VYCHYLOVKA . Kysucké múzeum v Čadci pripravilo na 22. augusta zaujímavý progam nazvaný Ospievané Beskydy. „To, čo jedli naši predkovia, záviselo od podmienok, v ktorých žili. Tie boli niekedy naozaj kruté, nežičlivé. Nebolo chudobnejšieho národa, ako hornokysuckí horali. Na prežitie musel často stačiť kúsok stravy, ktorá by sa dnes možno označila ako nepoživateľná. Tá však úplne závisela od vlastnej produkcie. Jesť sa mohlo len to, čo sa dopestovalo, čo bolo jedným z dôvodov, prečo boli jedlá veľmi jednoduché. Jednoduchosť jedál bola výhodná kvôli ich príprave, ktorá bola rýchla a ekonomická," informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
Budú svadba aj dožinky
Prostredníctvom podujatia Ospievané Beskydy sa spoja zvykoslovia spoločenských udalostí a sviatkov s ukážkami a ochutnávkou tradičnej ľudovej stravy, ktorá sa k nim viaže. V programe „Ospievané Beskydy - prezentácia tradičných ľudových jedál pri zvykosloví", vystúpia folklórne skupiny z Kysúc. Prítomným predstavia zvyky pri spoločenských udalostiach a výročných sviatkoch, nebudú chýbať ukážky a ochutnávky tradičnej ľudovej stravy. S Vianocami sa predstaví Staškovanka zo Staškova, so Svadbou Ozvena z Čierneho, s Fašiangami FS zo Zborova nad Bystricou a s Dožinkami FS z Oščadnice.
V čase od 14.30 do 15.30 h sa pri Kaplnke Panny Márie Ružencovej uskutoční svätá omša. „Jedlá sa budú počas podujatia, ktoré potrvá celý deň, pripravovať na tradičných dobových peciach priamo v objektoch," pozýva Hnidková.
Autor: ih