ČADCA. Ak načrieme do história medu, tá je veľmi stará. Prvé výrobky z medu vznikli vlastne už vtedy, keď človek poznal med, múku a oheň. Už praveký človek prišiel na myšlienku zamiesiť múku s medom (od divých včiel) a v hlinenej formičke upiecť z tohto cesta sladký pagáč. Pravda, v začiatkoch mali tieto výrobky len primitívnu podobu, skromnú akosť a chuť. Med a výrobky z neho patrili medzi najstaršie pokrmy človeka.
Medonosná včielka je názov programu, ktorý pripravilo pre širokú verejnosť Kysucké múzeum v Čadci. Celodenné podujatie sa teší na svojich návštevníkov v nedeľu 15. augusta v priestoroch Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici Vychylovke. „Návštevníkom ponúkneme sladké medovníčky a rôzne výrobky z medu. Mnoho zaujímavosti o mede sa dozviete v Raganovom mlyne o 14.00 hod. na prednáške spojenou s besedou . Zároveň si môžete pozrieť výstavu výtvarných prác „ Včela očami detí"," povedala na margo včelárskej nedele v skanzene pracovníčka múzea Darina Hnidková.
Autor: mm