Mnohí Taliani si tento rok pochutnali na veľkonočných barančekoch z Kysúc. Chovateľom však tohtoročný export príliš radosti neurobil. Cena za kilogram živej váhy sa pohybovala len niečo vyše dve eurá.
STARÁ BYSTRICA. Veľkonočné barančeky patria k artiklu na ktorom zvykli kysuckí chovatelia niečo utŕžiť. Predávajú ich prostredníctvom dílerov, pričom odberateľmi sú väčšinou Taliani.
Tí si však medzi dodávateľmi vyberajú. Vyhráva ten, kto dá lacnejšie. Preto sa konkurenciou slovenským vývozcom stali krajiny bývalej Juhoslávie či balkánske štáty. Už vlani zinkasovali chovatelia na Kysuciach za kilogram živej váhy len niečo vyše dve eurá.
Boli roky, keď Taliani ponúkali za veľkonočné mliečne jahňatá aj vyše 3,32 € za kilo. Najmä počas vojnového konfliktu v krajinách bývalej Juhoslávie. V minulosti niektorí domáci chovatelia pre nevýhodné ceny predaj na veľkonočnom trhu nepraktizovali. Rozhodli sa pre pastevný odchov. Na jeseň jahňatá s vyššou hmotnosťou (zhruba nad 35 kíl) odpredali mäsokombinátom.
Cena až o tretinu menšia než v minulosti
Ceny za exportné mliečne jahňatá sa vyššie nevyšplhali ani tento rok. V Starej Bystrici vyexpedovali 200 barančekov, ktorých váha sa pohybovala od 10 do 15 kíl. Za kilo živej váhy dostali 2,20 eur.
„Už tradične ich predávame Agrofarme Červený Kameň, keďže tento podnik od nás vykupuje aj ovčie mlieko. Odtiaľ ich distribuujú záujemcom do zahraničia," hovorí predseda František Kulla. Čoskoro budú vyvážať do Červeného Kameňa aj ovčie mlieko. Predávajú ho za 25 korún za liter. Predpokladajú, že do septembra tam vyexpedujú 14 500 litrov.
Tento rok pribudla chovateľom nová povinnosť pri vývoze jahniat - museli ich čipovo označiť. A tak barančeky „putovali" za hranice s ozdobou v uchu.
Majiteľ firmy UNI-CON v Rakovej Jozef Šamaj hovorí, že jahňatá nielen exportujú, no predávajú ich tiež „z dvora". Máme už aj doma dostatok solventných fajnšmekrov, ktorí vedia oceniť kvalitné jahňacie mäso," vraví Šamaj.