Hubári na Kysuciach majú dôvod na radosť. Domov sa vracajú s plnými košmi hríbov. Cesty lemujú prví predavači.
ČADCA. Kým agroturistika na Kysuciach má takisto v čase krízy problémy, s „huboturistikou" je to oveľa lepšie. Do regiónu začali opäť prichádzať hubári zo susednej Moravy. Tí sa takisto môžu pochváliť peknými úlovkami.
Kysučania zistili, že na hríboch sa dá niekedy lepšie zarobiť než u súkromníka, ktorého trápi platobná neschopnosť. Najviac predavačov vidieť už tradične na ceste tiahnúcej sa Bystrickou dolinou, tiež na tej smerujúcej z Čadce do Žiliny - v oblasti Krásna nad Kysucou.
Aj keď ide o frekventovanú hlavnú cestu medzinárodného významu, po ktorej prechádzajú denne stovky kamiónov, predavači sedia pri kraji a ruky s plnými miskami vytŕčajú do cesty. Úrazu sa neobávajú, prioritou je získanie lukratívnych zákazníkov. Tými sú najmä zahraniční turisti. Tešia sa, keď pri nich zastaví celý autobus. Hríby v súčasnosti rastú ako divé, čo zrejme zapríčinilo vlhké počasie.
Po minulé roky ich vykupovali aj viaceré predajne. Napríklad, aj v Novej Bystrici - denne to bolo aj okolo 100 kilogramov. Za prvú triedu, kde je podmienkou výška aj šírka hríba od 3 do 8 centimetrov, platili vlani 80 korún za kilo, druhú triedu po 40. Väčšinou boli predávajúcimi deti. V Bystrickej doline sú maximálne šikovné. Niektoré za hodinu a pol dokážu nazbierať aj vyše 20 kíl dubákov. Tie z obchodov odoberajú díleri, ktorí ich ďalej distribuujú do Rakúska a Talianska, kde sú vraj veľmi drahé. Rovnako ako hríby, zvyknú obchody vykupovať aj čučoriedky. Aj ich úroda sa ukazuje tento rok mimoriadna.