Pondelok, 6. február, 2023 | Meniny má Dorota

Čo je v komore, to sa počíta

Pripravte si s nami chutné sterilizované šaláty, n

átierky a iné pochúťky

Keby zima bola skutočná dáma z mäsa a kostí a prišla sa nás opýtať, čo sme robili v lete, väčšina gazdiniek by ju zaviedla do špajzí a komôr. Tam by videla, ako sa činili! Regále sa nepochybne budú prehýbať pod úhľadne naukladanými zaváraninami. V lete sa dá zohnať lacnejšia zelenina, ovocie, čosi dá vlastná záhradka, čosi zas nadelia susedia z prebytkov. Navyše, ktovie čo nás čaká, aká dražoba, aká úroda. Nieto nad vlastné zásoby a odjakživa platí, že čo je doma, to sa počíta. Nehovoriac o tom, že domáca lahôdka je na nezaplatenie. Prinášame vám preto zopár typov, ako ozvláštniť zakladanie, zaváranie, konzervovanie a v zime či na jar nimi príjemne prekvapiť domácich či hostí.

SkryťVypnúť reklamu

Tatárska omáčka

z cukiny

2 kg cukiny, 3 papriky, 1 cibuľa, 1 feferónka, 1 chren, 3-5 strúčikov cesnaku

Prísady – 300 ml oleja, 100 ml octu, 100g cukru, 2 lyžice horčice, 4 lyžičky soli, 1 lyžička mletého čierneho korenia

Cukinu, papriku, cibuľu, feferónky, chren a cesnak pokrájame, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Zmes scedíme, necháme vychladnúť a potom zmixujeme. Pridáme všetky prísady, premiešame a naplníme menšie poháre, uzavrieme, sterilizujeme 10 min.

Zeleninová horčica

1 kg zelených paprík, 1 kg zrelých rajčín, 1 kg cibule, feferónky, 1 zelko, 200 ml octu, 100 ml oleja, 2 lyžice kryš. cukru, 150 ml plnotučnej horčice

Papriky a cibuľu očistíme, rajčiny sparíme a ošúpeme. Všetko pomelieme, posypeme zelkom, pridáme olej, ocot a cukor. Dobre zmiešame a varíme asi hodinu. Necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme a do zmesi vmiešame horčicu. Naplníme pripravené poháre a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

SkryťVypnúť reklamu

Cukinový šalát

3 kg cukiny, 1 kg paprík, 1 kg cibule, 1 balíček deka, 500 ml octu, 300 g cukru

Cibuľu, papriku pokrájame, pridáme postrúhanú cukinu. Zmiešame, posypeme dekom a cukrom, polejeme octom a ešte dobre premiešame. Necháme asi 3 hodiny odležať, potom plníme do pohárov a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

Pikant

2 kg červ. paprík, 2 kg rajčín, 2 kg cibule, 200 ml oleja, 300 ml octu, 200 g cukru, 1,1/2 balíčka deka, 10-20 feferóniek.

Všetko pomelieme, pridáme prísady, varíme 90 min. Naplníme do pohárov, uzavrieme, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.

Falošné brusnice

1 kg ríbezlí bez stopiek, 800 g kryšt. cukru. 2-3 klinčeky, kúsok škorice

Ríbezle umyjeme, oberieme zo stopiek, pridáme cukor, klinčeky, škoricu a 8-10 min. varíme. Ešte horúce dáme do pohárov a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

SkryťVypnúť reklamu

Kapusta s chrenom a cvikľou

5 kg bielej kapusty, 1-2 cvikle, 1 pohár strúhaného chrenu (720 ml). Nálev: 700 ml octu, 600 g kryštálového cukru, soľ

Kapustu pokrájame na rezance, cvikľu postrúhame. Ocot zmiešame s cukrom, pridáme soľ a nálevom polejeme pripravené suroviny. Nakoniec primiešame chren, zakryjeme a necháme asi 2 h odležať. Poháre plníme a uzavrieme. Sterilizujeme 15 min.

Patizónová nátierka

1 kg patizónov, 1 kg rajčín, 250 g cibule, 200 ml oleja, 4 lyžičky cukru, 4 lyžičky soli, 1-2 feferónky, 4-5 strúčikov cesnaku

Patizóny a rajčiny ošúpeme, pokrájame. Cibuľu nakrájanú nadrobno podusíme na oleji, pridáme patizóny, rajčiny a ostatné prísady. Uvaríme do mäkka, horúcu zmes plníme do menších pohárov, sterilizujeme 15 min.

Hubová nátierka

1-1,3 kg húb, 4 zelené papriky, 4 cibule, 200 ml oleja, 250 ml kečupu, 2-3 strúčiky cesnaku, vegeta, soľ, mleté čierne korenie.

Huby, papriku a cibuľu pokrájame na kocky. Na oleji podusíme cibuľu a papriku, pridáme huby a prelisovaný cesnak, soľ. Dusíme do mäkka. Potom zmes odložíme z ohňa, pridáme kečup, korenie a vegetu. Premiešame, naplníme do pohárov a uzavrieme ich. Sterilizujeme 15 min.

Tatárska zmes

1 kg mletého mäsa, 1 kg červ. paprík, 1 kg rajčín, 5 veľkých cibúľ, 5 strúčikov cesnaku, 200 ml oleja, 1 lyžička mletej papriky, 1 lyžička mletého čierneho korenia, 1 deko, feferónky podľa chuti, 200 g tvrdého syra.

Bravčové alebo hov. mäso nahrubo pomelieme spolu s rajčinami, paprikami, cibuľou a cesnakom. Pridáme olej, mletú papriku, korenie a preosiate deko. Varíme 90 minút, potom pridáme postrúhaný syr. Horúcou zmesou naplníme poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 20 min.

Diabolské tousty

1 kg červ. paprík, 1 kg rajčín, 1 kg bravč. pliecka, bôčika, 4 veľké cibule, 1 hlávka cesnaku, 6 feferóniek, 100 ml oleja, 1/2 balíčka deka

Zeleninu pokrájame, pomelieme na mäs. mlynčeku a 10 min povaríme. Pomelieme mäso, pridáme ho k zelenine, po chvíľke varenia pridáme olej, preosiate deko a ešte 30 min. varíme. Zmes dáme do pohárov, sterilizujeme 45 min.

Fazuľa s párkom

1 kg cibule, 1 kg diétnych párkov, 1 kg paprík, 1 kg fazule, 1 kg rajčín, 250 g cukru, 250 ml oleja, 200 ml octu, 1 deko

Fazuľu uvaríme v osolenej vode a scedíme. Párky pokrájame na kolieska, rajčiny, papriku a cibuľu na pásiky. Cibuľu opražíme na oleji do sklovita. Pridáme rajčiny a papriku a spolu podusíme. Potom pridáme párky, prísady a nakoniec uvarenú fazuľu. Horúcou zmesou naplníme pripravené poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 20 min.

Lečo s fazuľou

1 kg paprík, 1 kg rajčín,

1 kg cibule, 1 kg fazule, 100 ml octu, 100 ml oleja, 100 g cukru, 1 deko

Fazuľu uvaríme do mäkka. Cibuľu, papriky a rajčiny nadrobno pokrájame a na oleji udusíme. pridáme uvarenú precedenú fazuľu, príchute, preosiate deko, dobre premiešame a podusíme. Zmesou naplníme malé poháre a uzavrieme ich. Sterilizujeme 15 min.

Čalamáda

5 kg bielej kapusty, 2,5 kg papriky, 2 kg mrkvy, 1 kg kryštálového cukru, 1 deko, 1 liter octu, 0,5 kg cibule.

Očistenú a umytú zeleninu pokrájame na drobné rezance, mrkvu postrúhame na strúhadle a uložíme do väčšej nádoby. Posypeme cukrom, dekom a zalejeme octom, dobre premiešame a necháme odstáť 24 hodín. Na druhý deň poukladáme čalamádu do zaváracích pohárov, uzavrieme viečkom a sterilizujeme tak, aby šťava vrela v pohároch asi 10 minút.

Jahodový džem

Očistené jahody dáme do hrnca a zasypeme cukrom. Na kilogram ovocia počítame asi 400 g cukru.

Necháme 24 hodín stáť a potom na miernom ohni varíme 20 – 30 minút. Horúci džem plníme do pohárov, ktoré previažeme celofánom a uložíme v tmavej a chladnej miestnosti.

