VYCHYLOVKA. Zabíjačka bývala na dedine vždy príležitosťou na veľké rodinné stretnutia. „Bola spojená s viacerými tradíciami. Už krátko po dušičkách, keď sa trochu ochladilo, začínalo obdobie zabíjačiek. Vrcholili najneskôr týždeň pred Vianocami, aby mali gazdovia dostatok času na zaúdenie klobás. Tie nesmeli chýbať na vianočnom stole hojnosti," hovorí Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
Ak vám prišla v predvianočnom období chuť na zabíjačkové špeciality, nenechajte si ujsť návštevu Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovka v sobotu 13. novembra. Návštevníci môžu vidieť od 9. hodiny celý zabíjačkový rituálny postup, technológiu prípravy jednotlivých pochúťok pri krčme z Korne.
Pre maškrtné jazyky bude pripravená zabíjačková kapustnica a rôzne špeciality. Celé podujatie spríjemní a okorení od 11. h Ľudová hudba Spod Ľadonhory z Dolného Vadičova.
„Pokiaľ bude priaznivé počasie, návštevníci si budú môcť vychutnať poslednú jazdu Historickou lesnou úvraťovou železnicou, ktorá bude jazdiť v obvyklom čase ako počas sezóny," informovala Hnidková.