Poháre a viečka
Poháre na zaváranie aj viečka musia byť absolútne čisté a nepoškodené. Najvhodnejšie sú vrchnáky s gumeným krúžkom.
Fóliu navlhčiť
Fóliu (pergamenovú, celofánovú) ľahšie napnete na poháre, keď ju najprv navlhčíte vodou alebo čistým liehom. Po napnutí pevne uviažte.
Otváranie zaváranín
S otvorením zaváraniny si ľahšie poradíte, keď pohár ponoríte hore dnom do horúcej vody. Táto metóda sa osvedčila aj pri sklenených viečkach, keď sa vám náhodou odtrhne gumený krúžok.
Alkohol proti plesni
Kým lekvár zavriete, nalejte na povrch čistý lieh, alebo naň položte kúsok pergamenového papiera či fólie namočenej do liehu. Tento postup však nie je potrebný, keď pevne uzavreté poháre ešte asi 10 minút sterilizujete pri teplote 90 stupňov Celzia v špeciálnom hrnci alebo v rúre. Tak získate trvanlivý lekvár.
Poháre hore dnom
Keď používate normálne poháre s viečkom na závit, predídete plesniveniu zaváraniny tak, že ju skladujete postavenú hore dnom.
Plesnivé vyhodiť
Keď ste zavárali lekvár alebo želé bez cukru či len s trochou cukru, dlho nevydržia. Keď zaváraninu napadne pleseň, vyhoďte ju. Pleseň už totiž mohla preniknúť celým obsahom pohára.
Zber v daždi
Ovocie určená na zaváranie nikdy neoberajte v daždi. Mohlo by to mať vplyv na jeho trvanlivosť aj chuť.
Zrelé ovocie
Na lekvár používajte len celkom zrelé plody, nie však nahnité.
Poháre na vlhkú utierku
Keďže sa poháre plnia horúcim lekvárom, poukladajte ich na vlhkú utierku, aby nepopraskali. Naplnené poháre okamžite uzavrite; predtým však nezabudnite dosucha vyutierať okraje pohárov.
Na gumičku bielok
Aby gumičky zaváracieho pohára poriadne tesnili, navlhčite ich bielkom.
1 kg ovocia: 1 kg cukru
Ovocie najprv nechajte niekoľko hodín odpočívať, až potom z neho začnite variť lekvár. Kúsky ovocia vložte do veľkej misy a posypte ich cukrom. Na kilogram ovocia použite kilogram cukru. Želírovacieho cukru môže byť podľa chuti aj menej.
Vysušený povrch
Keď nebol pohár správne uzavretý, môže povrch lekváru vyschnúť. Nalejte naň trochu horúcej vody a rozmiešajte. Lekvár bude opäť vláčny, ale musí sa rýchlo skonzumovať.
Slivkový lekvár vydrží dlhšie
Čím je slivkový lekvár hustejší, tým dlhšie vydrží. Slivky varte v troche vody s kvapkou rumu, škoricovou kôrou a klinčekom. Chutí vynikajúco.
Citrónová šťava do lekváru
Lekvár získa lahodnejšiu chuť, keď doň tesne pred dovarením pridáte šťavu z citróna. Navyše si zachová pôvodnú farbu.
Stuhnuté želé
Keď polovicu želírovacieho cukru pridáte do želé až tesne pred ukončením varenia, stuhne rýchlejšie.
Rovná vlna
Vypáraná vlna bude opäť rovná, keď ju navijete na fľašu s horúcou vodou.
Pracie prášky
Na pranie používajte len prípravky bez fosfátov, prispejete k zníženiu zamorenia odpadových vôd. Syntetické pracie prostriedky znečisťujú vodu.
Ocot ako zmäkčovač
Zmäkčovače zbytočne zaťažujú odpadové vody. Obsahujú tenzidy, ktoré sčasti ostávajú v bielizni a neraz znižujú savosť tkaniny. V niektorých prípadoch dokonca spôsobujú alergie. Namiesto zmäkčovača použite ocot. Má tie isté účinky a chráni prírodu.
Cukor škrobí
Na škrobenie záclon a hačkovaných dečiek môžete použiť aj cukrový roztok.
Soľ čistí
Záclony budú dlhšie odolávať špine, keď do postelnej vody na plákanie pridáte za hrsť soli.
Namáčanie v slanej vode
Bavlnené vreckovky a obrúsky, ktoré ani po vyvarení nežiaria belosťou, namočte na jeden deň do slanej vody.
Zvyšky ako kefa
Zvyšky mydiel neodhadzujte, ale zbierajte do pohára s vodou. Aspoň máte vždy poruke voňavý prostriedok na pranie v rukách.
Zamat ako kefa
Zamat najlepšie „vykefujete“ kúskom iného zamatu. Trochu ho navlhčite a šúchajte proti smeru tkaniny. Po chvíli z odevu zmiznú všetky otlačené miesta.
Mastný zamat
Zamastený zamatový golier najlepšie očistíte benzínom.
Zaprášený zamat
Zaprášený zamat bude opäť ako nový, keď kefu na šaty namočíte do soli a látku zľahka prekefujete. Dokonca aj staré šaty získajú po tejto procedúre novší vzhľad.
Špinavý golier a manžety
Špinavý golier a manžety navlhčite dôkladne jadrovým mydlom (zažltnutý aj kriedou), 10 minút nechajte pôsobiť a potom poriadne vyšúchajte kefkou na nechty. Nakoniec operte ako zvyčajne.
Šampón na golier
Do špinavého goliera kefou vtrite šampón na vlasy, lebo ten veľmi účinne rozpúšťa telovú mastnotu. Asi hodinu nechajte pôsobiť a potom postupne ako inokedy.
Bavlnený odev naruby
Na odev z bavlneného mate- riálu sa neprichitia chlpy, keď ho pred praním prevrátite naruby.
Čaj farbí
Chcete zafarbiť už nie celkom biele tričko na béžovo alebo hnedo? Tak ho jednoducho ponorte do čierneho čaju. čím tmavší odtieň chcete dosiahnuť, tým silnejší musí byť čaj a tým dlhšie v ňom tričko nechajte.
Zažltnutá bielizeň
Zažltnutú bielizeň namočte na noc do kyslého mlieka a potom ju operte ako zvyčajne.
Prášok do pečiva bieli
Bielizeň na vyváranie a sivasté záclony budú opäť snehobiele, keď do pracieho prostriedku na hlavné pranie pridáte balíček prášku do pečiva.
Ocot proti pachu
Pach potu odstránite zo šiat a pulóvrov, keď prepotené miesta (napríklad pod pazuchami) preperiete alebo vydrhnete silnou octovou vodou.