V minulosti bola príprava oblátok povinnosťou učiteľa alebo organistu. Na začiatku adventu obchádzali žiaci všetky domy s vinšom a vyberali obilie na vianočné oblátky. Oblátky sa formovali plochými kliešťami a začali sa piecť hneď po Lucii. Posledné dva či tri dni pred Vianocami ich školské deti roznášali v košíkoch po domoch. Ich odovzdávanie doplnili vinšom, za čo im domáci naplnili košíky potravinami a pridali aj peniaze.
V rodine Eleny Kubinovej z Čadce si piekli takéto oblátky od nepamäti sami. „Piekli ich ešte moji prastarí rodičia, starí rodičia i rodičia. Starí rodičia používali na pečenie tento prístroj, ktorý používam aj ja," hovorí a ukazuje na malú „piecku - kliešte", ktorá sa pred každým pečením musí poriadne rozohriať. Po jej roztvorení sa na obidvoch plochách, medzi ktorými sa oblátky pečú, vynímajú cirkevné a vianočné symboly. „Tieto kliešte majú už viac ako sto rokov a stále fungujú," pochvaľuje svojho pomocníka šikovná dôchodkyňa a nalieva časť pripraveného cesta na rozhorúčenú plochu a zatvára kliešte. Hneď sa po okolí začne šíriť krásna vôňa Vianoc. To tie oblátky... Elena Kubinová pripravuje cesto aj s medom, pretože je tiež šikovná včelárka. Jej med je známy široko-ďaleko. „Cesto pripravujem len tak od oka. Nemám na to žiadnu mierku. Tak ako ma to naučila moja mama a ju ešte jej mama," hovorí o príprave jedného z vianočných symbolov. Vyrába ho z mlieka, múky, vajíčok, medu a masla. To je základ, neskôr pridáva aj kokos, škoricu, sezam, orechy...Podľa toho, aká má byť príchuť. Cesto musí byť redšie - ako na palacinky. Pred jeho naliatím musí ešte formu potrieť včelím voskom, aby sa nelepila.
Sympatická Čadčianka to robí všetko s veľkou zručnosťou, bez akéhokoľvek zaváhania. Oblátky pribúdajú, vôbec sa jej nelámu. „Bodaj by sa lámali, veď to je už rokmi overená receptúra," usmieva sa a dodáva, že aj jej štyri dcéry - Elena, Eva, Agáta a Júlia - všetko učiteľky, si už ani nevedia predstaviť Vianoce bez domácich vianočných oblátok.