Štvrtok, 13. máj, 2021 | Meniny má ServácKrížovkyKrížovky

rady do kjuchyne

Rozmrazovanie ovocia Zmrazené ovocie by ste mali

Rozmrazovanie ovocia

Zmrazené ovocie by ste mali rozmrazovať tak, že ho zalejete horúcou cukrovou vodou. Plody si zachovajú sviežu farbu.

Mrazené surové vajce

Celé surové vajcia v škrupine nezmrazujte, lebo budú huspeninovité. Buď ich predtým mierne vyšľahajte, alebo zmrazte osobitne bielok a osobitne žĺtok.

Mrazenie čerstvých byliniek

Petržlen a iné čerstvé bylinky sa dajú dobre mraziť. Nekrájajte ich, umyte, hrubé stonky odstráňte, rastliny osušte a zmrazte. Keď stuhnú, niekoľkokrát buchnite po vrecúšku – a bylinky sú posekané.

Skryť Vypnúť reklamu

Čerstvé nepatrí na zmrazené

Dbajte, aby čerstvé potraviny, ktoré dávate do mrazničky, neprišli do styku s už zmrazenými. Náhle teplo zmrazenému jedlu neosoží.

Noviny izolujú

Novinový papier sa veľmi osvedčil ako izolačný materiál. Potraviny zabalené do studených vlhkých novín vydržia dlhšie zmrazené.

Nepoškodené hrnce

Na zavárané ovocie používajte výlučne nepoškodené (teda neobité), dokonale odmastené smaltované alebo nerezové hrnce. Nereagujú s kyselinou. Pri varení hrniec nezakrývajte a naplňte ho iba do polovice.

Malé poháre

Na lekváre a želé sú vhodnejšie malé poháre. Ich obsah rýchlejšie spotrebujete, čiže nehrozí znehodnotenie.

Čisté poháre

Poháre musíte pred zaváraním dôkladne vymyť horúcou vodou. Neutierajte ich, len nechajte odkvapkať.

Skryť Vypnúť reklamu

Slané pečivo

Slané pečivo nikdy nepodávajte ani neodkladajte na strieborný podnos, soľ sa zažerie do striebra a vytvorí na ňom fľaky.

Miešanie cesta

Cesto by ste vždy mali miešať jedným smerom, lebo zmenami pohybu môžete ohroziť neskoršiu kvalitu kysnutia.

Hladká alebo hrubá múka

Základom úspechu je správna voľby druhu múky. Hrubú múku používajte na kypré koláče, krehké a piškótové cesto a na tortové korpusy. Polohrubú múku na kysnuté alebo varené cesto, hladkú na záviny.

Bielok pomôže

Spodok piškótového cesta ľahko popraská (najmä keď je pridlho v rúre). Trošku tomu pomôžete, keď pukliny potriete bielkom a zlepíte. Aj „chyby krásy“ na vianočke, buchtách, šatôčkach a iných podobných múčnikoch zamaskujete bielkom alebo vodou.

Skryť Vypnúť reklamu

Formu do chladničky

Vymastenú formu pred pečením vložte na chvíľu do chladničky, tak sa tuk nezmieša s cestom a upečený koláč sa z formy ľahko uvoľní.

Puding so snehom

Puding bude úžasne kyprý, keď doň primiešate hustý sneh z bielkov.

Puding bez kožky

Na pudingu sa nevytvorí kožka, keď ho horúci posypete cukrom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku
  2. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  3. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  4. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  5. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  6. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  7. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  8. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  9. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus®
  10. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  1. Nadácia COOP Jednota rozdá obciam a mestám 156 000 eur
  2. Ďalšie mesto s rýchlou a kvalitnou donáškou!
  3. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  4. Union má novinku – Očný balík v hodnote 100 eur pre každého
  5. Čerstvá dvojnásobná mamička porovnáva pôrod v Nemecku
  6. Tretia generácia očných špecialistov prichádza do Košíc
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  8. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  9. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov
  10. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 15 270
  2. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 12 121
  3. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 10 975
  4. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 9 561
  5. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 8 921
  6. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné 8 148
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 6 614
  8. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 6 408
  9. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 5 841
  10. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál 5 244
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Ponuku môžete využiť aj vtedy, ak v súčasnosti máte aktívne predplatné - nové predplatné vám začne platiť automaticky po skončení vášho súčasného.

23. apr
Na Okružnej už dva mesiace nefunguje verejné osvetlenie.

K náprave dôjde podľa mesta v najbližších dňoch.

5 h
S rekonštrukciou začali v úvode mája.

Od postavenia kultúrneho domu v Kysuckom Novom Meste prešli už desiatky rokov. Jeho interiér si zaslúži obnovu.

6 h
Exkluzívnym hosťom v relácii MYšportujeme bude Samuel Slovák, asistent trénera slovenskej futbalovej reprezentácie

Opýtali sme aj to, prečo sa nám darí vyhrať nad Ruskom, ale nedokážeme vyhrať nad Cyprom či Maltou.

15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dvaja malí chlapci zrazení na priechode pre chodcov, 14-ročný nevodič za volantom a prirýchly mladík zamestnali policajtov aj záchranárov.

14 h

Možno vás prekvapí, kde vznikol príbeh úspešnej La Donuterie.

12. máj

Tradičný zvyk stavania májov zachovávajú aj v Liptovských Sliačoch. Slobodní mládenci ich postavili sedemnásť. Niektorí si pritom odniesli neželaný darček.

12. máj

Uzávierka potrvá niekoľko dní. Známa je už obchádzková trasa.

9 h

Už ste čítali?