Sprievod začne podľa kultúrnej manažérky Kysuckého múzea v Čadci Dariny Hnidkovej o 14. hodine pred budovou Kysuckého múzea. Pôjde smerom k obchodnému domu Tempo, cez Matičné námestie, pokračovať bude smerom ku Kysuckej knižnici cez Palárikovu ulicu, k mestskému úradu a účinkovanie ukončí pred Kysuckým múzeom. Skôr narodeným ponúkame spomienky na mladé časy a mladým zoznámenie sa s ľudovými tradíciami, skonštatovala Hnidková.
Fašiang končil popolcovou stredou. Pred ňou sa od nedele obeda tancovalo do utorka polnoci. Zábavy sa konali v miestnych krčmách. Muziku platil krčmár, nakoľko mal z toho zisk. Celodenné tancovanie sa striedalo s jedením. Každý priniesol niečo na občerstvenie. Gazdiné si odskočili domov obriadiť dobytok a opäť pokračovali v zábave. Na zábavu chodievali rady staré gazdiné, ktoré tancovali na široko cez celú krčmu od kúta do kúta, aby sa im urodil ľan a natkali z neho široké kusy plátna, uviedla Hnidková.
Doplnila, že na fašiangový utorok sa varila kapusta so slaninou. Slanina sa volala Ftorková šprka. Kapusta sa zjedla a slaninu si odkladali na liečenie. Prikladali ju počas roka na rany a potierali ňou vyrážky. Na fašiangový utorok gazdiné vyvárali hrnce od mastnoty, v ktorých počas roka varili, lebo od stredy, kedy začal štyridsaťdňový pôst sa používal na varenie len ľanový olej, dodala kultúrna manažérka Kysuckého múzea.