ČADCA/VYCHYLOVKA. Nezameniteľný hlas Jozefa Kronera, Maťko a Kubko, koliba, pes Dunčo, ovce... Takéto obrázky spomienok sa možno v pamäti vynorili mnohým návštevníkom, ktorí prišli v nedeľu, 26. júla do Múzea kysuckej dediny (ďalej MKD) vo Vychylovke. V tento deň pripravilo Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, podujatie zamerané na prezentáciu ovčiarstva. Informovala o tom komunikačná manažérka kysuckého múzea Lenka Jancová.
"Program „Ovčiarska nedeľa" sa niesol v znamení dobrého jedla a ľudovej hudby. O tom, že podujatie bolo zaujímavé a pútavé svedčí fakt, že bránami skanzenu prešlo takmer tisíc návštevníkov," vyslovila Jancová.
Prvky ovčiarstva na každom kúsku skanzenu
Na lúke pri usadlosti U Rybov pracovník múzea obratne strihal ovečky, ktorým sa bez hustej vlny určite lepšie páslo. Nastrihaná vlna sa opracovala tzv. čerchlaním a kramplovaním, aby sa mohla ďalej účelne využiť.
S kováčstvom a zvonárstvom sa predstavil ľudový výrobca Stanislav Otruba zo Zázrivej, ktorý dokázal na zvoncoch zahrať aj ľudové piesne. Pečené kapustníky rozvoniavali z domu U Rybov. V usadlosti Do Potoka sa návštevníci mohli dozvedieť ako sa v minulosti mútilo mlieko v drevenej maselnici a z neho sa vytváralo čerstvé maslo. Toto maslo natreté na chlieb spolu s bryndzou ponúkali sprievodkyne MKD každému, kto vstúpil do domu.
Z hrudy syra jedna zo šikovných sprievodkýň priamo v objekte vyrábala korbáčiky. O niekoľko metrov ďalej, v usadlosti U Poništa sa vo veľkom hrnci, na dobovej peci varili halušky. Spolu s bryndzou, slaninkou a múteným mliekom sa stali pochutinami, ktoré sa neraz dávali aj na „dupľu".
"V Raganovom mlyne bola pri tejto príležitosti nainštalovaná výstava pastierskych ľudových hudobných nástrojov Bartolomeja Gernáta z Turzovky. A práve pán Gernát spolu s manželkou, synom a vnukom dotvorili pravú atmosféru ovčiarstva a to tým, že po celú nedeľu spievali a hrali na rôznych hudobných nástrojoch.," povedala na záver Jancová.