VYCHYLOVKA. Pracovníci Kysuckého múzea v Čadci a Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici pozývajú všetkých, ktorí si radi pochutia na zabíjačkových špecialitách. V nedeľu 16. októbra sa tam uskutoční podujatie nazvané Kuchyňa starých materí – maškrty zo zabíjačky. Návštevníci môžu dobrotoy obdivovať a pravdaže i ochutnať priamo v objektoch, kde ich budú kuchárky pripravovať na tradičných dobových peciach. Nebudú chýbať voňavé pečené jelítka, majoránkou a cesnakom voňajúca tlačenka, chlieb s masťou a škvarkami či pravá zabíjačková kapustnica.
„Mäso bolo v minulosti zriedkavou súčasťou jedálneho lístka. Jedlo sa predovšetkým na výročné sviatky a pri významných udalostiach v živote rodiny, akými bola svadba, krstiny, alebo keď prišli hostia. Prasce chovali v kysuckom regióne takmer v každom gazdovstve. Keď už mali nad 100 kíl, gazda stanovil deň zabíjačky. Zabíjalo sa v zime, prevažne okolo Vianoc, pretože mäso bolo treba chladiť. Na zabíjačke vyrábali rôzne špeciality, ktorými nepohrdol žiaden maškrtný jazyk,“ približuje históriu Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.