Rozmrazovanie ovocia
Zmrazené ovocie by ste mali rozmrazovať tak, že ho zalejete horúcou cukrovou vodou. Plody si zachovajú sviežu farbu.
Mrazené surové vajce
Celé surové vajcia v škrupine nezmrazujte, lebo budú huspeninovité. Buď ich predtým mierne vyšľahajte, alebo zmrazte osobitne bielok a osobitne žĺtok.
Mrazenie čerstvých byliniek
Petržlen a iné čerstvé bylinky sa dajú dobre mraziť. Nekrájajte ich, umyte, hrubé stonky odstráňte, rastliny osušte a zmrazte. Keď stuhnú, niekoľkokrát buchnite po vrecúšku – a bylinky sú posekané.
Čerstvé nepatrí na zmrazené
Dbajte, aby čerstvé potraviny, ktoré dávate do mrazničky, neprišli do styku s už zmrazenými. Náhle teplo zmrazenému jedlu neosoží.
Noviny izolujú
Novinový papier sa veľmi osvedčil ako izolačný materiál. Potraviny zabalené do studených vlhkých novín vydržia dlhšie zmrazené.
Nepoškodené hrnce
Na zavárané ovocie používajte výlučne nepoškodené (teda neobité), dokonale odmastené smaltované alebo nerezové hrnce. Nereagujú s kyselinou. Pri varení hrniec nezakrývajte a naplňte ho iba do polovice.
Malé poháre
Na lekváre a želé sú vhodnejšie malé poháre. Ich obsah rýchlejšie spotrebujete, čiže nehrozí znehodnotenie.
Čisté poháre
Poháre musíte pred zaváraním dôkladne vymyť horúcou vodou. Neutierajte ich, len nechajte odkvapkať.
Slané pečivo
Slané pečivo nikdy nepodávajte ani neodkladajte na strieborný podnos, soľ sa zažerie do striebra a vytvorí na ňom fľaky.
Miešanie cesta
Cesto by ste vždy mali miešať jedným smerom, lebo zmenami pohybu môžete ohroziť neskoršiu kvalitu kysnutia.
Hladká alebo hrubá múka
Základom úspechu je správna voľby druhu múky. Hrubú múku používajte na kypré koláče, krehké a piškótové cesto a na tortové korpusy. Polohrubú múku na kysnuté alebo varené cesto, hladkú na záviny.
Bielok pomôže
Spodok piškótového cesta ľahko popraská (najmä keď je pridlho v rúre). Trošku tomu pomôžete, keď pukliny potriete bielkom a zlepíte. Aj „chyby krásy“ na vianočke, buchtách, šatôčkach a iných podobných múčnikoch zamaskujete bielkom alebo vodou.
Formu do chladničky
Vymastenú formu pred pečením vložte na chvíľu do chladničky, tak sa tuk nezmieša s cestom a upečený koláč sa z formy ľahko uvoľní.
Puding so snehom
Puding bude úžasne kyprý, keď doň primiešate hustý sneh z bielkov.
Puding bez kožky
Na pudingu sa nevytvorí kožka, keď ho horúci posypete cukrom.