ČADCA. Od začiatku prázdnin sa v kysuckom regióne vyskytli dva prípady infekčného ochorenia vyvolaného salmonelou. Epidémiu zatiaľ podľa regionálneho hygienika Jozefa Pokorného nezaznamenali.
„Leto sa vždy považuje za ročné obdobie, kedy býva sezónny vzostup hnačkových ochorení. Väčšinou ide o tzv. alimentárne nákazy, teda nákazy z požívatín, vrátane vody. Nebezpečnými sú najmä potraviny, ktoré pri vyšších teplotách podliehajú rýchlej skaze. Dochádza v nich k prudkému rozmnoženiu choroboplodných mikroorganizmov, ktoré po konzumácii vyvolajú hnačkové ochorenie. Pôvodcov je veľa, od vírusov, baktérií až po parazity," vysvetľuje Pokorný.
Doporučuje preto v tomto období vyhýbať sa častej konzumácii tepelne nepracovaných výrobkov (jedál studenej kuchyne, niektorých cukrárenských výrobkov, pitia vody z nekontrolovaných vodných zdrojov a pod.), prípadne výrobkov po dátume spotreby. „Keďže sa hnačkové ochorenia najčastejšie šíria ako choroby „špinavých rúk", je dôležité dodržiavať pravidlá osobnej hygieny," dodáva.
Autor: ih