VYCHYLOVKA.
Správkyňa Historickej lesnej úvraťovej železnice a Múzea kysuckej dediny Janka Berešová pre TASR uviedla, že ovčiarska nedeľa návštevníkom pravidelne ponúka možnosť spoznať tradičné práce spojené s chovom oviec a ochutnať tradičné jedlá. Ovečky sú naše. Snažíme sa už sedem rokov mať vlastný chov a tohto roku máme deväť oviec. A po mesiaci konečne vyšlo slniečko. Keď je pekné počasie a máme pripravený dobrý program, návštevníkov je aj 1500, povedala Berešová.
Bryndzové halušky varila kultúrna manažérka Kysuckého múzea v Čadci Darina Hnidková. Najdôležitejšia je hustota cesta a halušky sa musia hádzať do vriacej vody. Keď sa začnú valiť, povyskakujú navrch vriacej vody. Necháme ich ešte 5 minút povariť. Scedíme ich a pomastíme bryndzou. Nakrájame nadrobno slaninku, dáme ju uškvariť a škvarkami halušky polejeme, pripomenula tradičný recept Hnidková.
Ťahanie syrových nití z kravského syra predvádzala Janka Kolenová z Vychylovky a zapletanie korbáčikov jej dcéra Natália. Syr musí byť dobre vykysnutý. Nakrája sa do horúcej vody a vyrobí sa hmota, z ktorej sa ťahajú nite. Potom sa namotajú na drevený lopárik, prekroja, osolia a zapletajú na korbáčiky, popísala výrobu Kolenová.