Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Kysuckí družstevníci: Krava sa stane raritou

Niektoré kysucké poľnohospodárske podniky sa pre nízke ceny mlieka obávajú krachu. Zatiaľ len jedna farma využila možnosť predaja z dvora.

Chov dojníc bol v minulosti pre poľnohospodárske podniky výnosný, teraz sa situácia zmenila.Chov dojníc bol v minulosti pre poľnohospodárske podniky výnosný, teraz sa situácia zmenila. (Zdroj: POLNOINFO.SK)

ČADCA. Nízka cena mlieka môže priviesť poľnohospodárske podniky ku krachu. „Krava sa stane raritou a ľudia budú nakupovať mlieko dovážané zo zahraničia," myslí si predseda Roľníckeho družstva v Starej Bystrici František Kulla. Tamojší poľnohospodársky podnik zatiaľ o predaj z dvora záujem neprejavil. „Nemáme na to financie." Predseda hovorí, že splnenie požadovaných hygienických či iných podmienok by si vyžiadali ďalšie náklady.

„Keby sme predávali mlieko z automatu, potrebovali by sme ďalšieho človeka, ktorý by menil náplne, tiež by sme museli kúpiť nový dopravný prostriedok. Problémom je, že v súčasnosti Brusel pozastavil dotácie na tento spôsob predaja, pokiaľ sa robí mimo farmy. A keby sme aj získali peniaze z eurofondov na predaj na farme, pre predaných 30 - 40 litrov denne sa nám to nevyplatí," argumentuje predseda.

Skryť Vypnúť reklamu

Družstvo žije na úver

Tento poľnohospodársky podnik vyprodukuje okolo 400-tisíc litrov mlieka za rok. Kým vlani ho predávali po 11 korún za liter, dnes zaň dostanú len 20 centov (6 korún). Tento rok tak len pri mlieku zaznamenajú stratu okolo 66 387. Kulla poukazuje na skutočnosť, že na Slovensku klesli oproti vlaňajšku stavy dojníc o 16-tisíc kusov, dnes je ich podľa neho celkovo okolo 160-tisíc, čo považuje za kritický stav.

„Ak sa ceny mlieka neupravia, kravy budeme musieť odpredať a na Slovensku sa stanú raritou. Nebudeme mať kravy, ale len veľké obchodné domy, kde sa bude predávať mlieko z dovozu s rôznymi prísadami a mesačnou zárukou," vraví Kulla.

kravy3-1.jpg

V súčasnosti sa v Starej Bystrici pohybuje stav hovädzieho dobytka okolo 400 kusov, z čoho je zhruba 250 dojníc. ILUSTRAČNÉ FOTO: JÁN KROŠLÁK

Skryť Vypnúť reklamu

Predseda Kulla priznáva, že aj oni boli nútení zredukovať stádo. Družstvo si muselo rovnako ako iné poľnohospodárske podniky na Slovensku zobrať úver. V prípade Starej Bystrice je to 331 939 eur. Splácať ho budú z dotácie, ktorú podnikom, ktoré napríklad fungujú v znevýhodnených podmienkach, poskytuje Brusel. Na otázku, čo by sa stalo, keby peniaze nedostali, predseda odpovedá stručne: „Bol by to kolaps nášho družstva".

V Rakovej majú aj certifikované výrobky

Na rozdiel od Starej Bystrice spoločnosti UNI-CON v Rakovej sa darí. Zrejme aj preto, že ešte pred schválením predaja z dvora získala farma súhlas na prevádzkovanie minimliekárne. Robia tam produkty z kravského i ovčieho mlieka. Medzi inými syr, bryndzu, oštiepky či žinčicu.

„Čo sa týka ovčieho mlieka, ide o eko-produkty. Ešte v minulosti sme zrekonštruovali syráreň, aby sme splnili podmienky Európskej únie. Predaj z dvora nás teda neprekvapil. Najskôr sme vyrábali len ovčie produkty, no keď sezóna skončila, rozmýšľali sme nad tým, ako ľuďom zachovať prácu a tak sme začali skúšobne robiť aj s kravským a podarilo sa," hovorí štatutárny zástupca farmy Jozef Šamaj.

