Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír

Kysuckí družstevníci: Krava sa stane raritou

Niektoré kysucké poľnohospodárske podniky sa pre nízke ceny mlieka obávajú krachu. Zatiaľ len jedna farma využila možnosť predaja z dvora.

Chov dojníc bol v minulosti pre poľnohospodárske podniky výnosný, teraz sa situácia zmenila.Chov dojníc bol v minulosti pre poľnohospodárske podniky výnosný, teraz sa situácia zmenila.(Zdroj: POLNOINFO.SK)

ČADCA. Nízka cena mlieka môže priviesť poľnohospodárske podniky ku krachu. „Krava sa stane raritou a ľudia budú nakupovať mlieko dovážané zo zahraničia," myslí si predseda Roľníckeho družstva v Starej Bystrici František Kulla. Tamojší poľnohospodársky podnik zatiaľ o predaj z dvora záujem neprejavil. „Nemáme na to financie." Predseda hovorí, že splnenie požadovaných hygienických či iných podmienok by si vyžiadali ďalšie náklady.

„Keby sme predávali mlieko z automatu, potrebovali by sme ďalšieho človeka, ktorý by menil náplne, tiež by sme museli kúpiť nový dopravný prostriedok. Problémom je, že v súčasnosti Brusel pozastavil dotácie na tento spôsob predaja, pokiaľ sa robí mimo farmy. A keby sme aj získali peniaze z eurofondov na predaj na farme, pre predaných 30 - 40 litrov denne sa nám to nevyplatí," argumentuje predseda.

Družstvo žije na úver

Tento poľnohospodársky podnik vyprodukuje okolo 400-tisíc litrov mlieka za rok. Kým vlani ho predávali po 11 korún za liter, dnes zaň dostanú len 20 centov (6 korún). Tento rok tak len pri mlieku zaznamenajú stratu okolo 66 387. Kulla poukazuje na skutočnosť, že na Slovensku klesli oproti vlaňajšku stavy dojníc o 16-tisíc kusov, dnes je ich podľa neho celkovo okolo 160-tisíc, čo považuje za kritický stav.

„Ak sa ceny mlieka neupravia, kravy budeme musieť odpredať a na Slovensku sa stanú raritou. Nebudeme mať kravy, ale len veľké obchodné domy, kde sa bude predávať mlieko z dovozu s rôznymi prísadami a mesačnou zárukou," vraví Kulla.

kravy3-1.jpg

V súčasnosti sa v Starej Bystrici pohybuje stav hovädzieho dobytka okolo 400 kusov, z čoho je zhruba 250 dojníc. ILUSTRAČNÉ FOTO: JÁN KROŠLÁK

Predseda Kulla priznáva, že aj oni boli nútení zredukovať stádo. Družstvo si muselo rovnako ako iné poľnohospodárske podniky na Slovensku zobrať úver. V prípade Starej Bystrice je to 331 939 eur. Splácať ho budú z dotácie, ktorú podnikom, ktoré napríklad fungujú v znevýhodnených podmienkach, poskytuje Brusel. Na otázku, čo by sa stalo, keby peniaze nedostali, predseda odpovedá stručne: „Bol by to kolaps nášho družstva".

V Rakovej majú aj certifikované výrobky

Na rozdiel od Starej Bystrice spoločnosti UNI-CON v Rakovej sa darí. Zrejme aj preto, že ešte pred schválením predaja z dvora získala farma súhlas na prevádzkovanie minimliekárne. Robia tam produkty z kravského i ovčieho mlieka. Medzi inými syr, bryndzu, oštiepky či žinčicu.

„Čo sa týka ovčieho mlieka, ide o eko-produkty. Ešte v minulosti sme zrekonštruovali syráreň, aby sme splnili podmienky Európskej únie. Predaj z dvora nás teda neprekvapil. Najskôr sme vyrábali len ovčie produkty, no keď sezóna skončila, rozmýšľali sme nad tým, ako ľuďom zachovať prácu a tak sme začali skúšobne robiť aj s kravským a podarilo sa," hovorí štatutárny zástupca farmy Jozef Šamaj.

Denne na farme v Rakovej vyprodukujú okolo 2 až 2,5 tisíc litrov kravského mlieka. „Nepredávame ho prostredníctvom automatov, ale ľudia si ho prichádzajú kupovať sem na farmu. Z celkového objemu predáme „nadrobno" okolo 10 percent, zvyšok zúžitkujeme cez vlastnú výrobu," vysvetľuje Šamaj.

V súčasnosti sú na Kysuciach jedinými vlastníkmi certifikátu kvality na neúdený oštiepok, syrové nite z kravského mlieka a bryndzu. Aj tieto si ľudia prichádzajú kupovať priamo na farmu, časť sa dostáva do obchodného reťazca. V budúcom roku by chceli získať certifikáty tiež na ďalšie mliečne produkty. Ani v Roľníckom družstve v Rudine zatiaľ o predaji z dvora neuvažujú. „Prinieslo by to ďalšie náklady a na tie nemáme. Aj my sme momentálne odkázaní na úver," hovorí predseda Ľubomír Mičian. Momentálne sa sústreďujú na eko produkty. Denne vyvážajú do Čiech 1 500 litrov eko mlieka. „Tu by sme ho za takú cenu určite nepredali," vraví predseda.

Podľa schváleného nariadenia môžu v súvislosti s predajom z dvora predávať farmári aj mäso, tiež vajcia, hydinu či med.

Veterinári zaznamenali len dvoch záujemcov

„Predaj hovädzieho, bravčového, kozieho či jahňacieho mäsa z dvora a ani z vlastného bitúnku na farme sa nerobí, lebo zatiaľ nás nikto nepožiadal o povolenie podľa Nariadenia vlády SR č. 283/2009. Tým sa ustanovujú opatrenia na úpravu požiadaviek na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní s malým objemom výroby. Malý objem výroby sa rozumie najviac 30 dobytčích jednotiek za týždeň. Takže, ten kto chce zabíjať dve ošípané alebo veľkonočné jahňatá, by mal spĺňať požiadavky na hygienu vyplývajúce z tohto nariadenia," informovala nás riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Čadci Janka Ščuryová.

Dodala, že na predaj mäsa z hydiny, domácich králikov, voľne žijúcej zveri a zveriny, rýb, produktov živočíšneho pôvodu (malé množstvá surového mlieka, vajec, medu) sa vzťahuje Nariadenie vlády SR č. 352/2009, ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstvá prvotných vyše spomínaných produktov živočíšneho pôvodu. O predaj z dvora doposiaľ prejavili interes dvaja záujemcovia. Ide už o spomínanú farmu v Rakovej a predajcu medu z Olešnej.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 979
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 519
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 065
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 625
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 393
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 296
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 659
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 478
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 069

Hlavné správy z My Kysuce

Ako to vyzeralo v Harvelke, keď sa chodilo „pod opice“

Kysucký rodák, biskup Viliam Judák, rád spomína na veľkonočné sviatky vo svojom rodisku. Napríklad aj na netradičný zvyk z Harvelky, keď na Veľkonočný (šibačný) pondelok sa skupina mládencov vybrala „pod opice“.

Niektoré zvyky sa na Kysuciach dodržiavajú dodnes.

Na prvý foťák si zarobil brigádou na stavbe. Snímky mladíka vám vyrazia dych

Snažím sa byť vždy jedinečný a originálny, hovorí mladý fotograf Adam Kuric.

Mladý fotograf Adam Kuric.

MY číta aj Simona Melicherová: Články o dcére som si odkladala

Veľmi rada čítam rubriku šport, najmä informácie o stolnom tenise a futbale, hovorí učiteľka základnej školy.

Simona Melicherová.
ARCHÍVNY ČLÁNOK

Za pletenie korbáčov si mladík peniaze nepýta

Veľkonočné sviatky sa neúprosne blížia. Kým tradičné zvyky postupne z nášho sveta z časti vymierajú, 12-ročný mladík sa na šibačku a polievačku poctivo pripravuje.

Filip Delinčák má v týchto dňoch plné ruky práce.

Trojnásobný primátor: Som hrdý na všetko, čo sa podarí urobiť pre Čadcu a jej občanov

Práca pre ľudí posúva primátora ďalej, svojím spôsobom ho nabíja určitou energiou.

Milan Gura, trojnásobný primátor Čadce.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Plot rozdeľuje Nitranov, jedni ho chcú, druhí nie. Oficiálne chráni zeleň

Pletivo za tisíce eur má chrániť zeleň. Postavili ho však najmä kvôli parkovacím miestam.

Noc horských záchranárov z Malej Fatry. Z jednej akcie museli ísť do druhej

Horskí záchranári pomáhali vyčerpaným i strateným turistkám zo zahraničia.

Vybrali SME

Už ste čítali?