Rady do kuchyne

Nádoby na mrazenie Na mrazenie sú najvhodnejšie p

Nádoby na mrazenie

Na mrazenie sú najvhodnejšie plastikové nádoby a vrecká. Musia sa dať vzduchotesne uzavrieť. Napíšte na ne názov obsahu a dátum trvanlivosti potravín.

Nevhodné na zmrazenie

- šľahačka sa v mrazničke roztečie a už nevytvorí homogénnu hmotu;

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- jogurt, kyslá smotana a majonéza sa správajú podobne;

- natvrdo uvarené vajcia stuhnú;

tvrdý syr sa rozdrobí;

- do mrazničky nepatria fľaše s nápojmi, ktoré obsahujú kyselinu uhličitú, môžu explodovať;

cestoviny strácajú konzistenciu;

SkryťVypnúť reklamu

pozor na ryby a kôrovce, zväčša ich rozmrazujú už počas prevozu;

- niektoré druhy zeleniny: reďkovka, zemiaky, karfiol, zeler a cibuľa;

- mrazené huby môžu byť škodlivé; okrem toho po rozmrazení strácajú pekný vzhľad a chuť.

Rozmrazené už nezmrazujte

Základné pravidlo: rozmrazené potraviny sa nesmú znova zmrazovať! Nedodržanie má neraz na svedomí otravu potravinami.

Teple nezmrazujte

Teplé jedlá nedávajte do mrazničky, tak vzniká vlhkosť, ktorá vytvára prebytočnú námrazu.

Mrazené filé

Rybie filé treba dať na panvicu priamo z mrazničky. Keď ho najprv rozmrazíte, stratí formu a nebude chutné.

Mäso v mrazničke

Medzi jednotlivé kusy mäsa alebo ryby dajte v mrazničke fóliu, aby sa nezlepili a neskôr ste ich mohli po jednom vyberať.

SkryťVypnúť reklamu

Kurča schlaďte

Hydinu pred mrazením dajte na 12 hodín do chladničky.

Rozmrazujte pomaly

Hydinu by ste mali rozmrazovať v prikrytej nádobe v chladničke. Čím pomalšie sa rozmrazuje, tým menej stráca na kvalite. Podľa váhy rátajte s 12 až 24 hodinami. Roztopenú vodu vylejte a hydinu dôkladne umyte.

Blanšírovaná zelenina

Aby si zelenina zachovala farbu a chuť, pred mrazením ju krátko (3 až 5 minút) blanšírujte.

Mrazená špargľa

Keď špargľu ošúpete, sparíte a jednotlivé porcie zmrazíte, môžete ju skladovať aj 9 mesiacov. Pred prípravou ju nerozmrazujte, ale priamo z mrazničky vložte do vriacej vody.

Mrazená ryža

Uvarenú, vychladenú ryžu vložte do vhodného obalu a dajte do mrazničky. Takto zmrazená ryža vydrží 8 mesiacov. Pred jedením ju asi na 10 minút položte v sitku nad paru.

SkryťVypnúť reklamu

Mrazené čerstvé ovocie

Všetky druhy ovocia, pokiaľ je čerstvé, sa dajú dobre mraziť a vydržia 8 až 10 mesiacov. Aby sa plody pri zmrazovaní nezlepili, mali by ste ich najprv zmraziť jednotlivo a potom uložiť do vzduchotesných nádob alebo vrecúšok.

Červené čerešne

Na mrazenie sú oveľa vhodnejšie červené čerešne než tmavé.

Bobule osušte

Všetky druhy bobuľového ovocia (napríklad čučoriedky alebo maliny) musia byť pred zmrazením celkom suché, inak budú po rozmrazení vyzerať ako blato.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 205
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 779
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 672
  4. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 595
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 067
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 907
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 716
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 453
  1. Milan Srnka: Minister zimného spánku Huliak nám ukázal, ako nemiešať politiku s hokejom
  2. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel
  3. Jolana Čuláková: Jeho veličenstvo Marcel Forgáč, prvý slovenský kráľ
  4. Alexander Šikúr: Podvod
  5. Jozef Černek: Žijeme chorú, chorú, chorú dobu a byrokratické peklo…
  6. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  7. Jozef Pivarník: Môžeš byť birmovaný, môžeš byť svätým, ale komunistom zostaneš až do smrti
  8. Viktor Pamula: Os zla sa spája II.
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 225
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 24 736
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 15 284
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 323
  5. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 8 102
  6. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 7 631
  7. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 427
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 075
  1. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  2. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  4. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  5. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  6. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  7. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  8. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Milan Srnka: Minister zimného spánku Huliak nám ukázal, ako nemiešať politiku s hokejom
  2. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel
  3. Jolana Čuláková: Jeho veličenstvo Marcel Forgáč, prvý slovenský kráľ
  4. Alexander Šikúr: Podvod
  5. Jozef Černek: Žijeme chorú, chorú, chorú dobu a byrokratické peklo…
  6. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  7. Jozef Pivarník: Môžeš byť birmovaný, môžeš byť svätým, ale komunistom zostaneš až do smrti
  8. Viktor Pamula: Os zla sa spája II.
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 225
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 24 736
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 15 284
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 323
  5. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 8 102
  6. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 7 631
  7. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 427
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 075
  1. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  2. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  4. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  5. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  6. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  7. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  8. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu