Bravčové karé so syrom
4 rezne z bravčového karé s kosťou, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 50 g tuku, 100 g ementálskeho syra alebo parmezánu, 2 lyžice pikantného kečupu, zelená petržlenová vňať.
Rezne umyjeme, osušíme, naklepeme, potrieme z obidvoch strán polovicou cesnaku rozotretého so soľou a okoreníme mletým čiernym korením. Na panvici rozohrejeme tuk a pripravené rezne v ňom prudko opečieme z obidvoch strán. Potom oheň zmiernime a rezne upečieme do mäkka. Mäkké rezne uložíme na misu a hneď posypeme postrúhaným ementálskym syrom alebo parmezánom, pokvapkáme pikantným kečupom, posypeme zvyškom cesnaku posekaným nadrobno a ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.
Šampiňónová polievka
40g masti, 300g šampiňónov, 100g koreňovej zeleniny, 1 malá cibuľa, 40 g hladkej múky, 1l vývaru s kostí, 2,5 dl smotany, mletý muškátový oriešok, zelená petržlenová vňať, soľ.
Na masti opražíme očistené šampiňóny pokrájané na tenké plátky, pridáme očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu posekanú nadrobno. Mierne opražíme, poprášime múkou, znova opražíme, zalejeme vývarom z kostí a uvaríme do mäkka. Nakoniec zjemníme smotanou, ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom, zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno a osolíme.