Jahodový kompót

V litra vody povaríme kg cukru a zbierame penu až do úplného vyčistenia. Potom prisypeme 1 a kg tvrdších, zrelých, očistených jahôd a mierne zahrievame k bodu varu. Snímeme z ohňa a nádobu prenesieme do chladnejšej miestnosti, kde zmes necháme 24 hodín odstáť. Takto upravené jahody potom prelejeme i so šťavou do zaváracích pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 stupňov Celzia.

Jahody vo vlastnej šťave

Kilogram umytých a odstopkovaných jahôd rozmixujeme so 400 g cukru.

Zmes naplníme do pohárikov, dobre uzavrieme viečkom a sterilizujeme 25 minút pri teplote 85 stupňov Celzia. V zimnom období použijeme jahody vo vlastnej šťave na prípravu rôznych krémov, ovocných pohárov, ale aj do palaciniek apod.

Jahodový lekvár

Dva kilogramy umytých, odkvapkaných jahôd nakrájame na menšie kúsky. V hrnci zvaríme 2 dl vody s 1,8 kg kryštálového cukru.

Miešame ešte asi 10 minút, kým sa sirup nezačne perliť a tvoriť malé bublinky. Sirup nalejeme na jahody a varíme 30 minút za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa, naplníme do dobre umytých menších pohárov, uzavrieme viečkom a odložíme na chladné a tmavé miesto.

(r)

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. UNYP rozširuje svoj BA program o tri nové zamerania
  2. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  3. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  4. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  5. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  8. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  1. O2 predstavilo novú generáciu O2 Paušálov
  2. Nadácia COOP Jednota podporila Nemocnicu s poliklinikou Brezno
  3. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  4. UNYP rozširuje svoj BA program o tri nové zamerania
  5. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  6. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  7. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  8. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 14 362
  2. Dodajte vašej pokožke šťavu 3 226
  3. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 2 803
  4. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 651
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 127
  6. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 763
  7. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 709
  8. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 686

Blogy SME

  1. Juraj Jevin: A čo ste v nedeľu robili vy?
  2. Peter Štefãnik: Politika a čas.
  3. Magdaléna Cifrová: Hudobné vyučovanie inak
  4. Matúš Lazúr: O hodinách zatváracích a otváracích.
  5. Martin Pekár: Mýto na slovenský spôsob
  6. Věra Tepličková: Vážení občania, teraz zbytočne neotravujme
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Abrahám
  8. Marián Viskupič: Zákaz nedeľného predaja po x-té, alebo ako chcú konzervatívci "pomáhať" zákazmi
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 26 918
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 15 075
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 8 948
  4. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 442
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 852
  6. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 2 803
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 664
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 382
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Svetový deň bez mobilu pripomína skutočné hodnoty offline sveta.


2 h
Kysucké Nové Mesto zavádza novú parkovaciu politiku

Majiteľov motorových vozidiel čakajú v tomto roku výrazné zmeny.


7 h
Najviac žiakov sa im hlási na IT odbory, predovšetkým na informačné a sieťové technológie, kde záujem trojnásobne prevyšuje možnosti školy.

Rozhodnutie študovať IT smer je dnes rozhodne tou najlepšou voľbou. Potvrdzuje to v rozhovore aj Milan Valek, riaditeľ Strednej priemyselnej školy informačných technológií v Kysuckom Novom Meste.


8 h
V Klokočove vykurujú drevnou štiepkou.

V Klokočove sa poplatky za energie zvýšili trojnásobne. Obce, ktoré nekúria plynom sa do schémy kompenzácií nedostali.


20 h

Blogy SME

  1. Juraj Jevin: A čo ste v nedeľu robili vy?
  2. Peter Štefãnik: Politika a čas.
  3. Magdaléna Cifrová: Hudobné vyučovanie inak
  4. Matúš Lazúr: O hodinách zatváracích a otváracích.
  5. Martin Pekár: Mýto na slovenský spôsob
  6. Věra Tepličková: Vážení občania, teraz zbytočne neotravujme
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Abrahám
  8. Marián Viskupič: Zákaz nedeľného predaja po x-té, alebo ako chcú konzervatívci "pomáhať" zákazmi
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 26 918
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 15 075
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 8 948
  4. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 442
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 852
  6. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 2 803
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 664
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 382
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu