetu bazy čiernej a kvetu divozelu. Po 14 dennom vylúhovaní scedíme a byliny vytlačíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pripravíme si sirup z 400 – 500 gramov cukru. Po opätovnom prefiltrovaní do vychladnutého sirupu vlejeme tinktúru.

Sirup je výborný do čaju, pri horúčke, proti zápalom. Utišuje kŕče, rozpúšťa hlieny a má aj močopudné účinky.

Likér z púpavy lekárskej

Asi 500 gramov kvetu a väčších dobre vyumývaných na drobno porezaných koreňov púpavy lekárskej dáme macerovať do 500 ml asi 40 percentného liehu. Podľa chuti osladíme a necháme stáť za oknom na slnku asi týždeň. Potom prefiltrujeme cez gázu alebo dobre preprané plátno.

Dolejeme asi 500 ml prevarenej vody a primerane dosladíme. Zlejeme do flaše z tmavého skla a uložíme v chladničke v spodnej časti.

Pijeme denne 1 –2 razy po malom poháriku. Podporuje tvorbu žlče, žalúdočnej kyseliny a podporuje látkovú výmenu pri starnutí. Pomáha aj pri reaumatických ťažkostiach a dne.

Šípkový likér

Do 500 ml 60 percentného liehu dáme macerovať zmes z 50 gramov porezanej vňate medovky lekárskej a 100 – 200 gramov rozdrvených suchých šípok.

Po 14 dennom vyluhovaní scedíme a byliny vytlačíme. Pripravíme si sirup zo 400 – 500 gramov cukru. Opätovne prefiltrovanú tinktúru z bylín zmiešame s vychladnutým sirupom.

Likér je vhodný na užívanie pri chrípke.

Nastojky

V Rusku na vidieku sa pripravujú rôzne nápoje vyluhovaním z liečivých rastlín, rôznych plodov, kôry a podobne, ktoré sa volajú nastojky. Sú to v podstate nápoje z ovocia zaliate liehom. Hrsť vhodného ovocia alebo aromatických liečivých bylín sa dá do liehu na 7 – 10 dní.

Napríklad vodku s rascou len na 3 – 4 dni, podobne ľubovník, mäta, borievky, aníz, myší chvost, koriander a podobne. Údajne dobrý nápoj je, ak do stoličnej vodky rozkrájame 2 – 3 strúčiky cesnaku a 1 malú štipľavú papriku. Zatvorenú fľašu odložíme na 3 – 4 dni do chladna a tmy. Potom zlejeme do fľaše z bieleho skla.

Jarabina je vraj ako časovaná bomba. Kým pijeme nápoj, v ktorom sme dali vyluhovať zrelé plody jarabiny, necítime nič, no o niekoľko minút sa rozšíri v ústach chuť jarabiny. Zníži sa tlak, dobre pôsobí proti arterioskleróze a výborné účinky má v chrípkovom období.

Rozšírená je brezová nastojka. Ostrúhanú kôru z konárov usušíme a zalejeme vodkou. Necháme týždeň vyluhovať v tme. Po scedení pijeme 2 – 3 štamperlíky cez deň. Utíšia sa nervy, nebolí srdce a zlepší sa celkový zdravotný stav. Dobrá nastojka je údajne zo zrelých plodov trniek.

Bylinkové octy

Využívanie aromatizovaných octov je aktuálne i dnes. Ten istý šalát si môžeme pripraviť na toľko spôsobov, koľko rôznych octov máme k dispozícii. Pri troche šikovnosti ich z dostupných surovín ako sú vňate, korene, plody alebo semená môžeme urobiť sami doma.

Porezané, rozdrvené, pomleté, čerstvé alebo sušené vňate liečivých rastlín v množstve asi do hrsti, zľahka natlačíme do pohárov so širším hrdlom a zalejeme asi 500 ml octu. Najvhodnejší je ocot vínny, kvasný, liehový, studený. Asi na 7 dní postavíme ocot v dobre zatvorenom pohári na teplé miesto, napríklad na okne. Potom ocot scedíme a drogy jemne vytlačíme. Takto môžeme použiť napríklad vňať kôpru, žeruchy, pažítky, majoránky a podobne. Korene a plody rozdrvíme alebo nakrájame na kúsky. Zalejeme horúcim octom a taktiež asi 7 dní necháme vylúhovať na svetle. Možno použiť aj korene chrenu, buľvy zeleru, strúčky cesnaku a podobne. Semená asi v množstve 10 gramov povaríme v litri octu a necháme ešte asi týždeň vylúhovať. Použiť možno semená anízu, žeruchy, petržlenu, reďkovky, horčice a ďalších. Octy by sme dlhšiu dobu nemali skladovať. Maximálna doba je len asi jeden až dva mesiace. Po tejto dobe môžu mať nežiaduce účinky.

Ocot z koreňov chrenu

dedinského

Do 200 – 300 ml octu dáme asi 100 gramov čerstvého ostrúhaného koreňa chrenu. Na teplom mieste necháme vylúhovať asi 7 – 10 dní. Potom scedíme.

Ocot odstraňuje pehy a takzvané pečeňové škvrny. Do určitej miery je aj účinným prostriedkom na akné.

Jablčný ocot proti padaniu vlasov

Dobre umyté šupky z jabĺk dáme do fľaše napríklad z uhoriek a zalejeme cukrovou vodou v pomere

1:5. Pridáme zopár bukových hoblín. Fľašu zakryjeme riedkou gázou a dáme ju kvasiť na teplé miesto. Asi po troch týždňoch je ocot hotový. Po scedení a prefiltrovaní ho dáme do dobre uzatvárateľnej fľaše.

Ocot je výborný na ochucovanie šalátov, ale najmä je dobrým prostriedkom proti svrbeniu hlavy, vypadávaniu vlasov a proti bolestiam pri kŕčových žilách. Vtiera sa do pokožky na postihnuté miesta.

Jablkový ocot pre diabetikov a na schudnutie

Do 4 litrovej fľaše z uhoriek nalejeme 2 litre neprevarenej studničnej vody a pridáme asi 1 000 gramov umytých, nadrobno postrúhaných jabĺk so šupkou a jadrovníkom. Zakryté tanierikom necháme 10 dní stáť na svetle. Každý deň drevenou vareškou premiešame. Potom scedíme cez sitko z umelej hmoty a necháme ďalších 20 dní teraz bez miešania opäť stáť. Cez gázu alebo prepraté plátno precedíme a dáme do menších fliaš.

Denne sa odporúča 1 lyžica octu v pohári vody po jedle.

Použitie jablčného octu v praxi

Pri bolestiach v krku – Viackrát denne kloktáme asi po 2 minútach roztokom pripraveným z 250 ml vlažnej vody, do ktorej pridáme asi 5 lyžíc octu.

Pri horúčke – Do 750 studenej vody nalejeme asi 250 ml jablčného octu. Do tohto roztoku namočíme dva uteráky a omotáme si nimi lýtka. Uteráky vymeníme, až keď úplne vyschnú.

Kúpeľ pri strese – Po ťažkom pracovnom dni si pripravíme kúpeľ: Do napustenej vane s teplou vodou nalejeme asi dve šálky octu. Kúpeľ má trvať asi 15 minút. Pri kŕčových žilách: Každý večer miesta s uzlíkmi žíl na nohách asi 15 minút jemne masírujeme octom.

Pri nafúknutí – Pred každým jedlom vypijeme pohár vody s čajovou lyžičkou octu.

Pri nespavosti – Pred večerným čistením zubov zjeme dve lyžice medu zmiešané s čajovou lyžičkou jablčného octu.

Opuchnuté nohy – Večer si pripravíme na nohy teplý kúpeľ, do ktorého pridáme dve šálky octu.

Zelerový ocot

Do fľaše so širším hrdlom rozkrájame jeden očistený a dobre vyumývaný zeler, pridáme 10 gramov horčicových semien. Zalejeme 1 000 ml octu a pridáme 100 ml štyridsať- percentného liehu. Fľašu dobre zatvoríme a necháme na svetle týždeň vylúhovať. Potom scedíme a dáme do menších fliaš.

Ocot má široké použitie, liečivé účinky a výborný je do rôznych šalátov.

Pomarančový (citrónový ) ocot

Pokrájame jednu pomarančovú (citrónovú) šupku a namočíme ju na 24 hodín do 30 ml alkoholu. Prilejeme 1 000 ml octu a necháme dozrieť ešte 2 - 3 dni. Potom precedíme a hotový ocot plníme do fliaš.

Masti

Masť z kostihoja lekárskeho

Koreň kostihoja lekárskeho (Radix symphytí), ktorý nazbierame neskôr v jeseni, zbavíme bočných výhonkov a kefkou dôkladne vyumývame. Potom v letnej vode koreň dobre pooplachujeme a necháme voľne osušiť. Porežeme ho asi na 1 cm dlhé kúsky.

Medzitým si dáme rozpustiť 250 g domácej bravčovej masti a v nej krátko opražíme porezaný koreň. Pražiť necháme 3-5 min., pričom zmes miešame novou drevenou vareškou. Potom odstavíme a masť na 48 hodín dáme postáť na chladnejšom mieste.

Potom znovu zahrejeme a cez viackrát zloženú gázu alebo prepraté plátno precedíme a korene mierne vytlačíme.

Masť zlejeme do krabičiek z umelej hmoty (napr. do krabičiek z krémov) označíme nálepkou, na ktorej uvedieme názov a dátum zhotovenia a uložíme na spodku chladničky.

Masť je výborná na natieranie pri bolesti kĺbov, na ošetrovanie pomliaždenín, na doliečenie zlomenín. Kosti sa potom lepšie zrastajú a bolesti prestanú.

Masť z nechtíka lekárskeho

250 g domácej bravčovej masti necháme rozpustiť do horúca. Z miešania pridáme dve hrste čerstvých kvetov nechtíka lekárskeho (Flos calendulae). Kvety necháme „pražiť„ v masti len 1-2 min. (zmes prudko pení). Odstavíme, keď kvety stmavnú.

Na chladom mieste necháme zmes stáť 48 hodín. Potom znovu rozpustíme a vlažné precedíme cez viackrát zloženú gázu, alebo cez prepraté plátno. Kvety dobre vytlačíme.

Masť zlejeme do dobre uzatvárateľných krabičiek z umelej hmoty. Uložíme na spodku v chladničke.

Masť môžeme použiť na všetky kožné ochorenia, na akné (pásový opar), na ošetrenie tvrdej pokožky na pätách, pokožka zmäkne a zjemní sa.

Masť z vňate repíka lekárskeho

Na prípravu tejto zložitej masti potrebujeme: 337 g domácej bravčovej masti, 20 g svetlého včelieho vosku, 100 g prepraženého ovčieho loja, 13 g včelieho medu a 200 g čerstvej vňate repíka s listami.

V zohriatej bravčovej masti na miernom ohni rozpustíme prepražený loj, potom pridáme včelí vosk. Nádobu odložíme zo sporáka a pridáme med. Keď sa táto zmes stane homogénnou, pridáme nadrobno porezaný repík. Vo vhodnej nádobe všetko spolu na 3-5 min. privedieme do varu. Po odstavení necháme 12 hod. stáť. Potom znovu rozpustíme a za horúca precedíme cez gázu. Repík dobre vytlačíme. Masť vlejeme do krabičiek, ktoré uložíme na chladnom mieste. Používa sa všade tam, kde sa odporúča vňať na použitie zvonku.

Masť z listov skorocelu

Nadrobno porežeme alebo na mlynčeku zomelieme asi dve hrste dobre umytých listov skorocelu kopijovitého (Folium plantaginis) tak, aby sme získali 250 ml šťavy. Toto množstvo spracujeme s 500 g domácej nesolenej bravčovej masti.

V uzavretej nádobe uložíme na 8 dní na chladné tmavé miesto.

Potom zmes vo vodnom kúpeli zahrejeme do bodu varu a prelisujeme cez trojitú gázu. Pridáme ešte 250 ml čerstvej šťavy zo skorocelu a za stáleho miešania varíme (vo vodnom kúpeli), kým sa voda neodparí. (Množstvo možno úmerne znížiť).

Masť zlejeme do dobre uzatvárateľných krabičiek a uložíme na chladnom mieste. Skorocel obsahuje fytoncidy (rastlinné antibiotiká), preto ak je dobre z masti odparená voda, masť nesplesnivie.

Masť používame na nehojace sa rany, chronické ekzémy, na hemeroidy. Má chladivý a hlavne protizápalový účinok.

Masť zo zmesi bylín

Pripravíme si zmes z rovnakých dielov pamajoránu obyčajného, paliny pravej a myšieho chvosta.

Do 500 g bravčovej masti dáme dve menšie hrste nadrobno porezaných (alebo pomletých) bylín. Masť necháme stáť na teplejšom mieste 24 hodín tak, aby bola v tekutom stave.

Potom cez viackrát zloženú gázu masť precedíme, byliny dobre vytlačíme a v krabičke necháme masť stuhnúť. Masť je vhodná na masírovanie bolestivých miest, pri reume a pod. Na zvýšenie účinnosti je dobré masírovanú časť tela zabaliť teplou látkou, napr. flanelom.

Masť z majoránky záhradnej

Na prípravu potrebujeme šťavu z čerstvej vňate majoránky záhradnej. Získame ju odšťavením alebo vylisovaním. Niekoľko cm3 čerstvej šťavy spracujeme s čerstvým jemným domácim maslom. Miešame dovtedy, kým šťava nie je s maslom celkom úplne zmiešaná.

Masť uchovávame v dobre uzatvárateľných krabičkách v chlade, alebo najlepšie na spodku v chladničke. Masť nie je vhodná na dlhodobé uskladnenie. Masť sa používa na natieranie pri reumatických bolestiach, na výrony, opuchliny, odreniny a opatrne do nosa pri nádche.

(trl, r)

Snímky: archív

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 209
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 877
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 557
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 433
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 028
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 388
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 247
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 025
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 713
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 624
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

V budove svrčinovskej základnej školy pracujú dva tímy zdravotníkov.

V obci Svrčinovec doposiaľ otestovali 189 ľudí, z toho boli dvaja pozitívni.

5m
Čadčania budú môcť počas dvoch víkendových dní využiť možnosť otestovať sa v niektorom z jedenástich odberových miest, ktoré budú otvorené od 8:00 do 18:00.

Pri víkendovom plošnom testovaní v Čadci v rámci celoslovenského skríningu obyvateľstva na ochorenie COVID-19 bude pomáhať aj jedenásť lekárov z Poľska.

3 h
Tobias Dyroff (v zelenom) v zápasovom súboji v drese MŠK Žilina.

Okrem dvoch titulov získal aj individuálne trofeje.

17 h
Po Čadčanovi pátra polícia.

Čadčan neplatí alimenty.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

23 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

15 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

22. jan

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?