HORNÝ VADIČOV. Keď sme nedávno navštívili Miroslava Káčeríka v Hornom Vadičove, ukázal nám niečo nezvyčajné. Červené jazýčky vykúkajúce z trávy. „Vyrástlo mi to tu v priebehu niekoľkých dní. Pozeral som už aj rôzne knihy o hubách, a vôbec neviem čo to je," povedal nám vtedy Miroslav Káčerík. Veru, ani my sme takéto „čudo" ešte nevideli. Červené jazýčky, akoby sa liahli z bielych bobúľ.
„Najskôr tu narástli takéto biele gule, ktoré praskajú. Najskôr sa objaví akýsi slíz a potom červený jazyk," vysvetlil nám Káčerík. Bolo to naozaj zaujímavé. Vyzeralo to všelijako, a nepríjemný zápach sa z huby šíril naozaj široko-ďaleko.
Oslovili sme a poprosili o radu mykológa Ivana Mihala. Ten našu dilemu vyriešil. Ide o hubu - mrežovku archerovu nazývanú aj kvetovec archerov. Ide o invázny, pôvodom novozélandsky druh huby, ktorý sa do Európy dostal vďaka lodiam, presnejšie v slamenej podstielke dostihových koní, ktoré sa v roku 1913 prepravovali z Austrálie. „Huba sa počas tridsiatich a štyridsiatich rokov šírila smerom na východ, v Čechách sa prvýkrát objavila v roku 1960," informoval mykológ. Podľa neho je mrežovka v súčasnosti na Slovensku rozšírená huba, najviac lokalít jej výskytu je v okolí Zvolena, na Orave, Kysuciach a na východe.
Hoci je to pekná huba, odpudzuje nepríjemným zápachom, na ktorý naopak láka muchy, ktoré sadajú na jej ramená a sajú sladkú šťavu, ktorú produkuje. Takto si huba zabezpečuje prenášanie výtrusov a teda aj svoje rozšírenie do iných lokalít. „Je to jedlá huba, ktorú treba konzumovať v štádiu ešte neotvoreného vajíčka. Vtedy má výbornú maslovú chuť," dodáva Mihal.