Skryť Vypnúť reklamu

Denne na farme v Rakovej vyprodukujú okolo 2 až 2,5 tisíc litrov kravského mlieka. „Nepredávame ho prostredníctvom automatov, ale ľudia si ho prichádzajú kupovať sem na farmu. Z celkového objemu predáme „nadrobno" okolo 10 percent, zvyšok zúžitkujeme cez vlastnú výrobu," vysvetľuje Šamaj.

V súčasnosti sú na Kysuciach jedinými vlastníkmi certifikátu kvality na neúdený oštiepok, syrové nite z kravského mlieka a bryndzu. Aj tieto si ľudia prichádzajú kupovať priamo na farmu, časť sa dostáva do obchodného reťazca. V budúcom roku by chceli získať certifikáty tiež na ďalšie mliečne produkty. Ani v Roľníckom družstve v Rudine zatiaľ o predaji z dvora neuvažujú. „Prinieslo by to ďalšie náklady a na tie nemáme. Aj my sme momentálne odkázaní na úver," hovorí predseda Ľubomír Mičian. Momentálne sa sústreďujú na eko produkty. Denne vyvážajú do Čiech 1 500 litrov eko mlieka. „Tu by sme ho za takú cenu určite nepredali," vraví predseda.

Podľa schváleného nariadenia môžu v súvislosti s predajom z dvora predávať farmári aj mäso, tiež vajcia, hydinu či med.

Veterinári zaznamenali len dvoch záujemcov

„Predaj hovädzieho, bravčového, kozieho či jahňacieho mäsa z dvora a ani z vlastného bitúnku na farme sa nerobí, lebo zatiaľ nás nikto nepožiadal o povolenie podľa Nariadenia vlády SR č. 283/2009. Tým sa ustanovujú opatrenia na úpravu požiadaviek na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní s malým objemom výroby. Malý objem výroby sa rozumie najviac 30 dobytčích jednotiek za týždeň. Takže, ten kto chce zabíjať dve ošípané alebo veľkonočné jahňatá, by mal spĺňať požiadavky na hygienu vyplývajúce z tohto nariadenia," informovala nás riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Čadci Janka Ščuryová.

Dodala, že na predaj mäsa z hydiny, domácich králikov, voľne žijúcej zveri a zveriny, rýb, produktov živočíšneho pôvodu (malé množstvá surového mlieka, vajec, medu) sa vzťahuje Nariadenie vlády SR č. 352/2009, ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstvá prvotných vyše spomínaných produktov živočíšneho pôvodu. O predaj z dvora doposiaľ prejavili interes dvaja záujemcovia. Ide už o spomínanú farmu v Rakovej a predajcu medu z Olešnej.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 139
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 544
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 143
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 937
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 125
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 581
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 742
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 891
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 751
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 716
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

ARCHÍVNY TEXT

Na prvý foťák si zarobil brigádou na stavbe. Snímky mladíka vám vyrazia dych

Snažím sa byť vždy jedinečný a originálny, hovorí mladý fotograf Adam Kuric.

Mladý fotograf Adam Kuric.

Ručičky sa opäť posúvajú

Ohľadom zrušenia striedania letného a zimného času nepadol doposiaľ konečný verdikt. Rokovalo sa o tom v minulosti už dlho, faktom zatiaľ zostáva, že na Slovensku v nedeľu opäť prejdeme na „zimný“. Hodiny sa posunú z 3. na 2. hodinu.

Niektorým na letnom či zimnom čase absolútne nezáleží.

Rýchlostnej cesty sa tak skoro vo Svrčinovci nedočkajú

Rozhodnutie ministerstva vraj bude mať negatívny dopad na cestné prepojenie do Českej republiky.

Takto vyzeralo plánované trasovanie R5.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

Už ste čítali?