ČADCA. Kysuckí hubári, ktorí sú zvyknutí na plné koše, si zatiaľ na svoje neprišli. Netrpezlivo preto čakajú, čo prinesú Peter s Pavlom. V lesoch sa objavili len prvé exempláre. Kým agroturistika má v tomto regióne v čase krízy problémy, s „huboturistikou" je to oveľa lepšie. Kysučania zistili, že na hríboch sa dá niekedy lepšie zarobiť než u súkromníka, ktorého trápi platobná neschopnosť. Najviac predavačov býva už tradične na ceste tiahnúcej sa Bystrickou dolinou, tiež na tej smerujúcej z Čadce do Žiliny - v oblasti Krásna nad Kysucou.
Najviac sa tešia z cudzincov
Aj keď ide o frekventovanú hlavnú cestu medzinárodného významu, po ktorej premávajú denne stovky kamiónov, predavači sedia pri kraji a ruky s plnými miskami vytŕčajú do cesty. Úrazu sa neobávajú, prioritou je získanie lukratívnych zákazníkov. Tými sú najmä zahraniční turisti. Predávajúcich najviac poteší, keď pri nich zastaví plný autobus.
S čučoriedkami to bude biedne
Po minulé roky dubáky vykupovali v obciach viaceré predajne. Napríklad v Novej Bystrici to bolo denne aj okolo 100 kilogramov. Za prvú triedu, kde je podmienkou predpísaná výška aj šírka, platili 2,60 eur za kilo, druhú triedu platili po 1,3 eur. K predávajúcim patrili väčšinou deti. Tie v bystrickej doline sú maximálne šikovné. Niektoré za hodinu a pol dokážu nazbierať aj vyše 20 kíl dubákov. Z obchodov ich odoberajú díleri, ktorí ich ďalej distribuujú do Rakúska a Talianska, kde je tento artikel pomerne drahý. Rovnako zvyknú obchody vykupovať aj čučoriedky. Tento rok však zberači na čučoriedkach asi veľa nezarobia. Podľa našich informácií narobili neplechu silné mrazy a tak očakávajú slabú úrodu.
Autor: ih