Nádoby na mrazenie
Na mrazenie sú najvhodnejšie plastikové nádoby a vrecká. Musia sa dať vzduchotesne uzavrieť. Napíšte na ne názov obsahu a dátum trvanlivosti potravín.
Nevhodné na zmrazenie
- šľahačka sa v mrazničke roztečie a už nevytvorí homogénnu hmotu;
- jogurt, kyslá smotana a majonéza sa správajú podobne;
- natvrdo uvarené vajcia stuhnú;
tvrdý syr sa rozdrobí;
- do mrazničky nepatria fľaše s nápojmi, ktoré obsahujú kyselinu uhličitú, môžu explodovať;
cestoviny strácajú konzistenciu;
pozor na ryby a kôrovce, zväčša ich rozmrazujú už počas prevozu;
- niektoré druhy zeleniny: reďkovka, zemiaky, karfiol, zeler a cibuľa;
- mrazené huby môžu byť škodlivé; okrem toho po rozmrazení strácajú pekný vzhľad a chuť.
Rozmrazené už nezmrazujte
Základné pravidlo: rozmrazené potraviny sa nesmú znova zmrazovať! Nedodržanie má neraz na svedomí otravu potravinami.
Teple nezmrazujte
Teplé jedlá nedávajte do mrazničky, tak vzniká vlhkosť, ktorá vytvára prebytočnú námrazu.
Mrazené filé
Rybie filé treba dať na panvicu priamo z mrazničky. Keď ho najprv rozmrazíte, stratí formu a nebude chutné.
Mäso v mrazničke
Medzi jednotlivé kusy mäsa alebo ryby dajte v mrazničke fóliu, aby sa nezlepili a neskôr ste ich mohli po jednom vyberať.
Kurča schlaďte
Hydinu pred mrazením dajte na 12 hodín do chladničky.
Rozmrazujte pomaly
Hydinu by ste mali rozmrazovať v prikrytej nádobe v chladničke. Čím pomalšie sa rozmrazuje, tým menej stráca na kvalite. Podľa váhy rátajte s 12 až 24 hodinami. Roztopenú vodu vylejte a hydinu dôkladne umyte.
Blanšírovaná zelenina
Aby si zelenina zachovala farbu a chuť, pred mrazením ju krátko (3 až 5 minút) blanšírujte.
Mrazená špargľa
Keď špargľu ošúpete, sparíte a jednotlivé porcie zmrazíte, môžete ju skladovať aj 9 mesiacov. Pred prípravou ju nerozmrazujte, ale priamo z mrazničky vložte do vriacej vody.
Mrazená ryža
Uvarenú, vychladenú ryžu vložte do vhodného obalu a dajte do mrazničky. Takto zmrazená ryža vydrží 8 mesiacov. Pred jedením ju asi na 10 minút položte v sitku nad paru.
Mrazené čerstvé ovocie
Všetky druhy ovocia, pokiaľ je čerstvé, sa dajú dobre mraziť a vydržia 8 až 10 mesiacov. Aby sa plody pri zmrazovaní nezlepili, mali by ste ich najprv zmraziť jednotlivo a potom uložiť do vzduchotesných nádob alebo vrecúšok.
Červené čerešne
Na mrazenie sú oveľa vhodnejšie červené čerešne než tmavé.
Bobule osušte
Všetky druhy bobuľového ovocia (napríklad čučoriedky alebo maliny) musia byť pred zmrazením celkom suché, inak budú po rozmrazení vyzerať ako blato.