V skanzene rozvoňajú zabíjačkové maškrty

Milovníci zabíjačkových špecialít si prídu na svoje v kysuckom skanzene. Priamo na dobových peciach tam budú v nedeľu 16. októbra pripravovať rôzne maškrty.

Aj kysucké detváky sa vždy tešili na zabíjačku. Vtedy si poriadne omastili brušká.Aj kysucké detváky sa vždy tešili na zabíjačku. Vtedy si poriadne omastili brušká. (Zdroj: KYSUCKÉ MÚZEUM)

VYCHYLOVKA. Pracovníci Kysuckého múzea v Čadci a Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici pozývajú všetkých, ktorí si radi pochutia na zabíjačkových špecialitách. V nedeľu 16. októbra sa tam uskutoční podujatie nazvané Kuchyňa starých materí – maškrty zo zabíjačky. Návštevníci môžu dobrotoy obdivovať a pravdaže i ochutnať priamo v objektoch, kde ich budú kuchárky pripravovať na tradičných dobových peciach. Nebudú chýbať voňavé pečené jelítka, majoránkou a cesnakom voňajúca tlačenka, chlieb s masťou a škvarkami či pravá zabíjačková kapustnica.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Mäso bolo v minulosti zriedkavou súčasťou jedálneho lístka. Jedlo sa predovšetkým na výročné sviatky a pri významných udalostiach v živote rodiny, akými bola svadba, krstiny, alebo keď prišli hostia. Prasce chovali v kysuckom regióne takmer v každom gazdovstve. Keď už mali nad 100 kíl, gazda stanovil deň zabíjačky. Zabíjalo sa v zime, prevažne okolo Vianoc, pretože mäso bolo treba chladiť. Na zabíjačke vyrábali rôzne špeciality, ktorými nepohrdol žiaden maškrtný jazyk,“ približuje históriu Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Autor: ih

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 754
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 643
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 431
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 824
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 639
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 289
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Stavba železnice na Kysuciach rastie ako z vody.

Modernizácia trate napreduje rýchlo.


Juraj Steiniger trénuje mladých atlétov a zároveň sa zúčastňuje veteránskych súťaží.

Vyhodená guľa sa mu zapáčila.


Najlepším strojárom sa stal Matej Mrmus (tretí zľava).

Matej Mrmus vyhral súťaž Zenit Skills.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu