SVRČINOVEC. Agnesa Padychová zo Svrčinovca pestuje tekvice už od nepamäti. Takýto plod si však zo záhrady doteraz ešte neodniesla. Tekvica váži viac ako osemdesiat kilogramov a dostať ju zo záhrady dalo rodine naozaj zabrať. „Museli sme ju domov doniesť v džichte," smeje sa pestovateľka. Džichta je vlastne plachta, ktorá ma na každom zo štyroch okrajov šnúru.
Keď už obrovskú tekvicu spolu s vnukom dopratala domov, rozhodli sa, že ju ešte nechajú, pokochajú sa na nej pohľadom. Svoje miesto teda našla v presklenej predsieni, tak aby ju mohli obdivovať aj okoloidúci. „Už je však smutná, vädne. Preto ju už čoskoro zvrchu zrežem, a vyberieme z nej semienka, ktoré usušíme. Sú chutné a veľmi zdravé. Dužinu zasa zavarím s ananásom," prezrádza pani Agneška, čo s veľkou tekvicou urobí. Okrem tekvíc sme našli v jej záhrade aj morušu či jarabinu, z ktorých šikovná gazdinka každý rok robí chutný sirup či „kompóty", ktoré do konca zimy zmiznú z pivničného skladu doslova ako gáfor.
Autor: mm