NOVÁ BYSTRICA. Koncom novembra bolo v Novej Bystrici veselo. Konala sa tam pravá tradičná dedinská zabíjačka. Priestory pred obecným úradom sa už od sobotného rána zapĺňali statnými pomocníkmi, prišiel aj mäsiar a nechýbali ani ochutnávači.
Kultúrny referent obce Vladimír Tomčala nám prezradil, že samotná zabíjačka takmer dvestokilového prasiatka začala už o ôsmej ráno. „V priebehu celého dňa mali naši obyvatelia a celá široká verejnosť možnosť ochutnať a pozrieť si to, ako sa vyrábajú pravé kysucké jaternice, klobásy, tlačenky i kapustnica," informoval nás Tomčala. Pri vôni pečeného mäska, ktorá lákala všetkých okoloidúcich sa naozaj zbiehali slinky. O správnu chuť mäsových výrobkov i správnu zabíjačkovú atmosféru sa postaral mäsiar Ján Roman.
Po ukončení však dobrá nálada i zábava vôbec neskončili. Naopak, od 17.00 h do 20.00 h všetkým návštevníkom spestrili posedenie pri varenom vínku a špecialitách ľudové súbory ĽH Kováčovcov, ĽH starších muzikantov, ŽSS Dolinka a žiaci základnej a materskej školy. Spomínaný program bol akýmsi „predkrmom" pre Katarínsku zábavu, na ktorej sa Novobystričania bavili až do skorých ranných hodín.