Sobota, 16. október, 2021 | Meniny má VladimíraKrížovkyKrížovky

Čo je v komore, to sa počíta

Pripravte si s nami chutné sterilizované šaláty, n

átierky a iné pochúťky

Keby zima bola skutočná dáma z mäsa a kostí a prišla sa nás opýtať, čo sme robili v lete, väčšina gazdiniek by ju zaviedla do špajzí a komôr. Tam by videla, ako sa činili! Regále sa nepochybne budú prehýbať pod úhľadne naukladanými zaváraninami. V lete sa dá zohnať lacnejšia zelenina, ovocie, čosi dá vlastná záhradka, čosi zas nadelia susedia z prebytkov. Navyše, ktovie čo nás čaká, aká dražoba, aká úroda. Nieto nad vlastné zásoby a odjakživa platí, že čo je doma, to sa počíta. Nehovoriac o tom, že domáca lahôdka je na nezaplatenie. Prinášame vám preto zopár typov, ako ozvláštniť zakladanie, zaváranie, konzervovanie a v zime či na jar nimi príjemne prekvapiť domácich či hostí.

Skryť Vypnúť reklamu

Tatárska omáčka

z cukiny

2 kg cukiny, 3 papriky, 1 cibuľa, 1 feferónka, 1 chren, 3-5 strúčikov cesnaku

Prísady – 300 ml oleja, 100 ml octu, 100g cukru, 2 lyžice horčice, 4 lyžičky soli, 1 lyžička mletého čierneho korenia

Cukinu, papriku, cibuľu, feferónky, chren a cesnak pokrájame, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Zmes scedíme, necháme vychladnúť a potom zmixujeme. Pridáme všetky prísady, premiešame a naplníme menšie poháre, uzavrieme, sterilizujeme 10 min.

Zeleninová horčica

1 kg zelených paprík, 1 kg zrelých rajčín, 1 kg cibule, feferónky, 1 zelko, 200 ml octu, 100 ml oleja, 2 lyžice kryš. cukru, 150 ml plnotučnej horčice

Papriky a cibuľu očistíme, rajčiny sparíme a ošúpeme. Všetko pomelieme, posypeme zelkom, pridáme olej, ocot a cukor. Dobre zmiešame a varíme asi hodinu. Necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme a do zmesi vmiešame horčicu. Naplníme pripravené poháre a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

Skryť Vypnúť reklamu

Cukinový šalát

3 kg cukiny, 1 kg paprík, 1 kg cibule, 1 balíček deka, 500 ml octu, 300 g cukru

Cibuľu, papriku pokrájame, pridáme postrúhanú cukinu. Zmiešame, posypeme dekom a cukrom, polejeme octom a ešte dobre premiešame. Necháme asi 3 hodiny odležať, potom plníme do pohárov a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

Pikant

2 kg červ. paprík, 2 kg rajčín, 2 kg cibule, 200 ml oleja, 300 ml octu, 200 g cukru, 1,1/2 balíčka deka, 10-20 feferóniek.

Všetko pomelieme, pridáme prísady, varíme 90 min. Naplníme do pohárov, uzavrieme, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.

Falošné brusnice

1 kg ríbezlí bez stopiek, 800 g kryšt. cukru. 2-3 klinčeky, kúsok škorice

Ríbezle umyjeme, oberieme zo stopiek, pridáme cukor, klinčeky, škoricu a 8-10 min. varíme. Ešte horúce dáme do pohárov a uzavrieme. Sterilizujeme 10 min.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapusta s chrenom a cvikľou

5 kg bielej kapusty, 1-2 cvikle, 1 pohár strúhaného chrenu (720 ml). Nálev: 700 ml octu, 600 g kryštálového cukru, soľ

Kapustu pokrájame na rezance, cvikľu postrúhame. Ocot zmiešame s cukrom, pridáme soľ a nálevom polejeme pripravené suroviny. Nakoniec primiešame chren, zakryjeme a necháme asi 2 h odležať. Poháre plníme a uzavrieme. Sterilizujeme 15 min.

Patizónová nátierka

1 kg patizónov, 1 kg rajčín, 250 g cibule, 200 ml oleja, 4 lyžičky cukru, 4 lyžičky soli, 1-2 feferónky, 4-5 strúčikov cesnaku

Patizóny a rajčiny ošúpeme, pokrájame. Cibuľu nakrájanú nadrobno podusíme na oleji, pridáme patizóny, rajčiny a ostatné prísady. Uvaríme do mäkka, horúcu zmes plníme do menších pohárov, sterilizujeme 15 min.

Hubová nátierka

1-1,3 kg húb, 4 zelené papriky, 4 cibule, 200 ml oleja, 250 ml kečupu, 2-3 strúčiky cesnaku, vegeta, soľ, mleté čierne korenie.

Huby, papriku a cibuľu pokrájame na kocky. Na oleji podusíme cibuľu a papriku, pridáme huby a prelisovaný cesnak, soľ. Dusíme do mäkka. Potom zmes odložíme z ohňa, pridáme kečup, korenie a vegetu. Premiešame, naplníme do pohárov a uzavrieme ich. Sterilizujeme 15 min.

Tatárska zmes

1 kg mletého mäsa, 1 kg červ. paprík, 1 kg rajčín, 5 veľkých cibúľ, 5 strúčikov cesnaku, 200 ml oleja, 1 lyžička mletej papriky, 1 lyžička mletého čierneho korenia, 1 deko, feferónky podľa chuti, 200 g tvrdého syra.

Bravčové alebo hov. mäso nahrubo pomelieme spolu s rajčinami, paprikami, cibuľou a cesnakom. Pridáme olej, mletú papriku, korenie a preosiate deko. Varíme 90 minút, potom pridáme postrúhaný syr. Horúcou zmesou naplníme poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 20 min.

Diabolské tousty

1 kg červ. paprík, 1 kg rajčín, 1 kg bravč. pliecka, bôčika, 4 veľké cibule, 1 hlávka cesnaku, 6 feferóniek, 100 ml oleja, 1/2 balíčka deka

Zeleninu pokrájame, pomelieme na mäs. mlynčeku a 10 min povaríme. Pomelieme mäso, pridáme ho k zelenine, po chvíľke varenia pridáme olej, preosiate deko a ešte 30 min. varíme. Zmes dáme do pohárov, sterilizujeme 45 min.

Fazuľa s párkom

1 kg cibule, 1 kg diétnych párkov, 1 kg paprík, 1 kg fazule, 1 kg rajčín, 250 g cukru, 250 ml oleja, 200 ml octu, 1 deko

Fazuľu uvaríme v osolenej vode a scedíme. Párky pokrájame na kolieska, rajčiny, papriku a cibuľu na pásiky. Cibuľu opražíme na oleji do sklovita. Pridáme rajčiny a papriku a spolu podusíme. Potom pridáme párky, prísady a nakoniec uvarenú fazuľu. Horúcou zmesou naplníme pripravené poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 20 min.

Lečo s fazuľou

1 kg paprík, 1 kg rajčín,

1 kg cibule, 1 kg fazule, 100 ml octu, 100 ml oleja, 100 g cukru, 1 deko

Fazuľu uvaríme do mäkka. Cibuľu, papriky a rajčiny nadrobno pokrájame a na oleji udusíme. pridáme uvarenú precedenú fazuľu, príchute, preosiate deko, dobre premiešame a podusíme. Zmesou naplníme malé poháre a uzavrieme ich. Sterilizujeme 15 min.

Čalamáda

5 kg bielej kapusty, 2,5 kg papriky, 2 kg mrkvy, 1 kg kryštálového cukru, 1 deko, 1 liter octu, 0,5 kg cibule.

Očistenú a umytú zeleninu pokrájame na drobné rezance, mrkvu postrúhame na strúhadle a uložíme do väčšej nádoby. Posypeme cukrom, dekom a zalejeme octom, dobre premiešame a necháme odstáť 24 hodín. Na druhý deň poukladáme čalamádu do zaváracích pohárov, uzavrieme viečkom a sterilizujeme tak, aby šťava vrela v pohároch asi 10 minút.

Jahodový džem

Očistené jahody dáme do hrnca a zasypeme cukrom. Na kilogram ovocia počítame asi 400 g cukru.

Necháme 24 hodín stáť a potom na miernom ohni varíme 20 – 30 minút. Horúci džem plníme do pohárov, ktoré previažeme celofánom a uložíme v tmavej a chladnej miestnosti.

Jahodový kompót

V litra vody povaríme kg cukru a zbierame penu až do úplného vyčistenia. Potom prisypeme 1 a kg tvrdších, zrelých, očistených jahôd a mierne zahrievame k bodu varu. Snímeme z ohňa a nádobu prenesieme do chladnejšej miestnosti, kde zmes necháme 24 hodín odstáť. Takto upravené jahody potom prelejeme i so šťavou do zaváracích pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 stupňov Celzia.

Jahody vo vlastnej šťave

Kilogram umytých a odstopkovaných jahôd rozmixujeme so 400 g cukru.

Zmes naplníme do pohárikov, dobre uzavrieme viečkom a sterilizujeme 25 minút pri teplote 85 stupňov Celzia. V zimnom období použijeme jahody vo vlastnej šťave na prípravu rôznych krémov, ovocných pohárov, ale aj do palaciniek apod.

Jahodový lekvár

Dva kilogramy umytých, odkvapkaných jahôd nakrájame na menšie kúsky. V hrnci zvaríme 2 dl vody s 1,8 kg kryštálového cukru.

Miešame ešte asi 10 minút, kým sa sirup nezačne perliť a tvoriť malé bublinky. Sirup nalejeme na jahody a varíme 30 minút za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa, naplníme do dobre umytých menších pohárov, uzavrieme viečkom a odložíme na chladné a tmavé miesto.

(r)

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať
  3. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  5. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  6. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  7. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  8. ŠFRB:Výstavbu a kúpu nájomných bytov podporujeme reálnymi krokmi
  9. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  10. Bratislavu bude sprevádzať luxus
  1. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  6. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  7. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  8. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  9. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  10. Projekt „Zdravé oči už v škôlke“ pomáha zachrániť zrak deťom
  1. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 423
  2. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 8 830
  3. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 5 864
  4. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 5 573
  5. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 4 525
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 4 240
  7. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 695
  8. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 583
  9. Chceš sa podieľať na tvorbe novín? Pridaj sa k nám 3 475
  10. Z takmer päťsto pláží v Mexiku vyberáme tie najkrajšie 3 192

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa (ne)bojuje za sociálnu spravodlivosť.
  2. Irena Šimuneková: Sedliská - Podčičava
  3. Eva Gallova: Nevšimli sme si, že bol Deň starých rodičov
  4. Eduard Gemza: Človek je bytosť bio-psycho-sociálna a aj tvor spoločenský
  5. Irena Šimuneková: Po hradoch - 47. Čičva
  6. Michaela Hustá: Herliansky gejzír - (ne)zabudnutá pamiatka?
  7. Miriam Studeničová: Fatálny omyl kresťanstva vo vzťahu ku Kráľovnej Nebies
  8. Tomáš Vodvářka: Svobodně žít, ale taky svobodně zemřít (polemika)
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 17 218
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 8 559
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 6 924
  4. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 6 152
  5. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 141
  6. Peter Chudý: Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii? 3 648
  7. Monika Nagyova: Luník IX. Myslela som si, že som naň pripravená, ale nebola som. 3 446
  8. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 3 437
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Michaela Martykánová

Kysučanka postúpila do finále pesničkovej súťaže už po druhýkrát.


17 h
Mestský úrad v Čadci

Občania by mali úrad navštíviť len v neodkladných prípadoch za dodržania prísnych hygienických opatrení.


13 h
Stavebo-technický stav mosta je veľmi zlý.

Viacerí obyvatelia sú ohľadom opravy mosta už skeptickí.


19 h
Matúš Pavlík v najcennejšom drese.

Odchovanec ŠK Javorník Makov má za sebou premiéru v najcennejšom drese.


20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nemocnica začala očkovať medzi prvými.


MOJ a 1 ďalší 14. okt

V okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany zaevidovali až 80 percentný nárast počtu prípadov.


19 h

Náhoda zariadila, že práve v čase výročia našli diela umelca, ktoré boli roky nepoznané.


14. okt

Výhody čakajú najmä martinských seniorov. Prvé dopravné karty sa začnú na predajných miestach vydávať už dnes.


Henrieta Paulovičová 14. okt

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa (ne)bojuje za sociálnu spravodlivosť.
  2. Irena Šimuneková: Sedliská - Podčičava
  3. Eva Gallova: Nevšimli sme si, že bol Deň starých rodičov
  4. Eduard Gemza: Človek je bytosť bio-psycho-sociálna a aj tvor spoločenský
  5. Irena Šimuneková: Po hradoch - 47. Čičva
  6. Michaela Hustá: Herliansky gejzír - (ne)zabudnutá pamiatka?
  7. Miriam Studeničová: Fatálny omyl kresťanstva vo vzťahu ku Kráľovnej Nebies
  8. Tomáš Vodvářka: Svobodně žít, ale taky svobodně zemřít (polemika)
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 17 218
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 8 559
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 6 924
  4. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 6 152
  5. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 141
  6. Peter Chudý: Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii? 3 648
  7. Monika Nagyova: Luník IX. Myslela som si, že som naň pripravená, ale nebola som. 3 446
  8. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 3 437
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu