Malé „lekárničky" visiace na stromoch nás pozývajú, aby sme sa do nich s chuťou zahryzli a doplnili tak pre náš organizmus potrebné vitamíny. Najmä pestovanie jabĺk je u nás viac než populárne. Okrem svojej výbornej chuti je toto ovocie doslova aj takou malou vitamínovou bombou. Jablko obsahuje viac než 20 minerálnych látok, ovocné kyseliny a vitamíny ako sú A, B1, B, C a E.
Tento rok sa spomínaného ovocia urodilo síce o niečo menej ako tomu bolo po iné roky, avšak akoby povedal hociktorý ovocinár „Bohu vďaka aj za to". Vedel by nám o tom porozprávať aj František Krehlík, ktorý má na starosti muštovanie vo Svrčinovci. Podľa jeho slov kým pred dvomi rokmi vylisoval denne aj 400 litrov tejto blahodárnej šťavy, tento rok to bolo podstatne menej. Počas muštovacej sezóny, ktorá začala koncom septembra a skončila len minulý týždeň, nalisoval „iba" 957 litrov jablkovej šťavy. Posledné litre natiekli do fliaš ešte minulý piatok.
„Toto je bionápoj. Nie ako tie krabicové „100%" džúsy, ktoré sú plné konzervačných látok," povedal nám na margo pravej ničím neriedenej jablčnej šťavy jeden z obyvateľov, ktorý služby miestnej muštárne tiež využil len nedávno.
Privezené jablká v muštárni najskôr zomelú a potom vytlačia v lise. Doma šťavu zohrejú a uzatvoria do pohárov. Takto vraj vydrží šťava aj niekoľko týždňov.