SVRČINOVEC. Úroda jabĺk na Kysuciach bola tento rok katastrofálna. Aspoň podľa Františka Krehlíka, ktorý ma na starosti muštovanie v obci. Kým minulý rok nalisoval takmer tisíc litrov stopercentnej jablčnej šťavy, tento rok to nebola ani polovica. „Tohtoročná úroda jabĺk je veľmi slabá. Ľudia prichádzali do našej muštárne len sporadicky," povedal Krehlík. Zlú úrodu má podľa neho chladná jar, májové mrazíky i horúce a suché leto. „A nakoniec ešte bolo tento rok veľmi veľa ôs, tie sa pustili aj do toho, čo na stromoch ostalo," pokračoval Krehlík.
Svrčinovská muštáreň si pamätá však aj lepšie časy. V roku 2008 v nej namuštovali denne 400 litrov jablkovej šťavy. O čosi viac vylisovali tento rok za celú muštovaciu sezónu.
Prírodná jablková šťava je pritom veľmi zdravá. Jablko obsahuje viac ako dvadsať minerálnych látok, ovocné kyseliny a vitamíny A, B1, B, C a E. V muštárni plody najskôr zomelú a potom z nich vytlačia na lise šťavu. „Aby tá vydržala doma čo najdlhšie dobrá, treba ju zohriať a uzatvoriť do fliaš. Takto vydrží aj pár týždňov," dodal Krehlík.
Autor: mm