Rady do kuchyne

Poháre a viečka Poháre na zaváranie aj viečka mus

Poháre a viečka

Poháre na zaváranie aj viečka musia byť absolútne čisté a nepoškodené. Najvhodnejšie sú vrchnáky s gumeným krúžkom.

Fóliu navlhčiť

Fóliu (pergamenovú, celofánovú) ľahšie napnete na poháre, keď ju najprv navlhčíte vodou alebo čistým liehom. Po napnutí pevne uviažte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Otváranie zaváranín

S otvorením zaváraniny si ľahšie poradíte, keď pohár ponoríte hore dnom do horúcej vody. Táto metóda sa osvedčila aj pri sklenených viečkach, keď sa vám náhodou odtrhne gumený krúžok.

SkryťVypnúť reklamu

Alkohol proti plesni

Kým lekvár zavriete, nalejte na povrch čistý lieh, alebo naň položte kúsok pergamenového papiera či fólie namočenej do liehu. Tento postup však nie je potrebný, keď pevne uzavreté poháre ešte asi 10 minút sterilizujete pri teplote 90 stupňov Celzia v špeciálnom hrnci alebo v rúre. Tak získate trvanlivý lekvár.

Poháre hore dnom

Keď používate normálne poháre s viečkom na závit, predídete plesniveniu zaváraniny tak, že ju skladujete postavenú hore dnom.

Plesnivé vyhodiť

Keď ste zavárali lekvár alebo želé bez cukru či len s trochou cukru, dlho nevydržia. Keď zaváraninu napadne pleseň, vyhoďte ju. Pleseň už totiž mohla preniknúť celým obsahom pohára.

Zber v daždi

Ovocie určená na zaváranie nikdy neoberajte v daždi. Mohlo by to mať vplyv na jeho trvanlivosť aj chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Zrelé ovocie

Na lekvár používajte len celkom zrelé plody, nie však nahnité.

Poháre na vlhkú utierku

Keďže sa poháre plnia horúcim lekvárom, poukladajte ich na vlhkú utierku, aby nepopraskali. Naplnené poháre okamžite uzavrite; predtým však nezabudnite dosucha vyutierať okraje pohárov.

Na gumičku bielok

Aby gumičky zaváracieho pohára poriadne tesnili, navlhčite ich bielkom.

1 kg ovocia: 1 kg cukru

Ovocie najprv nechajte niekoľko hodín odpočívať, až potom z neho začnite variť lekvár. Kúsky ovocia vložte do veľkej misy a posypte ich cukrom. Na kilogram ovocia použite kilogram cukru. Želírovacieho cukru môže byť podľa chuti aj menej.

Vysušený povrch

Keď nebol pohár správne uzavretý, môže povrch lekváru vyschnúť. Nalejte naň trochu horúcej vody a rozmiešajte. Lekvár bude opäť vláčny, ale musí sa rýchlo skonzumovať.

SkryťVypnúť reklamu

Slivkový lekvár vydrží dlhšie

Čím je slivkový lekvár hustejší, tým dlhšie vydrží. Slivky varte v troche vody s kvapkou rumu, škoricovou kôrou a klinčekom. Chutí vynikajúco.

Citrónová šťava do lekváru

Lekvár získa lahodnejšiu chuť, keď doň tesne pred dovarením pridáte šťavu z citróna. Navyše si zachová pôvodnú farbu.

Stuhnuté želé

Keď polovicu želírovacieho cukru pridáte do želé až tesne pred ukončením varenia, stuhne rýchlejšie.

Rovná vlna

Vypáraná vlna bude opäť rovná, keď ju navijete na fľašu s horúcou vodou.

Pracie prášky

Na pranie používajte len prípravky bez fosfátov, prispejete k zníženiu zamorenia odpadových vôd. Syntetické pracie prostriedky znečisťujú vodu.

Ocot ako zmäkčovač

Zmäkčovače zbytočne zaťažujú odpadové vody. Obsahujú tenzidy, ktoré sčasti ostávajú v bielizni a neraz znižujú savosť tkaniny. V niektorých prípadoch dokonca spôsobujú alergie. Namiesto zmäkčovača použite ocot. Má tie isté účinky a chráni prírodu.

Cukor škrobí

Na škrobenie záclon a hačkovaných dečiek môžete použiť aj cukrový roztok.

Soľ čistí

Záclony budú dlhšie odolávať špine, keď do postelnej vody na plákanie pridáte za hrsť soli.

Namáčanie v slanej vode

Bavlnené vreckovky a obrúsky, ktoré ani po vyvarení nežiaria belosťou, namočte na jeden deň do slanej vody.

Zvyšky ako kefa

Zvyšky mydiel neodhadzujte, ale zbierajte do pohára s vodou. Aspoň máte vždy poruke voňavý prostriedok na pranie v rukách.

Zamat ako kefa

Zamat najlepšie „vykefujete“ kúskom iného zamatu. Trochu ho navlhčite a šúchajte proti smeru tkaniny. Po chvíli z odevu zmiznú všetky otlačené miesta.

Mastný zamat

Zamastený zamatový golier najlepšie očistíte benzínom.

Zaprášený zamat

Zaprášený zamat bude opäť ako nový, keď kefu na šaty namočíte do soli a látku zľahka prekefujete. Dokonca aj staré šaty získajú po tejto procedúre novší vzhľad.

Špinavý golier a manžety

Špinavý golier a manžety navlhčite dôkladne jadrovým mydlom (zažltnutý aj kriedou), 10 minút nechajte pôsobiť a potom poriadne vyšúchajte kefkou na nechty. Nakoniec operte ako zvyčajne.

Šampón na golier

Do špinavého goliera kefou vtrite šampón na vlasy, lebo ten veľmi účinne rozpúšťa telovú mastnotu. Asi hodinu nechajte pôsobiť a potom postupne ako inokedy.

Bavlnený odev naruby

Na odev z bavlneného mate- riálu sa neprichitia chlpy, keď ho pred praním prevrátite naruby.

Čaj farbí

Chcete zafarbiť už nie celkom biele tričko na béžovo alebo hnedo? Tak ho jednoducho ponorte do čierneho čaju. čím tmavší odtieň chcete dosiahnuť, tým silnejší musí byť čaj a tým dlhšie v ňom tričko nechajte.

Zažltnutá bielizeň

Zažltnutú bielizeň namočte na noc do kyslého mlieka a potom ju operte ako zvyčajne.

Prášok do pečiva bieli

Bielizeň na vyváranie a sivasté záclony budú opäť snehobiele, keď do pracieho prostriedku na hlavné pranie pridáte balíček prášku do pečiva.

Ocot proti pachu

Pach potu odstránite zo šiat a pulóvrov, keď prepotené miesta (napríklad pod pazuchami) preperiete alebo vydrhnete silnou octovou vodou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 10 803
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 444
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 902
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 572
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 541
  6. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 2 384
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 261
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 172
  1. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  2. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  3. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  4. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  5. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  6. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  7. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  8. Martin Pollák: Hra o záchranu
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 508
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 782
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 582
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 551
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 934
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 530
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 953
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 797
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Úsek D3 pri Krásne nad Kysucou.

Do výzvy sa zapojilo päť uchádzačov.


Už je to niekoľko mesiacov odkedy začalo parkovisko pri OC Dubeň postupne meniť svoj vzhľad.


Majster Slovenska Ladislav Sventek.

Prekonal aj minuloročného vicemajstra sveta.


V Lodne spozorovali medvedicu s mladými.

Pribudli nové varovania pred medveďmi.


  1. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  2. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  3. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  4. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  5. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  6. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  7. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  8. Martin Pollák: Hra o záchranu
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 508
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 782
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 582
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 551
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 934
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 530
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 953
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 797
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu