Studená rajčiaková polievka
600 g rajčiakov, voda alebo hydinový vývar, soľ, 1 klinček, 2-3 zrnká čierneho korenia, 1 lyžica Solamylu, cukor, 50 g šalátovej uhorky,
50 g tvrdého syra, čierny chlieb.
Rajčiaky sparíme vriacou vodou, olúpeme, pokrájame, zalejeme vodou alebo riedkym hydinovým vývarom, osolíme, pridáme klinček, celé čierne korenie, rozmočený Solamyl a uvaríme tak, aby sa rajčiaky rozvarili. Nakoniec pretrieme cez sito a osladíme. Podávame so šalátovými uhorkami, s tvrdým syrom a čiernym chlebom pokrájaným na malé kocky.
Bravčové karé plnené praženicou, kapiou a hubami
400 g bravčového karé bez kostí, soľ, mleté čierne korenie, 60 g masti, 1 malá cibuľa, 100 g čerstvých húb, 1 surové vajce, 1 vajce uvarené na tvrdo, 1 malá kapia, zelená petržlenová vňať.
Mäso rozkrojíme na štyri rezne, ktoré naklepeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Na polovici masti speníme cibuľu posekanú nadrobno, pridáme očistené huby pokrájané na plátky a udusíme do mäkka. Polovicu húb necháme na obloženie. Do druhej polovice húb zamiešame rozšľahané vajce a urobíme riedku praženicu, ktorú rozdelíme na rezne. Vajce uvarené natvrdo olúpeme, rozkrojíme na štvrtky a rozložíme na rezne. Kapiu pokrájame a takisto uložíme na rezne. Obložené rezne zvinieme, spojíme ihlicou alebo špáradlom tak, aby plnka počas prípravy nevytiekla, opražíme na druhej polovici masti, podlejeme a udusíme do mäkka. Udusené naplnené karé obložíme udusenými hubami a posypeme zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.